Martinovanje ni le kulinarični praznik temveč tudi priložnost za druženje, povezovanje skupnosti in ohranjanje kulturnih tradicij.
Martinovanje je praznik, ko se mošt spremeni v vino
Martinovanje je praznik, ko se mošt spremeni v vino, ko v naravi in človeku dozori tisto, kar je bilo skrbno negovano čez celo leto. "Kot mariborski vinski kraljici mi martinovanje predstavlja največji praznik vonogradnikov, saj s praznovanjem odražamo svojo kulturo in tradicijo. Tu v naši lepi Štajerski in pri Najstarejši trti na svetu čutimo to tradicijo še posebej močno," je na Trgu Leona Štuklja povedala mariborska vinska kraljica, Maruša Mukenaur.
"To je spomin na vse, kar nam trta prinaša – na veselje, ki ga delimo ob kozarcu dobrega vina, prijateljstva in na to, da vsak letnik, vsako novo vino pripoveduje svojo zgodbo," je še izpostavila. Dodala je tudi, da se je Maribor že lani dokazal ob prejemu naziva najboljše evropske kulinarične destinacije, letos pa z nazivom najlepše jesenske destinacije v Evropi.
"Naj bo letošnje vino polno veselja, zdravja in prijateljstva. Na zdravje."
"Danes nazdravimo novemu letniku, nazdravimo tudi tej tradiciji, ki jo prenašamo iz roda v rod in z njo tudi upanje za dobro prihodnost," je poudaril župan MOM, Aleksander Saša Arsenovič.
Za zaključek je med drugim omenil, da se jim je pridružil tudi Jože Protner, ki si je to praznovanje pred skoraj 40 leti izmislil. "Leta 1985 so prvič izpred Vinaga začeli obujati ta praznik, zaradi katerega se lahko danes skupaj veselimo tukaj na Trgu Leona Štuklja. Veseli me tudi, da bo kmalu obnovljena Hiša Najstarejše trte na čudovitem Lentu. Nato imamo samo še en dolg – da uredimo Piramido in mestne vinograde, s čimer pričnemo prihodnje leto," je dejal Arsenovič in spil požirek.
Od tega trenutka je v Mariboru samo še vino.