Pred vrati sezone okužb dihal smo preverili trenutno stanje na Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor.

Spremembe v vremenu imajo velik vpliv na prenos virusov in bakterij, v zadnjem obdobju so tudi pri nas v porastu respiratornih obolenj, so sporočili iz Zdravstvenega doma Adolfa Drolca, ki dodajajo, da bistvene razlike s preteklimi leti po številu pljučnih obolenj ni, saj gre po večini za sezonska obolenja.

Trenutno stanje je posledica mešanja različnih virusov, najpogostejša izmed njih sta gripa in virus SARS-CoV 2, ki povzroča bolezen Covid-19, zaznavajo pa tudi prisotnost ostalih virusov, ki povzročajo respiratorne infekcije, še dodajo v Zdravstvenem domu Maribor, kjer pa trenutno ne beležijo prevelikega pritiska na ambulante.

Okužbe z respiratornim sincicijskim virusom v polnem zamahu

Okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) se pojavljajo v jesensko-zimskem času. RSV je najpogostejši povzročitelj akutnega brohiolitisa majhnih otrok, pri večjih otrocih in odraslih pa povzroča le blažja prehladna obolenja.

Začetek kroženja RSV zaznamo le, če kužnine dihal testiramo na RSV, saj klinična slika okužbe z RSV nima značilnega poteka.

Če novorojenček ali dojenček, tudi če nima povišane telesne temperature, začne težko, hitro, sunkovito dihati, če postane zelo umirjen oziroma večino časa spi, če poje oziroma popije zelo malo, ga je treba takoj odpeljati k zdravniku, priporočajo na zdravstveniportal.si.

Omenjeni znaki se namreč lahko pojavijo po okužbi z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) – takrat, ko se manj nevarno vnetje z zgornjih dihalnih poti (to se kaže kot kihanje, smrkanje, telesna temperatura je povišana) spusti na spodnje dihalne poti, kar pri otroku lahko v trenutku povzroči dihalno stisko, lahko pride tudi od odpovedi dihanja, so še zapisali na zdravstvenem portalu. .

Najboljša preventiva je zdravo življenje

Kot preventivo omenjajo pravilno umivanje rok, izogibanje večjim gnečam, še posebej v zaprtih prostorih, uporabo zaščitne maske, ki ne ščiti zgolj pred covidom ampak tudi pred ostalimi respiratornimi obolenji, gibanje na svežem zraku in uživanje zdrave hrane z veliko vitamini.

Če pa pri sebi opazite zgodnje znake gripe ali prehlada pa na Zdravstvenem domu Adolfa Drolca predlagajo, da se, samotestirate ali pa jih kontaktirate po telefonu oziroma elektronski pošti in vas bodo napotili na hiter test za covid 19.

Cepljenje še vedno priporočajo

Sezonsko cepljenje proti gripi in cepljenje s poživitvenim odmerkom proti Covidu-19 v ZD Maribor najbolj priporočajo starejšim in tistim s kroničnimi boleznimi, ki imajo oslabljen imunski sistem. Priporočajo pa tudi cepljenje proti bakterijski pljučnici pnevmokoku, še posebej za občane, starejše od 65 let in kronične bolnike.