Zadnjih šest let je stanovalka Doma sv. Lenarta, kjer jo je danes med ostalimi obiskal tudi lenarški župan.

Marija Arih, stanovalka Doma sv. Lenarta, danes praznuje 107. rojstni dan. Spada med šest najstarejših Slovenk in Slovencev. Njen sin Aleš Arih nam je povedal, da je Marija že šest let stanovalka lenarškega doma starostnikov, še vedno pa je občanka Maribora. “Včeraj smo ob njenem jubileju, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov, pripravili praznovanje v družinskem krogu, danes dopoldne pa so jo ob visokem jubileju pozdravili direktor Doma sv. Lenarta Zlatko Gričnik, župan občine Lenart mag. Janez Kramberger, upokojeni mariborski nadškof dr. Franc Kramberger, ki je prav tako stanovalec doma, zdravstveno osebje in midva z bratom. Najina sestra, ki živi v Franciji, pa zaradi ukrepov ni mogla priti do nje. Lepo so jo sprejeli in počastili. Bilo je tako kot si za 107. rojstni dan zasluži.”

Zdravniki pravijo, da velja za pravi zdravstveni fenomen

Aleš Arih, eden od treh Marijinih otrok, nam je še povedal, da je mamino zdravje zdaj celo boljše kot njegovo: “Tudi zdravniki pravijo, da velja za pravi zdravstveni fenomen. Še vedno se sama giblje po sobi, vse hoče postoriti sama, se pa dogaja, da večkrat pade. Pri tem pa se ji še nikoli ni zgodilo nič hujšega. Je pa pred dnevni znova padla in se potolkla po glavi. Takoj so jo odpeljali na urgenco, ugotovili, da je bilo vse v redu, pri tem pa so jo mladi zdravniki občudovali in niso mogli verjeti, v kakšni dobri kondiciji in zdravstvenem stanju je. Napovedali so ji, da bo dočakala 110 let, odgovorila pa jim je, da če bo tako, jih povabi na kavo.” 

Aleš Arih: Mamin recept za dolgo življenje sta hoja in prirojena trma

In kakšen je recept za tako dolgo življenje? Aleš Arih je prepričan, da je to hoja: “Moja mama je celo življenje hodila. Prej je živela za Kalvarijo v Mariboru pri bratu in ko je bila stara 100 let, je še vedno pešačila do Astorije na kavo in nazaj, in to skoraj vsak dan. Kasneje pa je imela svojega taksista, ki jo je z veseljem vozil. Ob hoji pa mislim, da je recept za dolgo življenje tudi njena prirojena trma. Prihaja z Dravskega polja, iz vasi Prepolje v občini Starše, in ti dogodki iz otroštva se ji zdaj nenehno vračajo v spomin. Tam so vedno bili takšni ostri ljudje in ona sodi med njih.”

Tako je še eno leto mlajša, kot bi bila sicer.

Arih nam je povedal še eno zanimivost glede njenega rojstva: “Kot vse kaže je bila rojena na silvestrovo. Prepolje so kakšno uro od Starš in kot sklepamo, je v času njenega rojstva zapadlo precej snega, zato je starši niso mogli takoj po rojstvu odpeljati k župniku v Starše. Ko so to vendarle storili, se je, tako kaže, župnik odločil, da bo rojena kar 3. januarja. Tako je še eno leto mlajša, kot bi bila sicer.”

Prihaja iz številčne družine

Marija Arih sicer prihaja iz družine z 11-mi otroki. Bila je najstarejša, oče jo je najprej, kot je bila takrat navada v kmečkih družinah, poslal v Rače, kjer je služila pri eni družini. Potem je odšla v Maribor na delo v tekstilno tovarno, kjer se je zelo izkazala, zato jo je direktor Hutter želel poslati v eno svojih tovarn na Češko v laboratorij. Tja nikoli ni odšla, saj se je njen oče odločil, da bo morala ostati doma in kot najstarejša hči paziti na otroke. Po preselitvi v Maribor je opravljala več različnih del, ko pa je se je odločila za otroke, pa je večino časa preživela doma.