Ženska je na sprehodu po Pohorju v blatu našla sledove, ki bi lahko pripadali odtisom medvedjih šap.

Je to mogoče? Ženska je na sprehodu med Arehom in Šumikom v blatu ujela sledi medvedjih šap. Glede na raziskavo Life Dinalp Bear iz 2017, je v času vzorčenja v Sloveniji živelo med 533-598 medvedi, a trenutno ni znanih primerkov na območju Pohorja. Po besedah lovcev iz Ruš bi naj po pohorskih gozdovih hodila dva medveda, saj so prejeli že več pričevanj s strani mimoidočih sprehajalcev.

FOTO: Društvo Pobuda za Pohorje, Janja Krajnc

Kako ukrepati, če srečate medveda?

Kot so zapisali na strani zverce.si, obstaja več načinov, da se izognemo medvedu oziroma konfliktu z njim. Ker ima medved močno izostrena čutila, bo naše petje, žvižganje in glasno hojo hitro slišal in se nam zato ne bo približeval.

Če medveda srečamo na večji razdalji, ostanemo mirni in brez sunkovitih gibov. Najbolje bo, če ostanemo na istem mestu, lahko pa ga z zvokom opozorimo nase, saj se v tem primeru medvedi navadno umaknejo.

Če pa srečate medvedko z mladiči, je bolje, da se pričnemo počasi ritensko umikati. Če pa se medvedka pri tem obrne proti nam, moramo obstati. Če bi se medvedka počutila ogroženo in pričela z navideznim napadom, moramo za hip počakati do trenutka, ko se bo obrnila k mladičem, potem pa se urno, a tiho umakniti. Pobegniti moramo v nasprotni smeri od mladičev.

Zapomniti si je treba, se medved, če ga srečamo iz neposredne bližine, moramo ohraniti mirno kri in se izgibati vsem nanadnim kretnjam, da nas ne bi dejansko napadel. Umakniti se moramo hitro in mirno.

Če nas na sprehodu spremlja pes, ga moramo držati na povodcu. Pes lahko zavoha medveda in prične lajati, a pri tem lahko poleg lastnika opozori tudi medveda.