Znamenita Etno hiša Baščaršija kraljuje sredi Poštne ulice v Mariboru, nemara edine točke štajerske prestolnice, ki jo živahen vrvež zaznamuje preko celega leta. Obiščejo jo stalni gostje, baletniki po premieri, glasbeniki po koncertu, tuji in domači zvezdniki na obisku. Pa tudi študentje na malici, naključni obiskovalci in domačini bosanskih korenin.  Slovi namreč po izvrstnih bosanskih specialitetah, malce prilagojenih tipičnemu slovenskemu okusu, predvsem pa po gostoljubnosti.

Za sodelovanje v Čarobnem adventu na Maribor24.si odpite sedmo okno na koledarju in se potegujte na darilo.

Družinski posel zaznamovan s tradicijo

Dolgoletni družinski posel, ki ga vodita Zekira in Saša Marković, druži izjemno restavracijo s tradicionalno bosansko hrano v pritličju in moderno opremljene apartmaje in sobe v prvem nadstropju. “Celoten objekt je z zanimivimi detajli v etno slogu opremil in oblikoval bosanski umetnik Dragan Gačnik, za najvišjo kakovost vašega obiska, naj bo to kosilo, večerja ali prenočitev, pa bo poskrbelo tako naše prijazno osebje kot tudi družina Marković,” vabi spletni zapis lastnikov.

Vsi recepti pa so nekaj posebnega tudi zato, ker je prav vse pripravila lastnica Zekira Marković. 

V naboru jedi, ki jih pripravljajo kuharji, mimogrede, vsi prihajajo iz Bosne, je najti čevapčiče, uštipce, najrazličnejše čorbe, mešano meso, ražnjiče in še in še. Tudi za vegetarijance in tiste, ki imajo radi sladko, se kaj najde. Vsi recepti pa so nekaj posebnega tudi zato, ker je prav vse pripravila lastnica Zekira Marković. Da je tradicionalne jedi prilagodila lokalnemu okusu, je krivo njeno prepričanje, da se je kamorkoli prideš, potrebno prilagoditi: “Z možem sva se maksimalno asimilirala, tudi kar se okusov tiče, ne maram namreč ljudi, ki gredo iz svoje države, drugod pa se ne bi prilagodili.”

Najlepše je v dvoje

Ob dobri jedači in pijači je seveda najbolje uživati v dvoje. Etno hiša Baščaršija zato podarja ploščo za dve osebi. Z malo sreče pri sodelovanju v nagradni igri boste lahko povabili prijatelja ali boljšo polovico na slasten obrok in pogovor.