Dan pred slovenskim praznikom, dnevom Rudolfa Maistra, so na mariborskem pokopališču Pobrežje danes ob prisotnosti predsednika republike Boruta Pahorja, Župana Saše Arsenoviča ter drugih, slovesno odkrili prenovljeno pročelje grobnice, v kateri je pokopan general in pesnik Rudolf Maister.

Rudolf Maister (1874 – 1934) je pokopan v družinskem grobu. V pripravah na obeleževanje 100-letnice njegovih akcij z borci za severno mejo leta 2018 pa je mariborski založnik Primož Premzl javno predstavil pobudo za postavitev grobnice, ki bi bolje odražala veličino te zgodovinske osebnosti. Maistrova sinova sta namreč že leta 1938 pri Jožetu Plečniku naročila izdelavo načrtov za monumentalnejšo grobnico, a do njene izgradnje nikoli ni prišlo.

Ponosni na zadnje počivališče

Finančno podporo za prenovo grobnice so zagotovili Zveza društev general Maister skupaj z Domovinskim društvom generala Rudolfa Maistra Maribor, Ministrstvo za obrambo, Mestna občina Maribor in družina Maister.

“Opravili smo častno domoljubno nalogo, ki bo pomagala izbrisati črni madež, ki se je vse predolgo zadrževal na Maistrovi grobnici. Ko bomo stali pred urejenim Maistrovim grobom, bomo v mislih podoživljali zgodbo človeka, ki je svoje življenje, kljub različnim težavam, podredil interesu slovenskega naroda,” pred današnjim odkritjem prenovljenega obeležja, do katerega prihaja dan pred državnim praznikom dnevom Rudolfa Maistra, izpostavlja Aleš Arih, predsednik Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor.

Jutri je praznik, dan mojega dedka. Njegov, naš in slovenski  praznik. Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k temu, da bo ta praznik obogaten s tem obeležjem. Pripomogli ste da dedek Rudolf in ostali moji ležijo v tej grobnici, ki je obdana s kamnom našega in njihovega Pohorja.

Slovesnosti se je udeležil tudi najstarejši še živeči potomec generala, vnuk Borut Maister, za katerega je bil današnji dogodek še posebej čustven, v isti grobnici namreč počivajo tudi njegovi starši in brat: “Jutri je praznik, dan mojega dedka. Njegov, naš in slovenski  praznik. Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k temu, da bo ta praznik obogaten s tem obeležjem. Pripomogli ste da dedek Rudolf in ostali moji ležijo v tej grobnici, ki je obdana s kamnom našega in njihovega Pohorja. Škoda le, da sami tega ne bodo nikoli vedeli,” je povedal Borut Maister.

Jaz sem tisti, ki je za današnjo prireditev črke in številke na generalovi plošči tako spoliral, da se napis bolje vidi in se sveti. Naj se ve, da se že tako svetlo zgodovinsko ime Rudolfa Maistra sveti tudi po zaslugi njegovega vnuka,” je svojo vlogo opisal vnuk Borut.

“To dejstvo, da sem lahko tvorno sodeloval pri projektu, ki je dedku in drugim mojim, ki tu ležijo, prenovil zadnje počivališče, je moja nagrada. In ta nagrada je samo moja in je ne mislim z nikomer deliti,” je še povedal in nadaljeval: “Vemo, da bi se dalo marsikaj izboljšati, marsikaj dodati, pa tudi odvzeti. Vemo, da bo enim ta prenovljena grobnica všeč, drugim pa ne. Taka je usoda mnogih zgodb in naša ne bo izjema.