Lovska družina Puščava v občini Lovrenc na Pohorju tudi letos organizira tradicionalno degustacijo in ocenjevanje domačih salam, tako imenovano  salamijado, ki bo že peta po vrsti. V lovrenški občini je namreč veliko kmetij, številne med njimi tudi izdelujejo domače salame, sicer pa na tekmovanju vsako leto sodelujejo salamarski mojstri s širšega območja. Članstvo v lovski družini ni pogoj, prav tako ni potrebno, da so salame divjačinske, pomembno je le, da merijo vsaj 30 centimetrov in so v enem kosu. 

Salame so iz leta v leto boljše

Letošnja salamijada bo potekala prihodnjo soboto, 12. aprila, od 10. ure dalje v prostorih lovske koče Lovske družine Puščava. Do 10. ure bo potekalo zbiranje salam, nakar sledi ocenjevanje, ob 13. uri pa razglasitev rezultatov ter podelitev nagrad za prve tri najboljše salame. Salamijada se bo končala z neformalnim druženjem ob pokušanju salam, na katerega organizatorji vabijo obiskovalce od blizu in daleč. 

Ker izdelovalci salam upoštevajo napotke in usmeritve sodnikov, so salame iz leta v leto boljše, ugotavljajo v lovski družini. 

Zaradi omejenega števila tekmovalcev (do vključno 30) predstavnik organizatorjev Mitja Pernat prijave sodelujočih zbira na telefonski številki 031-659-032.

Lani je sodelovalo 26 izdelovalcev 

V lanskem letu se je tekmovanja v ocenjevanju salam udeležilo 26 tekmovalcev, ki so tekmovali z 29 vzorci različnih salam. Prevladovale so divjačinske salame, nekaj pa je bilo tudi svinskih, govejih in celo oslovskih.

Prvo mesto je zasedel Branko Hekič z zelo okusno in dobro sušeno kulen salamo.  Drugo mesto je pripadlo članu LD Puščava Tomažu Golobu, tretje pa Milošu Gorenjaku. 

[[image_1_article_75991]]

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali župan Lovrenca na Pohorju Marko Rakovnik ter dva člana z licenco iz Zveze društev salamarjev Slovenije (Zlatko Kreis in Roman Miklavec), je imela precej težko delo, saj so tekmovalci prinesli zelo dobre in okusne salame.