Vrtec Tezno Maribor v akciji DOPPS-a Ptice okoli nas sodeluje že od leta 2019.

V nedeljo se je pod okriljem Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) zaključila letošnja akcija opazovanja ptic, ki se pozimi pojavljajo v naseljih. Z akcijo Ptice okoli nas želijo spodbujati k boljšemu zavedanju narave ter spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih, so sporočili iz društva. V preteklem tednu so tako ptice preštevali tudi v številnih vrtcih in šolah po Sloveniji, vrste in število opaženih ptic pa potem preko posebnega obrazca posredovali na DOPPS.

Od leta 2019 v omenjeni akciji sodeluje tudi Vrtec Tezno v Mariboru, v lanskem letu so bili njihovi malčki med bolj pridnimi, saj jih je  sodelovalo kar 70, in to štirje oddelki v enoti Mehurčki. Akciji so se pridružili tudi letos, in sicer, kot pravijo, zaradi vrednot in poslanstva vrtca. “S sodobnimi pristopi dajemo otroku možnost, da aktivno raziskuje, razvija kompleksno mišljenje in je samoiniciativen. Velik poudarek dajemo ustvarjalnemu in kritičnemu mišljenju ter razvijanju socialno-emocionalnih kompetenc. Sodelujemo tudi v programu Eko šole. Program Eko šole je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki skozi njihov vzgojni in izobraževalni program. Skozi ta projekt skrbimo, da otroci razvijajo naravoslovno in okoljsko pismenost,” pravi ravnateljica vrtca Mojca Cvirn.

Letos so opazili največ vran

V letošnjo akcijo Ptice okoli nas se je vključil celoten Vrtec Tezno, kar pomeni 25 oddelkov, sodelovali so tudi najmlajši v prvem starostnem obdobju. Ptice so preštevali na njihovem velikem igrišču, ob gozdu, v gozdu, med sprehodom po okolici vrtca. Kot so nam povedali, so opazili največ vran, lani pa tudi grlico, ki gnezdi na njihovem igrišču, v njihovi gnezdilnici je gnezdila tudi sinička.

In kaj takšne akcije prinašajo otrokom, kako jih oni sprejemajo? “Otroci radi opazujejo, raziskujejo, so radovedni, uživajo, če so aktivno vključeni v proces. Opazovanje v naravoslovju je načrtna in usmerjena dejavnost in podatki, ki so jih otroci zbrali z opazovanjem, širijo njihovo vedenje o pticah. Novo znanje, ki ga pridobijo, seveda spodbuja znova drugačno opazovanje. Otroci opazijo tudi majhne podrobnosti. Podrobnosti pa znova odpirajo nova vprašanja in nova spoznanja. Tako nastaja proces učenja na spontan in zanimiv način.
Otroci tudi svoje izkušnje iz vrtčevskega okolja prenašajo v domače okolje. Nagovarjajo starše k opazovanju ptic v prostem času. Nekateri so skupaj starši izdelali tudi krmilnico in skupaj z njimi sodelovali pri štetju ptic. Sodelovanje staršev je seveda dodana vrednost,” še pravi Cvirnova.

Zunaj so vsak dan, tudi kadar dežuje in sneži

Tudi sicer so vsakodnevne dejavnosti Vrtca Tezno usmerjene v aktivnosti v naravi. Zunaj so vsak dan, tudi kadar dežuje in sneži. Želijo biti zdrav vrtec. Skrbijo za zdrav način življenja. “Zdravje krepimo preko gibanja in športnih aktivnosti. Imamo svoj program Športni živžav pod Rožnim gričkom, izdali smo knjigo Gibalni živžav pod Rožnim gričkom, pridelujemo lastno hrano (vrtovi na igriščih vrtca), uživamo zdravo in raznovrstno prehrano (na jedilniku je mesečno veliko ekoloških živil, lokalno pridelane hrane), imamo Zeleni dan, … V naravi veliko raziskujemo, odkrivamo, doživljamo in spoznavamo. Neposreden stik z okoljem otroku omogoča, da se začne zavedati vrednosti in ranljivosti okolja, razvija občutek za lepo in vredno, da začne spoštovati naravo in jo občudovati ter seveda, da začne razvijati željo po ohranjevanju narave. Tukaj je tudi pomembna ciljna naravnanost vrtca, saj je za razvijanje naravoslovne in okoljske pismenosti pomemben celoten način življenja in utrip vrtca.”

Usmerjenost tezenskega vrtca se kaže tudi v poti Netopirja Boromirja, ki je nastala v šolskem letu 2013/2014. Poučno pot danes uporabljajo vrtčevski in osnovnošolski otroci, posamezniki, pari, družine, turisti. Pot je opremljena z zanimivimi interpretativnimi tablami, na katerih obiskovalci skozi kratke tekste in zanimive ilustracije spoznavajo gozd in njegove prebivalce ter pomen ohranjanja tega izjemnega gozdnatega območja za Mariborčane, ki se imenuje Stražun.

Tudi njihov logotip, ki ga je ustvarila ena izmed deklic v vrtcu, predstavlja odnos otrok do narave – do vsega živega. Imajo maskoto Rožni griček, ki “oživlja” podobo logotipa. Njihova himna je povezana z naravo.