Pri dogodkih, ki se v decembru vrstijo drug za drugim, postane hitro jasno, da resnično izstopajo le tisti, ki v ospredje ne postavijo okrasja, temveč okus. Tokratni Božični brunch Hotela Habakuk, ki bo potekal 26. decembra od 12. ure dalje točno to počne: brez velikih besed, brez napihnjenih obljub, zgolj z jedmi, ki govorijo same zase.
Hladen uvod, ki napove resnost kuharske ekipe
Prvi vtis oblikujejo hladne predjedi in to v tem primeru ni zgolj prigrizek, ampak jasno sporočilo, da se dopoldne ne bo odvilo v znamenju povprečja. Obetajo goveji tatar, skrbno začinjen in nadgrajen s tartufovim maslom, ki ga postrežejo v obliki »snežaka« – detajl, ki v času praznikov ne deluje kičasto, temveč prijetno domače. Ob njem je telečji carpaccio v različici vitello tonnato, ena izmed tistih jedi, ki jih kuharska ekipa postreže le, če je resnično prepričana v kakovost mesa in v lastno tehniko.
Za kontrast se pojavita ceviche iz tune z avokadom ter rakovi repi v krompirjevem ovoju, ki prineseta nekaj nežne svežine v času, ko je večina jedi težkih in zimskih. Zanimiv poudarek dodata še vijolična hobotnica s prahom bučnega olja ter strjenka iz pisanih oreščkov in kimčija, ki pokažeta, da ekipa ne beži pred igrivimi kombinacijami.
Pred gosti narezan kos, ki spomni na domača kosila
Nič ne ustvari večje pozornosti kot trenutek, ko se pred gosti začne rezati dimljena šunka, glazirana z medom. Vonj, ki se ob tem razleze, spominja na decembrske kuhinje naših babic – in ravno ta nostalgična toplina pogosto odloči, ali si bomo dogodek zapomnili ali ne. V tem primeru deluje kot pravi uvod v tople jedi.
Juhi, ki ju je mogoče vzeti resno
Brunch stavi na polnost in toplino, zato vas čakata tudi dvojno močna juha govejega repa s klasičnimi zdrobovimi žličniki ter kremna juha pečene cvetače z lešniki. Obe sta dovolj preprosti, da ostaneta domači, a dovolj natančno pripravljeni, da ju je mogoče postaviti na resen gastronomskih dogodek.
Šov pred gosti bo dišal po morju
Med postajami, ki jih bo mogoče opazovati od blizu, je tudi fregola z vongolami in peteršiljevim oljem. Gre za jed, ki ponavadi zahteva nekaj potrpljenja, saj mora fregola natančno ujeti aromo školjk, zato bo jed izpod rok Habakukovih mojstrov, ko se bo znašla na vašem krožniku in vas povsem »sezula«, še toliko bolj prepričljiva.
Zimska ponudba, ki jo je težko spregledati
Najmočnejši del menija je brez dvoma izbor glavnih jedi. Takšen nabor se redko pojavi na brunchih, saj deluje bolj kot nabor luksuznih zimskih kosil, ki jih najdemo v dobrih restavracijah.
Tokrat bo mogoče poskusiti:
- gratiniran srnin ragu z aromo tonka oreha,
- dimljena goveja lička z brusnično BBQ-omako in hrenovimi ostružki,
- svinjski hrbet, polnjen s krvavico, ki ga dopolni chutney iz buče in jabolka,
- ocvrte piščančje krače z bučnimi semeni in panko drobtinami,
- ter file smuča na sopari, položen na brstični ohrovt, hren, slanino in aioli.
Gre za jedi, ki že same po sebi zahtevajo dobro surovino in izkušeno kuhinjo, zato je pričakovati, da bodo ustvarile tisti vtis, ki ga gostje od najbolj pričakovanega brunch menija tudi pričakujejo.
Priloge prav tako niso zgolj spremljava, ampak del zgodbe: krompirjev fondant, ragu jurčkov in tartufov, pire zelene z jabolkom in ženofom, ter zimska zelenjava z lešnikovim maslom in bourbonsko vaniljo.
Sladice za konec (ker je december in ker mora biti tako)
Finale pripada sladkemu delu, ki ostane zvest prazničnim okusom, čakajo pa vas štruklji s pečeno smetano, ocvrti rogljički z orehi in brusničnim kompotom ter izbor božičnih sladic, ki zaključijo dopoldne v topli, mehki, značilno decembrski noti.
Ker gre za dogodek, ki se vsako leto razproda, se rezervacije tradicionalno začnejo že v novembru, zato vam res toplo priporočamo, da mesto sebi in svojim povabljenim zagotovite še pravi čas.
Cena božičnega bruncha znaša 50 € na osebo, za otroke do 12. leta 25 €. Rezervacije sprejemajo po telefonu na 02 300 81 00 ali po e-pošti na [email protected]. Zaradi velikega zanimanja v času praznikov v Habakuku priporočajo, da svojo rezervacijo opravite pravočasno.