Na srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor kljub nizkim temperaturam v tem tednu diši po poletju, morju, olivnem olju in Grčiji. Že drugo leto zapored jih je namreč obiskal chef Stelios Fanourakis s Krete. Včeraj so tako dijaki imeli delavnico na temo olivnega olja, kjer so primerjali olivno olje s Krete, s tistim iz Istre.
Ponosni, da lahko gostijo tako uglednega kuharja s tujine
Ravnatelj SŠGT Dušan Erjavec je ponosen, da na njihovi šoli gostijo številne znane chefe iz tujine: "Chef bo učiteljem in dijakom predstavil znanje, ki ga uporablja sam na otoku Krete. Zaznavamo velik interes s strani dijakov, saj si želijo spoznati, kakšni so pogoji dela v mednarodni kuhinji. Po drugi strani pa bo 6-8 dijakov za mesec dni odšlo na Kreto na delo preko projekta Erasmus+, kar bo izbranim dijakom vsekakor prineslo potrebne izkušnje. Vsi smo zadovoljni z delavnicami. Z delavnicami bomo nadaljevali, saj menimo, da so koristne tako za naše dijake kot Mariborsko gostinstvo."
Delavnico so med drugim predstavili gostincem v Mariboru ter okolici, ki pa so po Erjavčevem mnenju slabo izkoristili možnost brezplačnega obiska delavnice, kjer bi se od priznanega chefa lahko marsikaj naučili.
Maribor na račun dobre kulinarike v zadnjem letu prejel številne nazive
Prav tako je s krepitvijo temeljnih znanj dijakov in študentov s področja gostinstva zadovoljna direktorica Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor, Mojca Polak: "SŠGT, skupaj z Višjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor ponujata študentom in dijakom razvijanje strokovnosti z dodatnimi veščinami. Vsi gostinski in turistični delavci ne delajo zgolj za tujce, temveč predvsem za vse nas Mariborčane ter okoliške prebivalce. Želimo predvsem osvoboditi gostinske poklice zoprnih stigm, ki komunicira, ki so to poklici za katere je potrebno veliko truda, a so za to zelo slabo plačani. "
[[image_2_article_73542]]
Direktor Zavoda za turizem Maribor, Jure Struc pa je vesel rezultatov vseh skupnih projektov med Zavodom za turizem ter omenjenima šolama v Mariboru: "Veliko projektov v sodelovanju z SŠGT ter Višjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor je pripeljalo do tega, da je Maribor postal ugleden. Začeli smo leta 2023 z veliko ambicijo in drznostjo v tekmovanje European best destinations, kjer je naše mesto doseglo 3. mesto. Zato smo poskrbeli z našo promocijsko kampanijo ter pokazali naše najboljše zadeve. Zraven tega smo dobili še titulo za najboljšo kulinarično destinacijo v letu 2023. mladi so tako lahko v zadnjih letih sodelovali z vrhunskimi strokovnjaki v tujini, ali pa so chefi obiskali Maribor. To je tisto, kar želimo dati mladim, da delajo z vrhunskimi strokovnjaki na najvišjem nivoju. V lanskem letu smo tako prejeli še naziv najboljše jesenske destinacije, drugo mesto za najbolj trajnostni božični market. Za letošnje leto pa smo imenovani kot zelena prestolnica Evrope. Te stvari so pomembne, ker trajnost v gostinstvu in turizmu prihaja vse bolj v ospredje."
Grški chef presenečen nad kakovostjo slovenskega oljčnega olja
Chef Stelios Fanourakis se ob drugem obisku Maribora počuti zelo domače: "Želel sem pokazati našo kuhinjo ter sestavine, način kako kuhamo na Kreti, kako smo skozi leta vzpostavili kuhinjo na Kreti. Vidim, da so na SŠGT izredno profesionalni, saj otrok ne učijo zgolj kako kuhati, temveč tudi profesionalnega odnosa do hrane in kuhinje, kar dandanes zelo pogrešamo. letošnja delavnica se tako osredotoča na oljčno olje, ki je v grški kuhinji zelo pomembno. Poudarek je tako na sami zgodovini olivnega olja, kot tudi kako ga uporabljati v profesionalni kuhinji. Vsaka jed, ki jo bomo ustvarili v tem tednu, bo imela vsaj 3 ali 4 različne vrste olivnega olja. "
[[image_1_article_73542]]
SŠGT skupaj z chefom tako vabita vse, ki bi si želeli spoznati chefa Steliosa Fanourakisa ter okusiti grško kuhinjo, v četrtek v lokal Fudo, kjer bo chef Fanourakis predstavil tradicionalne grške jedi.