Najbrž ste skozi leta razreševanja klasične dileme, ki se pojavi v decembru (pa tudi med letom, ko potrebujemo darilo), ugotovili, da je najbolj pristen, najbolj »slovenski«, najbolj univerzalen, a še vseeno izjemno kakovosten in uporaben odgovor v resnici zelo preprost. Med. Domači med. In vse, kar je z njim povezano, seveda.

V naših koncih so sinonim za odličen domač med, najmehkejše domače, ročno izdelane medenjake in še nekatere druge kakovostne čebelarske izdelke v Čebelarstvu Glazer, družinskem čebelarstvu, katerega mladi obraz je letos medijsko precej prepoznavna Karin Glazer, ki je bila nominirana celo za inovativno mlado kmetico leta.

[[image_3_article_83232]]

Družina Glazer ima čebelnjake postavljene na dveh lokacijah. V Trčovi, kjer se razprostira njihov domači sadovnjak, so idealni pogoji za pridobivanje akacijevega, kostanjevega in cvetličnega medu, saj čebelam na tem območju ne zmanjka kakovostne paše. Del panjev se nahaja na Koroškem, kjer tik ob gozdnem robu uspevata hojev in gozdni med, ki se od ostalih ločita po temnejši barvi in nekoliko intenzivnejšem, smolnatem karakterju. Leta izkušenj so družini Glazer pokazala, da lahko le z izbiro neposrednega okolja, kjer čebele najdejo resnično pestro pašo, dobijo med, ki je vsako leto drugačen, a vedno avtentičen, okusen in kakovosten.

[[image_1_article_83232]]

Morda je prav ta pristnost razlog, da številni danes prisegajo na Glazerjev akacijev med, ki je zaradi svoje nežne arome še posebej cenjen med najmlajšimi, ali pa na kostanjev med, ki ima bogatejšo, nekoliko bolj grenko noto. Nič manj priljubljen ni cvetlični med, ki je zaradi raznolikosti cvetnega prahu izjemno aromatičen in velja za izbor tistih, ki imajo radi tradicionalni, »pravi« med. Gozdni in hojev med pa sta idealna izbira za hladne mesece, ko se ljudje radi vračamo k okusom, ki nas spominjajo na sprehode po gozdu.

Omamno dišeči medenjaki

Ko v decembru govorimo o medu, pa seveda ne moremo mimo medenjakov. Praznično obdarovanje namreč ni praznično brez tistega omamnega vonja po medenjakih. Glazerjevi to tradicijo negujejo s posebno pozornostjo, saj so njihovi medenjaki ročno oblikovani, pečeni v manjših serijah in pripravljeni po recepturi, ki ohranja mehkobo ter naravno aromo medu.

[[image_2_article_83232]]

Ravno zato so v darilnih paketih Čebelarstva Glazer tako priljubljeni – dodajo tisti domači občutek, ki ga je težko nadomestiti z industrijsko izdelanimi slaščicami.

»Štajerski« medenjaki so poznani celo na Koroškem, kjer so jih v butičnem podjetju Lio, s katerimi mlada Karin sodeluje pri izdelavi svojega prav posebnega liofiliziranega medu, dodali tudi svoji darilni ponudbi.

Med, cvetni prah, medenjaki … Vse to so izdelki, ki v decembrskem času postanejo ena od najbolj priljubljenih izbir za toplo, kakovostno in gotovo najbolj univerzalno darilo. Veliko decembrskih daril namreč človek odloži na polico in nanje kmalu pozabi, le redka pa so tista, ki se vključijo v vsakdan – v jutranjo rutino, v zimske večere, v kuhinjo, ki zadiši po domačem …

Kako letos izdelke Čebelarstva Glazer dodati svojim darilom?

Za vse, ki bi radi med, cvetni prah, ročno narejene medenjake ali katerega od prazničnih darilnih paketov tudi sami naročili, so izdelki Čebelarstva Glazer na voljo na domačem naslovu v Trčovi (Kmetijstvo in čebelarstvo Glazer, Trčova 149, 2229 Malečnik). Družina Glazer vam je za naročila in vse dogovore na voljo na 030 687 077.

[[image_7_article_83232]]

[[image_4_article_83232]]

[[image_6_article_83232]]

Domači čebelarski izdelki odkljukajo vse to, prav zato pa so se v zadnjih letih domač med, cvetlični prah in omamni domači, ročno izdelani medenjaki, znašli med izdelki, ki jih ljudje najraje podarijo, ko želijo obdarovancu ponuditi nekaj, kar bo dejansko uporabljal, cenil in s čimer si bo polepšal zimske dni.

Čebelarstvo Glazer lahko spremljate tudi na njihovih socialnih omrežjih.

Domača, lokalna darila

Darilni program Čebelarstva Glazer je razdeljen na več skrbno sestavljenih paketov, ki odgovarjajo na različne želje – od preproste, elegantne nosilke z dvema kozarcema 250-gramskega medu po izbiri, do bogatejših paketov s 450-gramskimi kozarci, cvetnim prahom in ročno pripravljenimi medenjaki.

Če darila radi izbirate premišljeno in z mislijo na podporo lokalnim ustvarjalcem in pridelovalcem, z domačimi, lokalnimi čebelarskimi produkti skorajda ne morete zgrešiti, saj prav vsak kozarec medu, vsako zrno cvetnega prahu in vsak zavoj domačih medenjakov, okoli katerega Glazerjevi zavežejo pentljo, ponazarja točno to, kar v prazničnem času iščemo: pristnost in »tisto nekaj« z dušo.

O mladem obrazu Čebelarstva Glazer, Karin Glazer, je letos veliko slišati - prav ona je prišla na idejo, da bi med lahko liofilizirali, torej sušili z zamrzovanjem, kar je v Sloveniji popolna novost. Ko je raziskovala področje liofilizacije, je stopila v stik z mladima podjetnikoma na Koroškem, ki ustvarjata pod blagovno znamko Lio.

Do takrat še nikoli nista poskusila liofilizirati medu, a so skupaj razvili recepcijo in postopek, ki zahteva natančno poznavanje strukture, vlage in sestave medu. Postopek traja približno 24 ur, rezultat pa je med v prahu, ki med ohrani praktično vse dragocene sestavine. Namenjen je molekularni kulinariki, čajem in predvsem profesionalnim kuhinjam, kjer je natančno doziranje ključnega pomena. Celotno zgodbo Karinine inovacije lahko preberete tudi v reportaži.

[[image_8_article_83232]]