Slovenija je dobila enoletni mandat predsedovanja skupini držav EU na področju socialne ekonomije za leto 2018, Maribor pa bo v tem obdobju Evropska prestolnica socialne ekonomije.

Ta odločitev je bila sprejeta že v sredini novembra lansko leto in sicer na konferenci o vlogi socialne ekonomije v prihodnosti dela ob robu socialnega vrha članic EU na Švedskem.

Slovenija bo vodila povezavo 14 držav EU

Slovenija bo v letu 2018 vodila povezavo 14 držav EU, aktivnih na področju razvoja socialne ekonomije na nacionalni in evropski ravni. Vodenje nadzornega odbora bo Slovenija prevzela od Španije. Operativne in tehnične aktivnosti predsedovanja bo prevzel tehnični sekretariat predsedovanja, ki ga bo vodilo nacionalno združenje Socialne ekonomije Slovenije.

V Mariboru se je kot v prvem slovenskem mestu pričelo socialno podjetništvo

Maribor bo v letu 2018, natančneje od jutri, 9. januarja, prevzel naziv evropske prestolnice socialne ekonomije od španskega Madrida. Maribor je namreč v zadnjih petih letih v največjem obsegu razvil socialno ekonomijo, v primerjavi z drugimi slovenskimi mesti.

Uradno bo mesto naziv sprejelo na uvodni prireditvi, 9. januarja na sedežu Združenja socialne ekonomije Slovenije v Mariboru.