Osrednji govornik na prireditvi v lenarškem mestnem parku je bil varuh človekovih pravic Peter Svetina.

V Lenartu so ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije slovesno odkrili Steber slovenske državnosti, nov spomenik, ki je postavljen na Kraigherjevi 1 v središču mesta. Gre za betonski steber, visok dobrih pet metrov z bronasto skulpturo na vrhu. Postavljen je na za to posebej izdelani ploščadi, velikosti 5 krat 5 metrov, ki je umeščena v vogal zelenice ob pločniku na Kraigherjevi ulici v smeri proti klančini. Obeležje je sestavljeno iz plošče na vrčih, stebra in skulpture, odlite v bron.

Andrej Grabrovec Gaberi: Obeležje zaznamuje zgodovinsko prizadevanje slovenskega naroda za narodno identiteto

»Obeležje simbolizira državo kot civilizacijsko pridobitev, skulptura muze slovenske pesmi pa spominja na pesmi kot tihe priče zgodovine slovenskega naroda. Obeležje zaznamuje zgodovinsko prizadevanje slovenskega naroda za narodno identiteto,« je zapisal avtor spominskega obeležja Andrej Grabrovec Gaberi, vsestranski umetnik, katerega kipi stojijo tudi v tujini, v Mariboru pa je ustvaril kiparske kompozicije Dravske vile, fontano Ples vil in spomenik knezu Koclju.

Obeležje simbolizira državo kot civilizacijsko pridobitev, skulptura muze slovenske pesmi pa spominja na pesmi kot tihe priče zgodovine slovenskega naroda.

Napis na stebru »PESMI SO OSTALE TIHE PRIČE ZGODOVINE SLOVENSKEGA NARODA« je prispevala Petra Grabrovec, mag. zgod. »Z zapeto pesmijo si je slovenski narod skozi zgodovino krepil moralo in zavest. V težkih obdobjih je bila zapeta pesem tista, ki je imela za narod povezovalno vlogo. Velikokrat pa se v pesmih skriva sporočilnost, ki je Slovencem dvigovala narodno zavest in jih hrabrila. Tako so na koncu ostale pesmi tako imenovane »/…/ tihe priče zgodovine slovenskega naroda /…/«

Slavnostni govornik na prireditvi je bil varuh človekovih pravic Peter Svetina. Janez Janša se prireditve zaradi drugih obveznosti ni mogel udeležiti

Po maši za domovino, ki jo je v lenarški župnijski cerkvi daroval župnik Marjan Pučko, je najprej v mestnem parku dr. Jožeta Pučnika potekala proslava ob dnevu slovenske državnosti, na kateri so sodelovali varuh človekovih pravic Peter Svetina, poslanec Državnega zbora RS Franc Breznik in župan občine Lenart mag. Janez Kramberger. Slovesnosti so se udeležili tudi župani sosednjih občin, prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Družbenopolitičnega zbora Skupščine RS dr. Alexander Majcan, okrajni glavar Bad Radkersburga, madžarski veleposlanik Andor Ferenc Dávid in številni drugi ugledni gostje.

 

Predviden slavnostni govornik na prireditvi, predsednik vlade Janez Janša, se dogodka zaradi drugih obveznosti ni mogel udeležiti, je pa v poslanici na daljavo med drugim sporočil: “Za nami je težko leto. Z obilo potrpežljivosti, odrekanj in volje smo se prebijali skozenj. Po enem letu je razumljivo, da zmanjkuje volje, in ni treba veliko, da val nezadovoljstva in črnogledosti pljuskne čez rob. Ustvarjanje napetosti, širjenje sovraštva in nestrpnosti, pozivi k izključevanju in celo smrti, kar spodbujajo in celo namerno netijo nekatere politične stranke in posamezniki, je v teh težkih časih sila neodgovorno in nevarno…”

Ustvarjanje napetosti, širjenje sovraštva in nestrpnosti, pozivi k izključevanju in celo smrti, kar spodbujajo in celo namerno netijo nekatere politične stranke in posamezniki, je v teh težkih časih sila neodgovorno in nevarno…

“Če se danes ozremo nazaj, vidimo, da smo dosegli zelo veliko, da pa smo marsikatero priložnost tudi zamudili. Da smo na nekatere od vrednot, na katerih je nastala samostojna Slovenija, pozabili. Da smo nekje na poti začeli celo izgubljati stik s tistim v nas samih in v narodu, kar nas ohranja od nekdaj in nam je pred tridesetimi leti dalo moč zato, da smo dosegli nemogoče. A nič ni zamujeno. Še vedno smo isti narod, ki je lahko spet močan, odločen in pogumen, ko je treba. Zato se ob okrogli obletnici spet spomnimo, kako pomembno je pogumno vztrajati in se ne prepustiti črnogledosti in malodušju.”

Peter Svetina je pozval k medsebojnemu spoštovanju

Peter Svetina, varuh človekovih pravic Republike Slovenije, je v nagovoru med drugim dejal: “Vse prebivalke in prebivalce Slovenije pozivam k medsebojnemu spoštovanju, etiki javne besede in dostojnemu komuniciranju.”

Bodimo zgled in zavedajmo se, da je javno izgovorjena ali napisana beseda naša odgovornost.

“Bodimo zgled in zavedajmo se, da je javno izgovorjena ali napisana beseda naša odgovornost. Tudi če se med sabo ne strinjamo, če zastopamo ali izražamo različna mnenja ali politična prepričanja in imamo drugačen svetovni nazor, lahko to povemo na strpen, spoštljiv, kultiviran in dostojen način. Še posebej javno izpostavljene osebe moramo biti pri tem zgled.”

Franc Breznik: Praznovanje 30. obletnice samostojne države v osrčju Slovenskih goric je priložnost, da znova strnemo vrste

Franc Breznik, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije, je  na slovesnosti med drugim povedal: »Naj nas ta steber slovenske državnosti povezuje in združuje v intimnih in kolektivnih občutkih radosti in ponosa. Prav zato moramo preseči lastne delitve, malodušje, vdanost v usodo in drobne zamere, v katerih izgubljamo vsi. Obuditi moramo samozavest in ponos ter doseči enotnost, ki bo ob spoštovanju lastne zgodovine omogočala pogled naprej. Zgodovina nam kaže, da smo tega zmožni, dejanja naših prednikov pa, da tukaj prebivajo zavedni, trdni in pogumni ljudje, ki so zmožni velikih dejanj. Le kdor je skusil temo in mraz, bo razumel svetlobo svobode in postal luč sprememb in napredka. Prav zato je praznovanje tridesete obletnice samostojne države z odkritjem stebra državnosti prav tukaj v osrčju Slovenskih goric, ponujena priložnost, da v pripravah na ta praznik Slovenci znova strnemo vrste in uveljavimo svoj glas v širši javnosti

Mag. Janez Kramberger: Želim, da bi nas ta simbol povezal, nam dal upanje in spodbudil odgovornost slehernega v naši skupnosti

»S postavitvijo stebra državnosti na zelenici med rotovžem in večstanovanjskim objektom na Kraigherjevi ulici 1 želimo spodbuditi pozitivno razmišljanje, odnos do naše države in njene zgodovine. Želim, da bi nas ta simbol povezal, nam dal upanje in spodbudil odgovornost slehernega v naši skupnosti. Znanje in izkušnje, ki jih imamo, moramo uporabiti za delo v dobro in za naš razvoj. Na demokratičnih osnovah nas mora povezovati ljubezen do domovine ob upoštevanju korenin in različnosti. Svobodni in zdravi se bomo lahko veselili razvoja in z upanjem šli v prihodnosti. Prav je, da se spomnimo vsega, kar smo v času samostojnosti dosegli. Moramo se vprašati, kaj vse imamo in kaj smo dosegli, šele nato pomislimo na to, česa še nimamo,« pa je v nagovoru med drugim povedal župan občine Lenart mag. Janez Kramberger.

Po osrednji proslavi, na kateri so sodelovali  Slovenskogoriški pihalni orkester MOL Lenart, Eva Kurnik in Matic Lorbek, Il Divji, Špela Brumen, Aleksander Živko in Tadej Postružnik, učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Podružnična glasbena šola Lenart: Amadej Lutar, kvartet flavt: Katja Smonkar, Katarina Dajčman, Aneja Družovec in Lucija Vinter, je v družbi Garde Slovenske vojske sledilo odkritje Stebra slovenske državnosti.