Če obožujete Teden restavracij, potem ste se med izbiranjem gotovo spogledovali z Restavracijo 7. Pa ste vedeli, da za njo stojijo mlade mojstrice in mojstri, študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem, ki segajo v samo smetano slovenske gurmanske izbire? Ali pa, da ta mariborska šola s praktičnimi znanji in nenehnim sodelovanjem z najboljšimi iz sveta gostinstva ter turizma ustvarja celo Michelinove kuharje?
Na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem se prav ta trenutek, ko to berete, mladi gostinci, strokovnjaki turizma in velnesa urijo v tem, da vam v prihodnosti pričarajo kar najboljša možna doživetja, naj bodo na krožniku ali v sproščenem okolju luksuznega hotela in če ste morda tudi sami na prelomnici, kam se poklicno podati, je mariborska šola, ki se posveča umetnosti gostoljubja, morda prava izbira za vas.
Mojstri gostoljubja nastajajo v Mariboru
Poklici gostinstva in turizma so, sploh z izkušnjami, ki jih diplomantom prinesejo obširno praktično delo, sodelovanje z gospodarstvom in priložnost, da že v času študija navdušujejo tako z gostinskimi kot turističnimi uspehi, danes neprecenljivi in še tako visokotehnološka revolucija ne bo zamenjala človeške kreativnosti in topline, ki ju lahko mladi organizatorji poslovanja v gostinstvu in turizmu ter v velneški dejavnosti vnesejo v svoje delo.
Profil je predvsem v luči trenutnega trajnostnega, butičnega, gostinskega in turističnega razvoja naše dežele dragocen tudi za Slovenijo, ki vse bolj jasna postaja tudi na svetovnem zemljevidu priljubljenih destinacij, sodoben, svetovno primerljiv študij z izredno uspešnimi diplomanti pa je lahko v ponos tudi Mariboru.
No, saj mu tudi je, saj izvrstna znanja Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem prav zares ustvarjajo Michelinove mojstre, med katere sodi tudi Jorg Zupan, najmlajši prejemnik Michelinove zvezdice v Sloveniji, ki je bila podeljena njegovi restavraciji Atelje. Zupan je svojo pot brez kulinaričnih izkušenj, kot večkrat pove študentom Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem, ki jih rad uvaja v svoje skrivnosti, začel prav na tej mariborski višji šoli, kasneje pa je temelje, ki jih je pridobil v šoli, izpilil še pri Binetu Volčiču v Promenadi na Bledu, pri Petru Gilmoru v Quay restaurant v Sydneyu, pri Marcusu Eavesu v Pied a Terre v Londonu, pri Igorju Jagodicu v ljubljanskem Strelcu, Hestonu Blumenthalu v londonski The Fat Duck in pa pri Esbenu Holmbou Bangu v Maaemo v Oslu.
Zgodbe uspeha se skrivajo v praktičnih izkušnjah
Prav kreativnost, ki jo je mladi Jorg razvijal v Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem, je ob neštetih priložnostih za praktično delo in pa predvsem z možnostmi številnih izmenjav, kot to poudari Zupan, ekskurzij in sodelovanja z gospodarstvom, najbolj zacvetela, za stenami mariborske višje šole pa se je očitno že takrat začela tkati posebna Michelinova zgodba.
Višjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor lahko pobližje spoznate tudi na daljavo – izkoristite priložnost in se predstavitev preko Zoom povezave udeležite 27. januarja ob 15. uri, 1. februarja ob 15. uri in 9. februarja ob 18. uri – vse informacije se skrivajo na naslednji povezavi. Če se med uspešnimi zgodbami mladih mojstrov gostoljubja najdete tudi sami, pa nikar ne zamudite prvega prijavnega roka za vpis v prvi letnik, ki bo potekal od 15. februarja do 18. marca.
Bo naslednja Michelinova zvezdica tvoja?
Le čakamo lahko, kdaj se med (Michelinove) zvezde izstrelijo še drugi diplomanti Višje šole za gostinstvo in turizem, to je le vprašanje časa … Jorgova zgodba namreč ni edina, saj se lahko šola pohvali tudi s številnimi drugimi diplomanti, ki so svoje uspehe začeli pisati prav z vstopom skozi šolska vrata – med temi lahko omenimo Martina Jezerška, generalnega direktorja Jezeršek gostinstva d.o.o., Boruta Juvana, chef in lastnik blagovne znamke Heartmade, Marjetko Žvikart, lastnico centra COREtm, Sebastjana Plevčaka, chef restavracije Sedem, Nušo Korotaj, direktorico Term Sveti Martin…
Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem svoje praktične programe v samem središču mariborskega mestnega jedra ponuja že dve desetletji, maturantje pa se lahko vpišejo v programa Gostinstvo in turizem, v katerem pridobijo naziv organizator/-ka poslovanja v gostinstvu in turizmu, ali Velnes, v katerem pridobijo naziv organizator/-ka poslovanja v velneški dejavnosti, diplomanti pa lahko nato študij nadaljujejo tudi v okviru programa Management turističnih podjetij primorske Turistice, ki ga lahko obiskujejo kar v Mariboru, ali pa se odpravijo v Švico ter svoje spretnosti izpopolnijo na Business & Hotel Management School.
Vse o programih Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem najdete s klikom na naslednjo povezavo, poglobljeno predstavitev šole pa v posebnem dokumentu najdete na naslednjem naslovu.