Priljubljeni svetnik, sveti Nikolaj (bolje znan kot Miklavž), po izročilu na predvečer pred svojim godom obdaruje predvsem pridne otroke. Do 2. svetovne vojne je bil celo edini dober mož na našem območju. Po koncu vojne, se je moral žal umakniti dedku Mrazu, ki so ga takrat uvedli po sovjetskem vzoru. Bolj opazen je ponovno postal po osamosvojitvi Slovenije.

Miklavž ne obdaruje izključno otrok

Letos se je, poleg obdarovanja otrok, ustavil tudi v Zavetišču za brezdomce Maribor, kjer živi skupina mnogokrat pozabljenih ljudi. Vsakemu izmed štiriindvajsetih stanovalcev je prinesel darilo, seveda pa jim je bil na voljo tudi za pogovor in kakšen stisk roke.

Brezdomci so se paketov izredno veselili, navdušeni so bili predvsem nad sladkarijami. “V prvi vrsti se je treba zahvaliti donatorjem, ki so nam sploh omogočili letošnje obdarovanje. Miklavža se ne veselijo samo otroci, ampak tudi odrasli ljudje, predvsem starejši, ki se ga spominjajo še iz otroštva. Lepo se mi zdi, da tudi oni začutijo, da niso pozabljeni in, da so nam še kako pomembni. Dejstvo je, da se lahko zelo hitro zgodi, da kdo od nas pristane na njihovem mestu,” je povedala predsednica Humanitarnega društva Ni-Lu, ki je pripravljalo letošnja darilca.

Letošnji “miklavž” je dejal, da je vesel, da je v svojem zelo zaseden urniku našel čas tudi za njih. “Posebej ponosem sem bil na našo skupno molitev. Večina jih je rade volje sodelovala.