Mariborski grič Piramido so danes očistili smeti.

Mariborski grič Piramida, ki bi moral biti zaradi svoje izjemne lege ponos mesta, zaradi neurejenosti in nedorečenosti njegove prihodnosti ponovno zbuja nezadovoljstvo v javnosti. Da bi vsaj malo premaknila stvari na bolje, občinska oblast je tako danes priredila akcijo pobiranja smeti.

V akciji urejanja okolja ‘Začnimo na Piramidi” soobčani pobrali odpadke, počistili kapelico, obrezali veje ter rastline, ki silijo na pot okoli ograjenega prostora, kjer se nahajajo ostaline gradu,  popravili so žičnato ograjo ter se predvsem osredotočili na zbiranje kosovnih odpadkov.

Piramido so tako za silo uredili, da se lahko občani in obiskovalci počutijo prijetno, ko priljubljeno mariborsko točko uporabljajo za rekreacijo in razgled. A na mariborski občini si želijo, da bi grič dolgoročno postal eden najlepših mestnih vinogradov, se pa zavedajo, da je do tja še dolga pot.

Trenutno stanje onemogoča razvoj

Najprej je treba urediti “administrativno-lastninske ovire, ki trenutno onemogočajo razvoj“. Območje vinograda na Piramidi je namreč v lasti države, z njim pa gospodari sklad kmetijskih zemljišč in gozdov. V preteklosti je grozdje v njem pridelovala družba Vinag, po stečaju tega mariborskega vinarja pa je ostal brez skrbnika. Pred štirimi leti so ga poskušali rešiti nekateri okoliški vinogradniki, ki so se združili v zadrugo in prevzeli dela v vinogradu, a jim je kmalu pošla sapa.

Na občini obljubljajo, da bodo poskušali obrniti stvari na bolje: “Mestna občina Maribor je s pobudami za prenos vinogradnih zemljišč na Piramidi in z izvedbo arheoloških izkopavanj na Piramidi ter ureditvijo najdišča že večkrat izkazala resno namero za oživitev pomena nekdanjega gradu na Piramidi in pomena vzpostavitve mestnega vinograda. V tej smeri želi graditi še naprej in čim prej pristopiti k pripravi razvojnih ciljev in vsem ostalim aktivnostim uskladitve potrebnih dokumentov za ureditev lastništva.