Gradnja montažnega objekta za bolnike s covidom-19 v UKC Maribor bi morala biti že v polnem razmahu, a stroji še vedno ne brnijo, zamuda pa se veča. Ko bo objekt postavljen, bo sicer tudi črna gradnja, saj se bo gradil brez gradbenega dovoljenja.

Gradnja montažnega objekta za bolnike s covidom-19 v UKC Maribor bi morala biti že v polnem razmahu, a stroji še vedno ne brnijo, zamuda pa se veča. Gradnja naj bi se po prvotnih načrtih zaključila v treh mesecih, objekt pa bi moral biti zgrajen na parkirišču ob stavbi oddelka za onkologijo. “Izgradnja takšnega objekta je nujno potrebna, ker bomo na ta način sprostili kapacitete znotraj ustanove za ostale bolnike,” je že pred časom povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin.

Kdaj se bo torej pričela gradnja objekta, kjer bi bili nastanjeni najtežji covid bolniki? “Rok za oddajo ponudb se je iztekel 10. marca 2021 ob 12. uri. Prejeli smo pet ponudb. Naročnik pregleduje prejete ponudbe, zato odločitve o izbiri ponudnika še ni sprejel. Izvajalec se obvezuje da bo z izvajanjem del pričel takoj po sklenitvi pogodbe,” so za naš medij nedavno pojasnili iz službe za odnose za javnostmi UKC Maribor.

A kot je na ponedeljkovi seji sveta UKC povedal direktor Vojko Flis, v prvem razpisu niso izbrali nobenega od prijavljenih gradbincev, “ker nihče ni odgovoril na medicinska vprašanja”, zato bodo objavili nov razpis s konkurenčnimi pogajanji, v katerih bodo prijavitelji morali podati jasna pojasnila. Ta naj bi se odvil v roku štirih tednov, navaja STA.

Vse ponudnike zavrnili

Flis je poudaril, da gre za objekt, v katerem bodo kužni bolniki, zato je ključno, da se zagotovi ustrezne prostore zanje. “Ker ni bilo mogoče iz ponudb razbrati, da bodo za bolnike zagotovljeni ustrezni prostori, smo morali vse ponudnike zavrniti. To je bila moja odločitev, saj za 4,7 milijona evrov, kolikor naj bi ta stavba stala, ne bom podpisoval mačka v žaklju. Imamo že izjemno slabe izkušnje z gradnjo onkološkega inštituta v Ljubljani, kjer se je šele med samo gradnjo ugotavljalo, ali ustreza ali ne. Jaz pa želim vedeti vnaprej, kaj čaka naše bolnike v tej stavbi,” je dejal.

Ker ni bilo mogoče iz ponudb razbrati, da bodo za bolnike zagotovljeni ustrezni prostori, smo morali vse ponudnike zavrniti.

Vogrin je ob tem predlagal ponovni razmislek glede nadaljevanja postopka v obliki razpisa s konkurenčnimi pogajanji in izrazil zaskrbljenost nad dolgimi postopki. “Posebej nas skrbi, da nimamo odgovora na vprašanje, kaj se bo zgodilo, ko bo objekt postavljen in ne bo uporabnega dovoljenja,” je dejal.

Objekt se bo namreč gradil brez gradbenega dovoljenja in ko bo epidemija preklicana, bo črna gradnja, še navaja STA. Hkrati s postavitvijo stavbe se bo moral voditi tudi postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja.