Potem ko vse kaže, da sta se 70- in 60-letna zakonca z Goričkega v vinski kleti zastrupila z ogljikovim dioksidom, smo preverili, za kako nevaren plin gre in kakšna je ustrezna preventiva. 

Marko Breznik, mag. kmetijstva in specialist za vinogradništvo iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, je pojasnil, da se vretjem mošta oziroma tako imenovano alkoholno fermentacijo v grobem sproščajo tri stvari: alkohol (etanol), toplota in ogljikov dioksid. "Zlasti v manjših, vkopanih vinskih kleteh je problem prezračevanje. Tako ogljikovega dioksida, ki je težji od zraka in zaradi svoje sestave ostaja pri tleh, ne moremo zaznati, saj nima ne ne vonja in ne okusa."

V klet s prižgano svečo

Ogljikov dioksid zaradi svoje specifične teže izpodriva zrak, tako da imamo zelo malo časa, da se umaknemo iz kleti. Če nimamo urejenega ustreznega prezračevanja oziroma nameščenih detektorjev plina, se v teh dneh v vinsko klet odpravimo s prižgano svečo.

"Če bo plamen ugasnil, čimprej zapustimo klet. Preden pa sploh gremo v prostor, pa ga prezračimo. Odprimo vrata, okna, vklopimo ventilator oziroma klimatsko napravo."
 

Alkoholna fermentacija se v večini kleti sicer v teh dneh zaključuje. Če je prostor slabo prezračen, se ta plin lahko še vedno zadržuje v njem. 

Zaščiteni smo le z izolirnim dihalnim aparatom 

"Ker ogljikov dioksid ni strupen plin, nam vojaška plinska maska nič ne pomaga. Ta  namreč le čisti umazan zrak in če je zraka - kisika premalo, smo zadušitev le še pospešili. Popolnoma smo zaščiteni le z izolirnim dihalnim aparatom, takšnim ki ga uporabljajo gasilci," pa je dodal Oskar Neuvirt, višji gasilski častnik v pokoju iz Malečnika. Nadaljuje, da če je kdo ogrožen zaradi zadušitve, nemudoma pokličimo regijski center za obveščanje na številko 112. "Če je razdalja do ogroženega človeka v kleti predolga, ne rinimo v klet, saj smo lahko sami v nevarnosti, da ostanemo za vedno v njej. Odločajo sekunde in minute, zato ne odlašajte s klicem na pomoč. Gasilci bodo reševali pod zaščito dihalnih aparatov."