Festival Maribor bo od 16. do 25. septembra pričaral devet dogodkov klasične glasbe. Festival, tudi zaradi katerega je mesto Maribor – mesto.

Pianist Simon Trpčeski je vzhičeno povedal, kar bolj ali manj v Mariboru že vemo, ampak je vedno fajn slišat. »To bo zabava v najširšem pomenu, še posebej pa sem vesel, da bom imel rojstni dan prav na dan predstave. V Mariboru!«

Prav Trpčeski bo namreč v fokusu letošnjega Festivala Maribor. Ta zaznamuje trinajst let, ampak vodja programa Barbara Švrljuga Hergovich verjame, da bo tudi druga »pandemična« izvedba premagala vse ovire in pokazala, kako povezovalen je Festival Maribor.

Zgolj koncerti nas povežejo

»Mislim, da si veselje delimo, tudi v teh časih. Morda se nihče ne spomni takih časov, ampak se nam ni treba odpovedati živi glasbi, čeprav je ovir zelo veliko za vse. Splača se jih premagati, glasba bo v vakem primeru razveseljevala. Ker zgolj živi koncerti nas bodo pripeljali skupaj!« je bila ob predstavitvi programa na novinarski konferenci povedala Švrljuga Hergovich.

Verjame, da bodo le skupaj in ob podpori ohranili visoko kulturno in glasbeno raven, ki si jo je mesto v dolgih letih priborilo. »Tako kot pandemije ne bomo premagali individualistično, je tudi v kulturnem smislu pomemben prispevek vsakega od nas. Naj ljudje ne oklevajo, pridejo. Ker le tako boste pripomogli, da to, kar počnemo, ne bo utonilo v pozabo

Devet dogodkov od četrtka

Festival Maribor bo od 16. do 25. septembra prinesel devet dogodkov: šest večernih ter tri za najmlajše in družine. Otvoritveni koncert ima naslov Ognjemet ritmov in občutij, kjer bo Trpčeski solist ob Simfoničnem orkestru SNG Maribor, dirigiral bo romunski talent Gabriel Bebesela.

Svojevrstni vrhunec utegne biti Makedonissimo, venček makedonskih ljudskih plesov in spevov. Festivalski večeri bodo ponudili tudi kanonska dela klasičnega repertoarja ter priljubljena dela zahodne glasbene tradicije. Eden takšnih, pomenljivo poimenovan Vam je še všeč Brahms?, se razpenja od sonat klasičnega 19. stoletja preko sporočilno močne glasbe Dmitrija Šostakoviča, do minimalne glasbe Antona Weberna.

Ni vrnitve v normalnost

Festival se bo sklenil s koncertom, poimenovanim Ni vrnitve v normalnost. Izvedel ga bo No Borders Orchestra in se je pri pričujočem projektu pridružil vrsti vrhunskih ustvarjalcev in znanstvenikov, ki so na evropski politični vrh naslovili javno pismo z zahtevo, da se po pandemiji izogne vrnitvi v »normalnost«, torej v življenje, ki nas je pripeljalo do zdajšnje kritične točke.

Za najmlajše bodo na voljo tri izkušnje doživljanja klasične glasbe v živo. Najmlajšim (dojenčkom in malčkom) je namenjen spored Hrestač in jaz. Koncert uglasbene poezije za otroke Backi iz klavirja bo za otroke od petega leta starosti naprej, družinam pa je namenjena nedeljska matineja, posvečena ritmu.