Prireditve se je udeležil tudi sam slovenski košarkaški as Goran Dragić, pred dogodkom pa ga je v mestni hiši sprejel župan Mestne občine Maribor (MOM) Saša Arsenovič. Športna igrišča v Mariboru tudi sicer veže dolga tradicija, košarkarsko igrišče, ki sta ga uredili Mestna občina Maribor in Fundacija Gorana Dragića v sklopu projekta #podamigram, pa je v novi podobi in s številnimi aktivnostmi namenjeno bodočim košarkaškim upom.
Ob glavnem igrišču so obnovili in uredili tribuno za gledalce, na južni strani pa zgradili tudi dodatno manjše pomožno igrišče.

Občina pospešeno gradi športno infrastrukturo

Na današnji slovesni otvoritvi se je zvezdniku lige NBA posebej zahvalil mariborski župan. “Zahvaljujem se Goranu in fundaciji, da so v organizaciji mestne občine s pomočjo fundacije desetim mladim Mariborčanom omogočili obisk Miamija in dve legendarni tekmi. Upam tudi na bodoče sodelovanje. Goran je eden tistih, ki dokazuje, da je sanje mogoče živeti in doživeti in s tem, ko je njemu uspelo, daje upanje, da lahko uspe komurkoli izmed vas mladih, za vas pravzaprav gradimo vse to,” je ob tej priložnosti dejal župan Saša Arsenovič.
S košarko je pravzaprav povezana celotna športna infrastruktura, ki jo pospešeno gradi mariborska občina, ob obnovljenem igrišču je zaživelo tudi povsem novo košarkarsko igrišče na Taboru, boljši časi pa čakajo dvorano Tabor.

Med gosti današnjega dogodka je bil tudi legendarni košarkaš Ivo Daneu, Mariborčan, ki je na današnjem balinišču na Braniku začenjal igrati košarko, njegovo ime pa bo nosilo novo košarkarsko igrišče na vogalu Strossmayerjeve in Mladinske ulice. Skupaj z Dragićem sta slavnostno prerezala trak in tako otvorila novo igrišče.

Prvi so igrišče preizkusili Dragić ter mariborski župan in podžupan, ki so se pomerili v metanju na koš, košarkarski zvezdnik Miamija pa je ob obisku mariborskemu županu podaril svoj podpisan dres.
Dogodek je bil sicer športno zaznamovan, a ni manjkalo niti glasbenega dogajanja. Otvoritve so se udeležili tudi otroci iz Košarkarskega kampa Gorana Dragiča, 3X3 Maribor, mariborska ženska košarka, svetovno znani Dunking Devils ter mariborski raper Emkej Tekochee.

Aplikacija, ki bo beležila obiskovalce in skrbela za igrišče

Poleg ljubljanskega Tivolija je tako tudi Maribor dobil svoje pametno igrišče, ki ga bo mogoče spremljati kar preko aplikacije. Gre za prvo “pametno” košarkarsko igrišče v Vzhodni Sloveniji. Posebnost Gogijevega igrišča so informacijske table s prikazanimi osnovnimi in naprednimi košarkarskimi vajami, ki jih je zasnoval veliki slovenski košarkarski zvezdnik. Vse vaje bodo interaktivno obogatene z vsebinami na športno-izobraževalni platformi, do katere bodo uporabnike vodile QR-kode.

Namen je preprost, da otroci uživajo ob igranju košarke, pametno igrišče pa se imenuje zato, ker lahko preko telefona spremljajo vaje, ki sem jih posnel. Obiščite aplikacije in izpilite svoje košarkaško znanje,” je dejal Goran Dragić. Aplikacijo so posebej v ta namen razvili na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI).

Naložba je vredna dobrih 130.000 evrov, od tega je mestna občina iz proračuna zagotovila nekaj več kot 90.000 evrov, preostanek sta dodala Dragićev sklad in Fundacija za šport. Za ureditev okolice zunaj območja igrišča so denar prispevali Športni objekti Maribor.

Ljubitelji košarke se bodo tako lahko vnaprej dogovorili za srečanje na igrišču, na aplikaciji pa bodo za uporabnike pripravili tudi kakšne igre. V fundaciji si obenem želijo dati pozitivno noto igrišču in se nadejajo, da aplikacija ne bo le olajšala druženja, temveč omogočila tudi skrb za igrišče, saj bi se uporabniki preko digitalnih kanalov lažje povezali in dogovorili, kako skrbeti za igrišče, da to ne bo zapuščeno.