V konferenčnih prostorih Mednarodnega raziskovalnega centra druge svetovne vojne Maribor v Melju, v prostorih opuščenega skladišča, ki je bilo med drugo svetovno vojno del nemškega nacističnega taborišča Stalag XVIII D, v katerem je bilo v nehumanih razmerah nameščenih več tisoč ruskih vojnih ujetnikov, so danes pripravili mednarodno znanstveno konferenco. Na temo žrtev vojn in trajni zapuščini tragičnih zgodb je govorilo več pomembnih zgodovinarjev in priznanih raziskovalcev. Konferenco, ki jo je bilo v angleškem jeziku mogoče spremljati tudi preko Youtube kanala, je vodil zunanji raziskovalec, zgodovinar Daniel Siter, ki zaključuje doktorski študij na Alma Mater Europaea in raziskuje dokumente glede Stalaga v nemških in avstrijskih arhivih.

S konferenco so želeli širiti zgodovinski nauk in spomin

Ker je nedolžno civilno prebivalstvo največkrat tisto, ki utrpi najhujše posledice vojne, so organizatorji z današnjim dogodkom želeli širiti zgodovinski nauk in spomin in prenesti sporočilnost na mlajše generacije, ki so, kot je dejal Siter, ključne pri gradnji in prenosu kolektivnega zgodovinskega spomina. “Le tako se lahko oblikuje kolektivna slika, da se takšni zločini nikoli več ne ponovijo. V opomin in spomin pred tovrstnimi ponovitvami in pred tistim, kar se na izmišljenih paradigmah oklicuje za večvredno, vzpodbuja sovražno mišljenje, nasilje, … smo pripravili današnjo mednarodno konferenco.”

Govorniki na konferenci so svoje referate predstavili po kronolškem vrstnem redu. Dr. Alexsandre Strokanov, profesor zgodovine na Oddelku za zgodovino, svetovne študije in kazensko pravo na Fakulteti Marshall Northern Vermont University – Lyndon ter direktor Inštituta za ruski jezik, zgodovino in kulturo, je predstavil pomen Gulagov v boju proti nacizmu, mag. Zvezdan Markovič, podpolkovnik in načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske, je govoril o vojaških in civilnih žrtvah aprilske vojaške invazije na Jugoslavijo leta 1941, asist. Daniel Siter, mladi raziskovalec in doktorand na Alma Mater Europaea – ISH ter zunanji sodelavec in raziskovalec MRC Maribor, pa je predstavil Stalag XVIII D. Temu so sledile predstavitve referatov, ki poudarjajo pomen komemoracije žrtev nacističnega terorja. Konference sta se udeležila tudi ruska govornika, in sicer dr. Igor Gorodnichiy, board member EPA, project manager, in Aleksander Arsenov, raziskovalec v Muzeju zmage.

Siter je odkril, da so bili v glavni komandaturi taborišča Stalag trije poveljniki

Daniel Siter je med drugim predstavil novo odkrite dokumente glavne komandature taborišča Stalag XVIII D. Gre za izvirne raziskovalne izsledke in ugotovitve na podlagi arhivskega raziskovalnega dela, opravljenega v nemškem zveznem arhivu, ki hrani dokumente v povezavi z nacističnimi vojnimi zločini. Ob tem je bila raziskava opravljena še v nekaterih drugih manjših arhivih, centralnih populacijskih registrih ter manjših matičnih uradih.

“Doslej je bil o komandaturi znan zgolj priimek in vojaški čin enega poveljnika, zdaj vemo, da so bili trije, in sicer major Marwitz, polkovnik Ulbrich in stotnik Pabst. Za Marwitza bi lahko rekli, da je bil najbolj zločinski, saj je poveljeval taborišču (ustanovljeno je bilo junija 1941) na začetku, ko se se tam izvajali največji zločini. Neuradno je takrat taborišče delovalo kot uničevalno,” je pojasnil Siter in dodal, da je v okviru terenskih raziskav odkril tudi Ulbrichov grob, ki se nahaja v vzhodnem okrožju Münchna. “Nekateri njegovi potomci še živijo. Z njimi nameravamo vzpostaviti kontakt in pridobiti še gradivo iz njihovih zasebnih zbirk.”