Maribor

FOTO: Parkirišča pred mariborsko občino zavzeli invalidski vozički

Martina Lebar, 20.09.23 ob 11:44

Ste opazili invalidske vozičke pred občino?

FOTO: Parkirišča pred mariborsko občino zavzeli invalidski vozički

Svet invalidov Mestne občine Maribor sodeluje v Evropskem tednu mobilnosti s svojim dnevom mobilnosti invalidov že od leta 2009. Kakor vsako leto, je program dneva mobilnosti invalidov tudi v letu 2023 pester. Tako danes na Glavnem trgu v Mariboru poteka nekaj akcij in dogodkov. Med drugim so se v center Maribora vrnili invalidski vozički s pomenljivimi sporočili. Na vsakega izmed vozičkov je namreč pritrjeno sporočilo, kot je na primer “Takoj bom nazaj”, “Samo vzamem pa grem“, “Res ne bom dolgo”.

Parkiranje invalidskih vozičkov na običajnih parkirnih mestih na Ulici heroja Staneta 1 ima pomembno sporočilo. Akcija “Pridem takoj” osvešča o neupravičenem parkiranju na invalidskih parkirnih mestih. Kot je zapisano na spletni strani občine, bo akcija pred občinsko stavbo trajala vse do 12. ure.

V mestu potekajo številne aktivnosti

Na občini so nam pojasnili, da aktivnosti potekajo na več trgih v mestu. Tako je med aktivnosti, ki potekajo na Glavnem trgu, mini simulacija evakuacije invalidov, ki poteka z evakuacijsko opremo za reševanje gibalno oviranih oseb v primeru požara, potresa, poplave ali drugih izrednih razmer.

Med drugim poteka tudi predstavitev mobilnosti invalidov, ki vključuje merjenje sladkorja v krvi, meritve krvnega tlaka, laično svetovanje za diabetike, predstavitev osebnih zgodb bolnikov po možganski kapi, ozaveščanje o multipli sklerozi in o uporabi pripomočkov za mobilnost bolnikov z MS, predstavitev oviranosti zaradi sluha, predstavitev slovenskega znakovnega jezika, osveščanje in svetovanje ob težavah inkontinence, predstavitev asistirnega pogona za voziček, predstavite osebne asistence, dostopnega turizma, demenci prijazne točke in drugo. Prav tako poteka predstavitev pripomočkov za mobilnost invalidov, predstavitev novosti in sprehod od Glavnega trga po Koroški cesti, do tržnice in Mesnega paviljona in nazaj z evidentiranjem arhitektonskih ovir.

Navzoče je na Glavnem trgu nagovoril tudi mariborski podžupan Samo Peter Medved, ki je poudaril napredek, s katerim bi Maribor postal invalidom bolj prijazen. “Predvsem je poudarek na projektu gradnje dvigal,” je poudaril. Tako si prizadevajo, da bi vedno več objektov v mestu bilo primernih tudi za invalide.

Dnevna
Kdaj z vlakom iz Maribora v Ljubljano le v uri in pol?
problematični prometni režim
FOTO: Zakaj križišče na limbuški obvoznici ni krožišče?
Negotov položaj občin
Vedno večji računi za obvezne naloge, kaj bo pa z investicijami?
Ruše
FOTO: Ruški gasilci pomladili vozni park
Damjan Veršič, Danes ob 02:00
nesreča
Tragično nesreča: V gozdu na štajerskem umrl moški