Evropskemu tednu mobilnosti, ki bo potekal med 16. in 22. septembrom, ko bodo v številnih slovenskih krajih organizirali kolesarske izlete, dneve brez avtomobila in druge aktivnosti, se pridružuje tudi občina Selnica ob Dravi. V tem času vodstvo osnovne šole učence in starše vrtčevskih otrok še prav posebej vzpodbuja, da za pot v šolo in vrtec izberejo čim bolj trajnostni in okolju prijazen način. “Starše otrok smo prosili, da jih v teh dneh v vrtec pripeljejo na drugačen način (peš, s kolesom, javnim prevozom), o čemer bodo vzgojiteljice vodile evidenco, na koncu pa najbolj vztrajne tudi nagradili. Za šolarje pa smo določili dve točki za pešbus, njihovi spremljevalci na šolski poti pa bodo upokojenci, tako da s tem zagotavljamo tudi medgeneracijsko sodelovanje. Eno mesto pa smo rezervirali za kolesarje, ki se bodo v okviru tako imenovanega bicikldrajfa, v teh dneh vozili v šolo s kolesom,” nam je pojasnila ravnateljica selniške osnovne šole Manja Kokalj.

Od danes do četrtka bodo pripravili vrsto aktivnosti

Zaradi dežja so nekatere dogodke premaknili v prihodnji teden. So pa danes vzgojiteljice v vrtcu organizirale delavnice za otroke na temo trajnostne mobilnosti.

Za danes (petek) načrtovani Parkirni dan bodo izvedli  22. septembra, ko bo tudi dan brez avtomobila. Med 9.00 in 12.00 uro bodo parkirna mesta pri šoli postala učilnica na prostem in igrišče, kjer bodo potekale aktivnosti na temo trajnostne mobilnosti.

Prihodnjo soboto, 24. septembra, bodo, namesto jutri, med 9.00 in 13.00 uro organizirali dejavnosti pod skupnim imenom trajno ozaveščeni – trajno povezani. V okviru kolesarskega izleta po Jabolčni poti se bodo učenci, njihovi starši in ostali občani zbrali na igrišču pri šoli in se s kolesi odpravili do igrišča pri Johanesu. Tam bo potekal program, in sicer predstavitev prve pomoči in delovanje AED aparata. Po malici, za katero bodo poskrbele kmečke žene, sledi povratek do osnovne šole, kjer se bodo udeleženci (mlajši in starejši) lahko preizkusili v poligonu in v računalniški učilnici ter preverili svoje znanje z izpolnjevanjem testa za kolesarski izpit. Na stojnici bodo učenci delili letake in brošure, povezane s prometno-varnostnimi vsebinami (Prometko), organizirali bodo tudi nagradne igre.

V ponedeljek, 19. septembra, bo v selniškem vrtcu predstava Opica in kapitan Tan Tan na temo promet in trajnostna mobilnost, v torek, 20. septembra, med 8.00 in 13.00 uro, pa na igrišču pri šoli za kolesarčke (sodelujeta vrtec in prva triada šole) pripravljajo prometno vzgojo v povezavi s trajnostno mobilnostjo. V sredo, 21. septembra, bodo učenci obiskali Srednjo prometno šolo Maribor, kjer se bodo seznanili s programom šole v povezavi s trajnostno mobilnostjo.

V četrtek, 22. septembra, v zunanjih in notranjih prostorih osnovne šole prirejajo aktivnost, imenovano recikliraj in bicikliraj. Na ta dan bodo med 16.00 in 18.00 uro delavnice na temo trajnostne mobilnosti, oblikovali bodo igre, povezane s prometno varnostjo, pripravili razstavo izdelkov učencev, organizirali poligon za kolesa, skiroje, rolerje, spretnostne igre. Učenci bodo osveščali o pomenu trajnostnega razvoja in trajnostne mobilnosti, organizirali nagradna tekmovanja, … Na voljo bo izmenjevalnica rabljenih koles, skirojev, otroških sedežev, prav tako popravljalnica koles – popravi si sam. Zbirali bodo odpadno gospodinjsko olje in predstavljali možnost recikliranja olja v biogorivo.

Občina bo šoli predala kolo, nova stojala in orodje za popravilo koles

“Ob tej priložnosti bo Občina Selnica ob Dravi osnovni šoli predala kolo, nova stojala in orodje za popravilo koles. Novo kolo bomo koristili za opravljanje kolesarskega izpita za petošolce in športne dneve. V tem času ravno prenavljamo kolesarnico, orodje pa bo uporabljala skupina fantov, ki ureja in popravlja manjše okvare na kolesih,” še pravi Kokaljeva. Dodaja, da že sedaj, glede na to, da je selniška občina precej razpršena, precej otrok prihaja v šolo peš, s kolesi in skiroji, tudi skuterji, veliko pa je tako imenovanih vozačev.