Če se je pred leti zdelo, da vrhunska kulinarika potrebuje bel prt, kristalne kozarce in tišino, se je zadnje dni na promenadi med najstarejšo trto ter slikovito kuliso Drave znova pokazalo, da to še zdaleč ni res. TR na poti, najnovejši kulinarični podaljšek Tedna restavracij, je v Mariboru prepričal z neposrednostjo, sproščenostjo in okusi.

[[image_1_article_78590]]

Prvi večer, v četrtek, sta goste z jedmi razvajala Tomaž Bratovž in Marko Magajne, drugi večer, ko smo se mimo sprehodili tudi sami, Jure Zelenik ter Luka Košir, sobotni večer pa sta začinila Mojmir Šiftar in David Vračko.

Kulinarično dogajanje v sklopu TR na poti je potekalo kar v mobilni kuhinji, po jedeh pa je dišalo vse od 19. pa tja do 23. ure.

Visoka kulinarika, postrežena kar na ulici

Prvi večer so otvorile štiri jedi - Marko Magajne iz Galerije okusov je na izbiro postavil piščančji kroket z marinirano kumaro, BBQ emulzijo in masleno pikantno omako ter sladoled magnolije, rabarbaro, peno jogurta in marinirane jagode. Pri Tomažu Bratovžu iz JB Restavracije je bilo mogoče pokusiti brancinov ceviche ter pečeno zelje, goveji strip steak in kajmak.

V vikend sta obiskovalce popeljala Jure Zelenik iz Restavracije Rožmarin ter Luka Košir iz Griča. Zelenik se je odločil za subtilno reinterpretacijo klasičnih okusov. Na prvi pogled preprosta jed – ocvrta piščančja stegna – se je razkrila kot izjemno hrustljava, mehka v sredici, s tartufasto omako, ki je zaokrožila celoto. Njegova infuzirana pšenica s kremo graha je bila lahkotna, a polnega okusa. Sladkosnedi so si obliznili prste ob sladici, ki je kombinirala vanilijev cremeux z medom in belo čokolado, dodatno poudarjen z rdečo peso, jagodnim coulisem in temno čokolado.

[[image_5_article_78590]]

Na sosednji postaji je Luka Košir dokazal, zakaj sodi v sam vrh.

[[image_2_article_78590]]

Njegova prekajena postrv je bila nežno dimljena, servirana z domiselno zeliščno krompirjevo solato in bučničnim bearnaisom, ki je okusno popeljal jed stran od pričakovanega. A prava eksplozija se je zgodila pri drugem krožniku, na katerem nas je pričakal soparjeni BAO s pečenim govejim brisketom, miso omako in pikantnim kimčijem.

[[image_4_article_78590]]

[[image_3_article_78590]]

Zadnji večer sta kulinarično navduševala znani MasterChefov sodnik Mojmir Šiftar iz PEN KLUB restavracije, ki je ponudil ješprenj z govejimi ličnicami s pestom divjih trav, peno čaja in morskimi zelišči ter mousse vijolice s češnjami, pasijonko in kakavovimi semeni; in pa "domačin" David Vračko iz Restavracije MaK, ki je prepričal z izvrstnima jedema: prvo s paradižnikom, shizom in morskim duetom ter drugo s pegatko in tartufom

Smo torej uživali v ulični hrani ali fine diningu? TR na poti potrjuje, da se da oboje, obiskovalci te dni res polne mariborske promenade pa so nakazali, da so za tovrstno dogajanje več kot odprti.

Od SladoLenta preko Tedna restavracij do TR na poti

Je pa TR na poti gotovo vzbudil malce nostalgične spomine na SladoLent, na kar je spomnil tudi selektor Tedna restavracij, Uroš Mencinger: »SladoLent, s katerim smo na Festivalu Lent začeli 2011, je bil pravzaprav razlog, da smo leto zatem začeli s Tednom restavracij.«

[[image_8_article_78590]]

»Čeprav je pandemija po devetih letih prekinila druženje vrhunskih chefov na dravski promenadi, se je zato TR razvil v množično slovensko kulinarično gibanje,« je še povedal in dodal, da so se prav zato sedaj vrnili tja, kjer se je Teden restavracij rodil.

[[image_7_article_78590]]

Da je v Mariboru več kot očitno obilo gastronomskega potenciala, je prepoznal tudi mariborski župan Saša Arsenovič, ki je kot častni pokrovitelj podprl TR na poti. Slednjega namreč vidi kot »počastitev vloge našega mesta, ki je bilo – in vedno bo – pomembna kulinarična destinacija. Vsem nam ostaja v spominu SladoLent, tukaj se je začel Teden restavracij, zato je obogatitev že tako izjemnega programa Festivala Lent smer, ki si jo kot mesto želimo – smer, ki jo vidimo kot nadgradnjo gastronomske ponudbe ter promocijo mesta in regije.«