Maribor bo med 12. in 19. oktobrom znova v znamenju računalniške umetnosti.

Foto: Žan Lebe

Maribor bo med 12. in 19. oktobrom znova v znamenju računalniške umetnosti, saj v mesto na 20 lokacij z več kot 70 umetnicami in umetniki prihaja že 24. Mednarodni festival računalniške umetnosti, ki zaključuje kuratorsko trilogijo Zaupanje. Fokus letošnjega programa in Mednarodnega zaupanja bo »Ženski forum 2018«, v okviru katerega bo na razstavah in spletni medijski platformi http://mfru.org/ predstavil vrsto mednarodno in regionalno priznanih računalniških umetnic in teoretičark ter avtorjev.

Razvijanje umetnosti v skupnostih

»Računalniška umetnost se je vedno razvijala v skupnostih. V dialogu med teoretiki in teoretičarkami, programerji in programerkami, inženirji in inženirkami, umetniki in umetnicami. Znotraj teh skupnosti (naj bi) veljalo zaupanje in enakopravnost spolov, pogledov, idej na vseh nivojih in plasteh. Tako je skozi debate v skupnosti nastal tudi osrednji fokus letošnjega festivala – Ženski forum 2018. Nagovorili smo velik krog strokovnjakov in znancev iz sveta računalniške umetnosti, katere avtorje povabiti v Maribor, pri čemer je nastal obsežen seznam, ki je bil podlaga za letošnji izbor,« je na današnji tiskovni konferenci povedal programski koordinator festivala Miha Horvat.

Foto: Žan Lebe

Otvoritev festivala bo v petek: ob 18. uri se bo na Židovskem trgu začel otvoritveni sprehod po vseh galerijah, ob 20. uri bo festivalski sprejem in AV performans v GT22, od 22. ure pa otvoritvena zabava v PORTAL:Bojleru na Valvasorjevi cesti. Dela umetnic bodo razstavljena in predstavljena v številnih galerijskih prostorih na Koroški cesti (Kulturni Inkubator, K18, Centralna postaja), Glavnem trgu (GT22, Salon uporabnih umetnosti, Tonšpur pasaža do Rotovškega trga), Židovskem trgu (Galerija DLUM, Media Nox, Ulična Galerija Maribor) ter na trgu Leona Štuklja v UGM Studiu. V slednjem si bo od 12. do 27. oktobra možno ogledati tudi dela slovenskih videastk iz nacionalne video zbirke Umetnostne galerije Maribor, v soboto in nedeljo ob 18. uri pa bo tam potekal Simpozij »Implicirane pozicije.Transfeministke.Radikalni queer«.

Ženski forum 2018

»Ženski forum 2018« bo močno prisoten tudi na spletu, saj festival na svoji spletni strani mfru.org redno dopolnjuje in nadgrajuje spletno medijsko platformo. Del nje je tudi spletni simpozij, kjer najdete prispevke pionirk feminizma in računalniške umetnosti, mednarodno priznanih umetnic in teoretičark na temo spola, umetnosti, tehnologije in zaupanja. Festival pa bo v UGM Studiu začel tudi wiki-akcijo, v okviru katere bo spletno enciklopedijo Wikipedio obogatil z opisi vseh dosedanjih gostujočih slovenskih umetnic in selektoric na festivalu. »Kot okno v festival in njegovo zgodovino ukvarjanja z računalniško umetnostjo vso trilogijo izpostavljamo spletno stran, saj se v času pametnih telefonov in naprav odmikamo od tiska, da bi tako prispevali tudi k bolj zdravemu okolju in ekologiji materialov.

Foto: Žan Lebe

Spletna stran vedno bolj, tako kot festival s celoletnimi dogodki, postaja informacijski portal, križišče, medij in arhiv za teorijo ter prakso računalniške umetnosti. Tako želimo prispevati tudi k temi, s katero se intenzivno ukvarjamo zadnja tri leta: gradimo namreč lokalno, nacionalno in mednarodno zaupanje do kakovostnih in pravih informacij o tem, kaj je računalniška umetnost, kaj digitalna kultura in kako analizirati nova tehnološka okolja in njihovo uporabo,« je pojasnil Horvat.

Študentske štipendije 

Tudi letos bo v tem duhu MFRU podeljeval študentske štipendije slovenskim oddelkom za intermedijsko in računalniško umetnost fakultet in akademij v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici. V Ulični galeriji Maribor v Židovski ulici si je medtem že mogoče ogledati digitalni kolaž ‘For Boys & Girls’, v Galeriji DLUM na Židovskem trgu pa se do sobote lahko pobližje spoznate z bogato zgodovino MFRU-ja vse od leta 1995. Galerija je danes odprta od 10.00 do 14.00 in od 15.00 do 18.00, v petek ob otvoritvi s podaljšanim časom do 21.00, v soboto pa od 10.00 do 13.00.