Zaradi načrtovane prenove Rotovškega trga in prostorov Mariborske knjižnice se Knjižnica Rotovž in Čitalnica začasno selita na nadomestno lokacijo v Trgovskem centru City. “V Mariborski knjižnici verjamemo, da skupno delo združuje, zato v selitev Knjižnice Rotovž in Čitalnice z akcijo Selimo pamet! vključujemo mariborsko javnost,” je povedala Dragica Turjak, direktorica Mariborske knjižnice.

Pri selitvi pomagali številni znani Mariborčani

Že v prvih dveh dneh selitve so na pomoč pri selitvi priskočili predstavniki občine, župan MOM Saša Arsenovič in podžupanja MOM Alenka Iskra, ambasadorki Mariborske knjižnice Mag. Majda Potrata in Janja Vidmar ter številni podporniki Mariborske knjižnice: rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič, Katarina Klančnik Kocutar in Breda Varl, sedanja in nekdanja direktorica Lutkovnega gledališča Maribor, pesnica Petra Kolmančič, raper 6pack
Čukur, novinarka in urednica Petra Vidali, novinar in skrbnik Stare trte Stane Kocutar, vodja Urada za kulturo in mladino Klemen Brvar ter igralca in lutkarja Uroš Kaurin in Miha Bezeljak.

Danes ob 13.00 uri sta se s pomočjo Mariborčanov v dobrem delovnem razpoloženju povezali dosedanje domovanje Knjižnice Rotovž in Čitalnice na Rotovškem Trgu  ter novo domovanje v Trgovskem centru City z živo verigo, preko katere so peš preselili del knjig. Akcija pa se bo nadaljevala še jutri.

V živi verigi sodelovalo okrog 400 Mariborčanov

Pisana živa veriga je bila tudi medgeneracijsko obarvana, saj so sodelovanje potrdili mnogi udeleženci Univerze za tretje življenjsko obdobje, sodelovali so tako dijaki iz Srednje prometne šole in Konservatorija Maribor, kot tudi učenci 3. B iz Osnovne šole Bratov Polančičev, verige so se udeležili tudi iz vrtca Ivana Glinška Maribor.

Na vabilo so se odzvali iz mnogih javnih zavodov in nevladnih organizacij s področja kulture, izobraževanja in znanosti (Lutkovno gledališče Maribor, Umetnostne galerije Maribor, Pokrajinski arhiv Maribor, Sinagoga Maribor, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor, Narodni dom Maribor, IZUM …). Pri selitvi pa so sicer sodelovali številni Mariborčani in Mariborčanke, zbralo se jih je približno 400. 

Pester nabor številnih organizacij in posameznikov, ki so pomagali pri selitvi največje enote Mariborske knjižnice, potrjuje, da se Mariborčani zelo dobro zavedajo pomena splošne knjižnice za kvaliteto življenja v našem mestu.