Ministrstvo za infrastrukturo se je z Mestnima občinama Maribor in Ljubljana dogovorilo o brezplačnem prevozu z mestnimi avtobusi za upokojenke in upokojence, starejše od 65 let. Po besedah ministra Jerneja Vrtovca se na ministrstvu zavedajo pomena javnega potniškega prometa, še zlasti s socialnega in okoljskega vidika. “Javni potniški promet mora postati hrbtenica prevozov v Sloveniji,” je dejal minister.

Od oktobra prevoz z mestnimi avtobusi brezplačen

V ta namen organizirajo številne aktivnosti, kako javni potniški promet obuditi. Potem ko so omogočili bolj subvencioniran prevoz dijakov in študentov s kartico Slovenija, ki velja za prevoza po vsej državi, ter omogočili brezplačen prevoz upokojencev, starejših od 65 let, invalidov in vojnih veteranov v linijskem in medkrajevnem prometu, so zdaj naredili še korak naprej. Za upokojence in upokojenke, starejše od 65 let, bo zdaj v Mariboru omogočen brezplačen promet z mestnimi avtobusi.

Od 1. oktobra bodo lahko upokojenci in upokojenke, starejši od 65 let koristili javni prevoz z mestnim potniškim prometom. Brezplačen prevoz je namenjen vsem, ne le tistim s stalnim prebivališčem v Mestni občini Maribor.

Gre za naša prizadevanja, da se bodo ljudje lažje odločali za prevoz z avtobusom, saj s tem naredimo korak naprej k ohranjanju okolja. Zeleni dogovor smo tudi ljudje, ki moramo spremeniti navade in se odločiti za javni potniški promet,” je še dejal minister Vrtovec in obenem napovedal, da bodo v prihodnje poskušali podobno urediti tudi za dijake in študente, razmišljajo tudi o ukrepih za zaposlene, s čimer bi spodbudili uporabo javnega potniškega prometa.

Podpisali pogodbo za dva električna avtobusa

Zelo veseli smo podpisa te pogodbe in vseh drugih ukrepov, ki pomagajo k temu, da spreminjamo potovalne navade,” je ob tej priložnosti dejal župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič. Po njegovih besedah si na mariborski občini prizadevajo, da bi za trajnostno mobilnost na lokalni ravni poskrbeli na različne načine, vse od možnosti brezplačne uporabe koles, urejanjem kolesarskih stez in mestnim potniškim prometom.

Mariborski župan je obenem poudaril, da si občina skupaj z ministrstvom prizadeva za ureditev zahodne obvoznice, zato skupaj snujejo načrte za dolgo pričakovani tunel, ki bo povezal mariborski prometni obroč. 

Prvi v Sloveniji smo podpisali pogodbo za dva električna avtobusa v vrednosti milijon evrov, tega bomo sofinancirali iz Eko sklada  v višini 600 tisoč evrov. Na poti je tudi polnilnica. Včeraj smo bili na ogledu podjetja, ki se z električnimi vozili odziva na e-train in e-shuttle, zato upam, da bomo našli rešitev za turistični vlakec in krajšo linijo, h kateri stremimo z ureditvijo prometnega vozlišča na Trg revolucije, kamor bi umestili še dva manjša električna avtobusa,” je poudaril Arsenovič.