Sočasno je v korak stopilo med 15.000 in 20.000 mladih.

Rudi Kocbek, glavni koordinator današnjega plesnega spektakla in lastnik Plesne šole Pingi, je dejal, da že 20 let zapored plešejo na trgih in ulicah v Sloveniji. Projekt sočasnega plesanja je nastal leta 2002, gre za slovenska idejo, s katero so dosegli več kot 10 Guinnessovih rekordov. “Leta 2011 smo dosegli zadnji rekord z več kot 33.000 plesočimi v osmih državah in 51 mestih. Letos je sodelovalo 35 mest v 6 evropskih državah. Sočasno je v korak stopilo med 15.000 in 20.000 mladih,” je še dodal. Ples maturantov je privabil veliko obiskovalcev, med njimi je bil tudi mariborski župan Saša Arsenovič.

Kot je pojasnil Kocbek je projekt že vpeljan in za mobilizacijo take množice ljudi so ključni organizatorji po mestih, ki dalje informirajo maturante: “Seveda je to projekt, ki ga v Sloveniji vodijo plesne šole v mestih, v tujini pa je to drugače. Tam nimajo maturantskega lesa in danes tudi ni zadnji šolski dan. Zato je malo težje.”

Kljub izzivom, povezanih s tujino, si Kocbek vsako leto prizadeva, da izpelje projekt tudi v tujini. “Uspeli smo jih prepričati in od leta 2005 naprej nekatera pobratena mesta z Mariborom in druga mesta, ki jih podpirajo države, občine, organizatorji pripravijo četvorko ne glede na versko in kakšno drugo politično pripadnost. Gre za sočasno plesanje mladih in to nas povezuje.”