Županskim kandidatom smo pripravili vprašanja pred lokalnimi volitvami.

Pred lokalnimi volitvami smo županskim kandidatom pripravili preprosta vprašanja, kot so ocene sedanjega župana, kaj so njegove slabosti in prednosti in povprašali zakaj bi bili oni boljši. Predstavljamo jih v naključnem vrstnem redu, na vrsti je Melita Petelin.

Kako ocenjujete delo župana Andreja Fištravca?

Ob izstopu petih svetnikov iz liste župana Andreja Fištravca julija 2016 smo zapisali, da ne moremo več nemo spremljati, kako se ladja našega mesta potaplja. Situacija v mestni politiki se je od takrat zgolj poslabšala. Več kot dve leti sem kot samostojna svetnica pogosto osamljena in neusmiljena kritičarka zgrešenih in neredko pravno dvomljivih odločitev aktualnega občinskega vodstva.

Zakaj je slab oz. dober?

Maribor je zadnjih 12 let v agoniji. Vsa ta leta se ukvarjamo predvsem in zlasti s slabimi odločitvami, škandali in sumi korupcije ter kaznivih dejanj dveh oseb in njunih ekip. Medtem pa mesto nazaduje, razvoj peša, širi se apatija, dobri kadri pa bežijo tja, kjer je boljša perspektiva. Čas je, da se s tem preneha!

Zakaj bi bil vi boljši?

Maribor naj bo spet enakovreden partner in spodbujevalec dobrih energij v kulturi, gospodarstvu in sociali. Naj bo mesto medgeneracijskega sožitja, mesto velikih priložnosti, mesto turizma, športa in drugih prostočasnih dejavnosti. Znova naj daje priložnosti mladim znanstvenikom, zdravnikom in vsem intelektualcem, ki ga trenutno zapuščajo in življenjske izzive iščejo celo v tujini. Bodimo spet priložnost za vse, omogočimo jim osamosvojitev in uporabo znanj, ki so jih pridobili z izobraževanjem in s svojim delom. Dajmo jim delo, pomagajmo jim zgraditi lasten dom in jim omogočimo uspešno pot do željenih ciljev.

Podpora družine, prijateljev, številnih občank in občanov Maribora mi veliko pomeni. Vem, da bom v ključnih trenutkih pri njih dobila moč za delovanje po etičnih načelih in potrebnih strokovnih kriterijih. Ob spoštovanju in povezovanju vseh bo moje poslanstvo županje udejanjeno. Delovala bom v dobro vseh.

Bodimo spet Maribor!

Kaj bi mu sporočili?

Če misli resno z besedami, da mu je mar za Maribor, naj župan dr. Andrej Fištravec to dokaže tudi z dejanji. Največjo uslugo mestu bi naredil s samokritiko, da pač ni uspešno opravljal te funkcije in se politično upokojil.