Mlada veterinarka Eva Tasić se skupaj s še dvema slovenskima veterinarkama konec februarja odpravlja na posebno odpravo v Palestino.

Mlade slovenske veterinarke, ki poleg svojih rednih služb, prostovoljno delujejo v zavodu SVSP – Skupina veterinarjev sterilizira potepuhe, se konec februarja odpravljajo na posebno odpravo v Palestino.

Dobrodelna organizacija SVSP je nastala leta 2016, pod okriljem Nuše Schumet, kot odgovor na nevdržno problematiko potepuških in zanemarjenih lastniških živali, tako v Sloveniji, kot na bližnjem Balkanu. A klici na pomoč so pričeli prihajati od povsod, od Španije do Cipra, sedaj pa še od nekoliko dlje.

Tri mlade veterinarke na poti v Palestino

Tri mlade veterinarke, Eva Tasić, Urška Petek in Alja Tufegdžič se take odpravljalo v pomoč na lokalno kliniko za male živali in zavetišče v Betlehemu. Pri celotni organizaciji jim pomaga lokalni veterinar Wasseem ter Evina sestra Ana, ki je v Palestini v preteklosti živela in delala.

Glavni namen odprave je pregledati čimveč pacientov. “Stalnica so sterilizacije in kastracije, saj je to poleg ozaveščanja prebivalstva, naš glavni namen-preprečevanje rojstev nezaželenih mladičev.  Če katera od živali potrebuje še drugo veterinarsko oskrbo jo po naših zmožnostih tudi nudimo,” je povedala Alja.  Mlade veterinarke si želijo z odpravo dvigniti zavest o odnosu ljudi do živali ter izboljšati nivo veterinarske oskrbe. “Seveda po zmožnostih, ki jih predvidevajo okoliščine,” še doda Alja.

“Potepuške živali veljajo za umazane, neumne, divje, nevarne”

V Palestini se je poprej že mudila Mariborčanka Eva, ki je opisala situacijo z živalmi tam. “Ljudje na cestne živali še vedno gledajo slabšano in zaničevalno. Žal so nemalokrat  priročno sredstvo za izživljanje človeške agresije in sadizma. Ogromno je cestnih psov, ki jih preganjajo, obmetavajo s kamenjem, zastrupljajo itd. Potepuške živali veljajo za umazane, neumne, divje, nevarne.” 

Veterinarke bodo v Palestini sodelovale s tamkajšnjimi zavetišči in klinikami ter jim tudi pomagajo z donacijami hrane in zdravil ter izobraževanji za tamkašnje veterinarje. “Zavod  SVSP je neprofitna organizacija, ki se financira zgolj z donacijami in prostovoljnimi prispevki. Najpogosteje si tako stroške transporta in namestitve krijemo kar sami,” je še povedala Alja. Kot so še povedale delo ponavadi poteka v improviziranih pogojih, včasih brez elektrike in tekoče vode. “Če se zavleče v večerne ure si kar s čelnimi svetilkami osvetljujemo kirurško polje. Primeri, s katerimi se srečujemo, bi težko koga pustili hladnega. Hude namenske in ne namenske travme, zanemarjenost, sadizem, bolezni, s katerimi se pri nas ne srečujemo več.

V preteklem letu so v zavodu izpeljali skupaj enajst projektov, kjer so opravili 233 sterilizacij psic, 66 sterilizacij mačk, 149 kastracij psov, 26 kastracij mačkonov ter 12 kastracij oslov in konj. Poleg tega, so bili delovni tudi pri 80 drugih veterinarskih posegih. In prav to dokazuje srčnost punc. Če bi jim želeli pomagati pri prihajajoči odpravi lahko na 1919 pošljete sporočilo z besedilom SVSP5 in darujete 5 evrov.