Obnova skate parka v Novi vasi je v polnem teku, a grafitarski vandali so že pustili svoj podpis.

Skate park v Novi vasi, ki je bil nekoč stičišče ljubiteljev urbanih športov, čakajo lepši časi. Pred meseci so se tam začela prenovitvena dela, ki bodo mariborski skate park naredila sodoben in funkcionalen. Predviden je roklarski poligon ter društveni objekt s ploščadjo, kjer se bo lahko umestila tudi gostinska dejavnost ter skladiščenje opreme.

Prav slednji, društevni objekt, so že pričeli graditi, a le-ta ni ostal nedotaknjen. Kot veliko objektov in sten v Mariboru, so svoj podpis na objektu pustili tudi mariborski grafitarski vandali. “Grafiti so del subkulture v katero spada tudi skateboarding in normalno, da jih podpiramo, vendar bi si pa naš trud, ki smo ga kot skupnost in iniciativa kot tudi skatepark sam zaslužil nekaj spoštovanja, zato podobne poteze kot je bil tale “bombing” sleherniku polagamo na vest,” so zapisali na Facebook strani Maribor ZA sk8park.

Maribor se razvija, vandali mu kalijo ugled

Za obnovo skate parka je namreč MOM zagotovila nekaj manj kot 600.000 evrov, pri čemer seveda dodatni vložki, predvsem odstranitve vandalskih grafitov in ostalih poškodb objekotv niso vključeni. “Ne pozabite, da se vsaka taka stvar odraža in se bo odražala v ekstra denarju, ki ga ni na pretek v občinski blagajni, kaj šele za skatepark,” so še poudarili skate navdušenci, ki so si tako dolgo prizadevali, da bi Maribor le dobil nov rolkarski poligon, na katerem bo moč prirejati tudi tekmovanja. Kot so še poudarili, je skate park v Novi Gorici še danes nedotaknjen s strani grafitov ter spoštovan tako s strani uporabnikov, kot drugih obiskovalcev. To bi naj tudi bila želja tamkajšnjih skejterjev. Pri Maribor ZA sk8park poudarjajo, da so zanje estetski grafiti dodana vrednost območju, ki dodajo unikaten pečat, a si želijo, da bi bili grafiterski ‘tagi’ tukaj zgolj slučaj in ne navada.

Že tako je v Mariboru z grafitarskimi podpisi po javnih površinah velik problem, odstranitev le-teh je velik finančni zalogaj, tako da je za pričakovati, da tudi denarja za kasnejšo odstranitev, ko bo obnova skate parka končana, ne bo. Tako dolgo pričakovan objekt v Mariboru, ki bo prinesel tudi k razvoju turizma in športne dejavnosti, je treba spoštovati in ga pustiti grafitersko nedotaknjenega.

 

Grafiti so del subkulture v katero spada tudi skateboarding in normalno, da jih podpiramo, vendar bi si pa naš trud, ki…

Gepostet von Maribor ZA sk8park am Dienstag, 26. Februar 2019