Domačini v Lovrencu na Pohorju že dobro poznajo pekarno Saint Lorenz, ki se nahaja na Vozniški poti 2, vodi pa jo Špela Španbauer z možem Gregorjem in širšo družino. Kot nam je povedala Špela, se je Saint Lorenz zgodba začela pred 25 leti, ko sta se z možem spoznala in zmenkovala na polju za hišo njegovih staršev, kjer imajo zdaj nasad črnega bezga in sivke. “Saint Lorenz je zgodba o ljubezni. Ljubezni drug do drugega, ljubezni do kraja, ljubezni do najpristnejšega, kar imamo in nosimo v sebi. Vse to želimo povezati in ponuditi tudi drugim. Moja želja, ki je dolga leta gorela v meni, je bila delati skupaj z možem Gregorjem. Ustvariti nekaj vrednega, kar bova lahko zapustila tudi najinim trem deklicam. Vedno sva zelo rada tičala skupaj in tako se je rodila želja, da sodelujeva tudi poslovno.”
Preden je Špela začela z delom v pekarni, je deset let opravljala delo na banki. “Preden sem dopolnila 40 let, sem si zadala cilj, da do rojstnega dne pričnem svojo samostojno pot. To sem tudi uresničila.”
“Vsak član družine opravi svoje delo in je pomemben člen v verigi”
Ime podjetja Saint Lorenz izhaja iz imena kraja, v katerem živi družina. Današnji Lovrenc na Pohorju je bil nekoč Sveti Lovrenc na Pohorju. “Saint Lorenz je družinska zgodba. Smo ekipa, delamo vsi. Vsak član družine opravi svoje delo in je pomemben člen v verigi. Mož, oče, bratranec in svak skrbijo za proizvodnjo sirupov, babici urejata nasad in skrbita za nas, sestra skrbi za otroke, sestrična ureja profile na družabnih omrežjih, družinska prijateljica pomaga v delavnici in še bi lahko naštevala. Vsem sem neizmerno hvaležna,” pove Špela.
Pekarno Saint Lorenz na Vozniški poti 2 ni težko najti. Nahaja se takoj ob vstopu v strnjeno trško naselje. Delovni čas pekarne je od torka do sobote, v nedeljo in ponedeljek imajo zaprto. Vsak dan je mogoče dobiti sveži kruh z drožmi, bagete, ob koncu tedna pa tudi mlečni kruh z rozinami. V ponudbi imajo tudi medenjake in meter kekse, marmelade, čaje, suho sadje. “Ob kruhu je naš paradni izdelek naravni sirup v vsem znanih okusih bezga ter mete in melise. Sčasoma smo dodali nove prodajne uspešnice, kot so sivka, sivka z malino ter bezeg z jagodo. Nekateri poznajo tudi materino dušico, ki jo nabiramo na bližnjih višje ležečih travnikih in je res nekaj posebnega. Napolnimo samo par sto steklenic letno.”
Ob kruhu je naš paradni izdelek naravni sirup v vsem znanih okusih bezga ter mete in melise.
Omenjene izdelke ponujajo vsak petek in soboto dopoldne na glavni mariborski tržnici na Vodnikovem trgu, vsak petek popoldne pa v Rušah, na novi tržnici, imenovani Ruški plac.
Še posebej prepoznavni so po naravnih sirupih in kruhu z drožmi
“O podjetniški poti smo razmišljali dolgo časa. Vodilo nas je prepričanje, da moramo izdelovati tisto, kar nam je blizu, kar poznamo in imamo radi. Vrhunske surovine imamo na voljo, s svojim delom pa se želimo pokloniti čudoviti naravi, v kateri živimo. Zato smo v naravnih sirupih, ki smo jih za lastne potrebe in prijatelje pripravljali že več let, videli izdelek, ki bi ga lahko naši kupci vzeli za svojega. Kruh z drožmi sem pekla že več let in vse nas je prevzel. Vendar si nisem upala pomisliti, da bi ga lahko pekla tudi za prodajo, prav zaradi zahtevne priprave in nekoliko višje cene. Ko sem tako pekla kruh za svojo družino in prijatelje, so bili odzivi zelo vzpodbudni in vsi so mi prigovarjali naj ga začnem peči za prodajo. Ko smo se za to zares odločili, so nas pri tem vsi podprli, kar nam je dalo še dodatni zagon.”
V mesecu decembru smo se odločili, da darilne hlebe obogatimo z unikatnim ročnim delom, kvačkanimi prtički, ki smo jih prejeli v dar, ves izkupiček od prodaje pa namenimo humanitarnemu društvu Rdeči noski.
V decembru so v pekarni ponujali posebne darilne hlebce. Kot še pove Špela, po njihovih izdelkih poseže marsikdo, ki želi obdarovati svoje najbližje. Zato imajo v njihovi ponudbi možnost, da kruh darilno zavijejo. “V mesecu decembru smo se odločili, da darilne hlebe obogatimo z unikatnim ročnim delom, kvačkanimi prtički, ki smo jih prejeli v dar, ves izkupiček od prodaje pa namenimo humanitarnemu društvu Rdeči noski. Ta akcija še vedno traja in upamo, da k sodelovanju pritegnemo čimveč ljudi. Verjamemo, da moramo skupnosti, ki nam daje, tudi vrniti.”
V nasadu imamo posajeno meliso, sivko in črni bezeg
Družinsko podjetje Saint Lorenz ima manjši nasad, v katerem imajo posajeno meliso, sivko in črni bezeg. “Rastline lepo rastejo in cvetijo, saj zanje tudi skrbimo. Vse cvetove bezga oberemo, sivko ročno požanjemo, grmičke melise porežemo in jih uporabimo v namoku za proizvodnjo sirupa. Nasad želimo v prihodnje še povečati, saj se naše potrebe vsako leto večajo.”
In kakšni so načrti za prihodnost? “V prihodnosti si želimo biti predvsem zdravi, da bomo lahko dobro delali. Želimo si ohranjati kakovost, h kateri smo se zavezali, saj bomo le tako ohranili zaupanje in zvestobo svojih strank. Morda si v pekarni želimo še kak stroj več, vendar so to že malenkosti. Najpomembnejše so zdrave ideje in pridne roke. Teh pa nam nikoli ne zmanjka,” zaključi naša sogovornica.