Prihajajoči sobota in nedelja bosta v Svečini v občini Kungota v znamenju 41. kmečkega praznika, največjega dogodka v občini, ki je prepoznan tudi širše. Obišče ga veliko obiskovalcev iz različnih krajev, med njimi so številni Avstrijci. Organizator, Turistično društvo Svečina, znova pripravlja pester program in številne spremljajoče dejavnosti, tokrat bo poudarek na spominih iz preteklih let, tako da bo lahko vsak obiskovalec obudil svojo zgodbo. Ker bodo letošnji osrednji gostje Avseniki, pričakujejo še toliko več obiskovalcev.

Na ogled bodo več zanimivih razstav, prvič letos pričakujejo lükarje

Sobotno dogajanje se bo začelo ob 10. uri s pohodom nordijske hoje med svečinskimi goricami (Vinotour). Po končanem pohodu, okoli 14.  ure, bo na gradu Svečina otvoritev razstav, tam se bo začela tudi degustacija svečinskih vin. Med 15. in 17. uro bodo na nogometnem igrišču otroške kmečke igre (prijavljenih je devet osnovnih šol), sledil bo, na osrednjem vaškem trgu v Svečini, nastop folklornih skupin in od 19. ure dalje zabava z ansamblom Vžig. Obiskovalci lahko v soboto izkoristijo brezplačni avtobusni prevoz iz Maribora (termini voženj: 13.00, 15.00 in 18.00 uri, povratek ob 23.00 in 24.00). Boris Keuc, predsednik Turističnega društva Svečina, je pojasnil, da si bodo obiskovalci v prostorih gradu lahko ogledali veliko razstavo starin, prav tako razstavo, ki je vezana na svečinske vinske kraljice in njihove obleke. Na ogled bodo tudi izdelki krožka vezilj, ki deluje v okviru turističnega društva, in razstava Svečina, danes in včasih, ki predstavlja zgodovino kraja. Veliko pozornosti bo zagotovo pritegnila razstava Bila je Jugoslavija, v okviru katere so razstavljeni razni izdelki jugoslovanskih blagovnih znamk (Gorenjeva kuhinja, Meblove luči, …). V pritličju bodo svoje izdelke predstavljali člani Rezbarsko umetniškega društva Kungoški detli. “Prvič letos nas bodo obiskali lükarji z Dravskega polja.”

Ime nove vinske kraljice še ostaja skrivnost

Nedeljski del prireditve se ob 10.30 začne s svečano sveto mašo v cerkvi sv. Andreja, med 12. in 13. uro bo svečana otvoritev 41. kmečkega praznika s kronanjem 20. svečinske vinske kraljice in trgatvijo vaške trte – modre frankinje. Sedanja 19. svečinska vinska kraljica Lucija Mukenauer, ki je bila na tem položaju zadnji dve leti, bo torej krono predala svoji naslednici. Njeno ime zaenkrat ostaja še skrivnost.

V nedeljo med 13. in 20. uro si bodo obiskovalci na gradu Svečina lahko ogledali razstave ter degustirali svečinska vina. Med 15. in 21. uro sledi zabava z narodnozabavnim ansamblom Saša Avsenika. Tako v soboto kot v nedeljo bodo za obiskovalce na voljo kmečke dobrote, vrtiljak, srečelov in stojnice domače obrti. Letošnja novost je prevoz s kočijo in konjsko vprego, s katero bodo vozili obiskovalce s prizorišča na trgu so gradu.

Tamara Šnofl: S tem dogodkom bodo vinogradniki zagotovo pozabili na svoje skrbi

“V naši občini so bile letos zaradi obilnega deževja močno prizadete kmetijske površine. Tudi naši vinogradniki so imeli številne težave zaradi plazov. S tem dogodkom bodo zagotovo pozabili na svoje skrbi. Verjamem, da se bomo skupaj poveselili, tako z občani in občankami kot tudi z obiskovalci,” pa nam je povedala kungoška županja Tamara Šnofl.