V središču Maribora je svoja vrata odprla nova prodajalna oblačil, obutve in dodatkov iz druge roke.

Če že velja, da stare zaloge ponošenih oblačil za vse tiste prihodnje generacije, ki pa jih (saj vemo, nikoli niti ne bodo oblekle, ker jih zelo verjetno ne bomo niti več našli) tako radi shranjujemo na “dilah”, kot Štajerci rečemo podstrešju, sedaj to ni več potrebno. Dile smo nedavno dobili na Vetrinjski ulici.

Človek v enem letu povprečno zavrže 12 kilogramov oblačil

Svoja vrata je namreč odprla nova trgovina z oblačili, obutvijo in dodatki, ki nosi nadvse pomenljivo ime Dile. Osnovna ideja pa je, v zadnjem času vse bolj aktualna, okoljevarstvena. Poleg vseh ostalih odpadkov, ki jih sicer ne gre shranjevati, oblačila dodatno predstavljajo precejšen izziv za človeštvo. Težava pa se začne že veliko prej, na ravni proizvodnje, pove Mariborčanka Andreja Kumer, lastnica nove “second hand” trgovine na Vetrinjski ulici v Mariboru.

Povprečen človek namreč letno zavrže kar 12 kilogramov oblačil. Pomnožite to število s slabimi osmimi milijardami ljudi, kolikor si nas deli naš planet. In dobili boste pot v pravo okoljsko katastrofo.

Že tekstilna industrija je velik vir onesnaževanja, če pomislimo koliko naravnih virov potroši. Tudi sama že vrsto let nakupujem v trgovinah z oblačili iz druge roke. V tujini so takšne trgovine utečena praksa, povsod po večjih mestih je moč najti precejšnjo ponudbo trgovin z rabljenimi oblačili, obutvijo in modnimi dodatki. Glavna ideja za odprtje trgovine je moj prispevek k varstvu narave,” razlaga Kumrova.

Lastnica trgovine Andreja Kumer

Med sprehodom po Mariboru pa je mogoče zaslediti kar nekaj trgovin z rabljenimi izdelki, ki čakajo na svojo drugo priložnost, saj postaja tovrstna praksa vedno bolj uveljavljena tudi pri nas.

V Dile zavije predvsem veliko mladih

Tudi obisk v Dilah kaže na precejšnje zanimanje in velik trend nošenja rabljenih oblačil predvsem med mlajšo generacijo. “Odziv obiskovalcev je zelo dober. Presenetilo pa me je, koliko mladih je obiskal trgovino. Prišlo je veliko najstnikov, ki pravzaprav iščejo kose, da bi z njimi izstopali in se izražali na nekoliko drugačen način skozi svoja oblačila,” pojasni lastnica.

Vse, kar stranke predlagajo, skrbno zapišem in hranim seznam vseh stvari, s katerimi bi kasneje še lahko dopolnila ponudbo.

V trgovini je tako mogoče najti najrazličnejše kose oblačil obutve, dodatkov, kot so pasovi, šali, torbe, a Kumrova pravi, da bo sproti ponudbo dopolnjevala glede na povpraševanje strank.

Vintage kose najprej razgrabili

Na policah pa se je znašlo tudi nekaj pristnih “vintage” kosov, torej starin, ki pa so tudi prvi dobili novega lastnika oziroma lastnico. “Zaenkrat sem naročila nekoliko manj takšnih artiklov, ker gre za specifike, ampak je bilo povpraševanje tako hitro, da so jih dejansko razgrabili. V prihodnje jih bo mogoče najti več,” razlaga Kumrova. Za potrebe trgovine mora lastnica namreč naročiti večje količine oblačil, ki jih nato poskuša prodati v najkrajšem možnem času.

Na mariborskem Podstrešju je tako mogoče najti oblačila iz Nizozemske in Češke, med oblačili iz druge roke pa veliko kosov prispe tudi iz Italije. 

Rabljenih oblačil sicer v Dilah ne sprejemajo, vendar lastnica obljublja, da bodo nova stara oblačila v ponudbi po karseda ugodnih cenah.

Kot velja za druge trgovine, ki ponujajo izdelke iz druge roke, bodo tudi pri nas številne ugodnosti, tako vesele urice, tedenske akcije in znižanja, ko bodo cene padle praktično do enega evra,” je še dejala Kumrova.