V letošnjem novembru, ki je mesec boja proti zasvojenosti, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje – Območna enota Maribor, skupaj z otroki podravskih osnovnih šol, opozarjali na problematiko alkohola v prometu, z akcijo Otroci za varnost v prometu.

Nina Vareško, območna odgovorna oseba na projektu SOPA za lokalni okolji Maribor in Lenart nam je povedala, da želijo z akcijo opozoriti na nezdružljivost pitja alkohola in aktivnega sodelovanja v prometu. »Pitje alkohola namreč vpliva na posameznikovo presojo, zmanjša samokritičnost, vodi v precenjevanje lastnih sposobnosti, poveča pripravljenost za tveganje, podaljša odzivni čas in zmanjšuje sposobnost usklajenega gibanja,« pojasni in doda, da posledično s tem vpliva tudi na spremembo vozniških sposobnosti in slog vožnje, kar pa prispeva k večjemu tveganju za nastanek prometne nezgode.

Z akcijo Otroci za varnost v prometu so otroke prve triade pozvali k razmišljanju in ustvarjanju risbic na temo alkohol in promet. Letos se je s sodelovanjem odzvalo pet osnovnih šol. Pod mentorstvom 16 učiteljic in vzgojiteljic je izdelke ustvarjalo 283 otrok.

»Risbice, ki so v akciji nastale, smo vsako leto z učenci ene izmed sodelujočih šol, skupaj s policisti, na Martinovo razdelili aktivnim udeležencem v cestnem prometu – naključnim mimo vozečim,« pove Vareškova. Letos to žal zaradi ukrepov za zajezitev epidemije, ni bilo izvedljivo.

Četudi letos akcije nismo izvedli ravno na dan Sv. Martina, nič hudega – alkohol v prometu je tema, ki je aktualna skozi celo leto.

Kljub temu pa bodo risbice izpolnile svoj namen in prišle v prave roke, saj jih bodo otroci, skupaj z gradivom na temo alkoholne problematike in projekta SOPA, podarili svojim staršem ali skrbnikom. »Četudi letos akcije nismo izvedli ravno na dan Sv. Martina, nič hudega – alkohol v prometu je tema, ki je aktualna skozi celo leto.«