Obnovitvena dela na gradu potekajo tako, da čim manj posegajo v načrtovani koledar prireditev.

FOTO: Marko Pigac

Grad Vurberk je v zadnjem času postal priljubljeno prizorišče številnih glasbenih in drugih dogodkov, zlasti koncertov in porok. Na gradu deluje tudi gostinski lokal. Občina Duplek, ki je lastnica gradu, se je v letošnjem letu lotila obsežnih sanacijskih del na obzidju, ki potekajo pod budnim očesom zavoda za varstvo kulturne dediščine. Župan Mitja Horvat je že pred časom za naš medij pojasnil, da je bilo najbolj nujno sanirati razpoko na obzidju za odrom, ob tem pa so uredili tudi ploščad nad tribuno. Obnovljen je tudi stolp ob odru, prav tako petokraki stolp ob vhodu.

Glavnina investicije je pokrita s proračunskimi sredstvi, Ministrstvo za kulturo pa sofinancira 50 odstotkov upravičenih stroškov, kar znaša okoli 54.000 evrov. Vrednost celotnega projekta je 150.000 evrov. Dela na zunanji strani obzidja  bodo predvidoma zaključena do konca septembra. Ob tem je župan Horvat dodal, da se s pristojnim ministrstvom že dogovarjajo za zagotovitev dodatnih sredstev:  “Postopoma bomo grajske ostanke še dodatno obnavljali oziroma dograjevali.”

Konec avgusta je na Vurberku nastopila Nina Pušlar, 19. septembra v Duplek prihaja Marko Škugor

29. avgusta je na gradu Vurberk nastopila Nina Pušlar in bila, kot je razvidno iz njene objave na Facebooku, nad množico obiskovalcev navdušena. “Vurberk, to je bilo pa noro. Večer, ki se ga bom še dolgo, dolgo spominjala. Čudovit zaključek poletnih koncertov …”

Koncert Marka Škugorja je v nedeljo, 22. avgusta, na gradu Vurberk prekinil nenapovedan dež. Koncert se bo ponovil to nedeljo, 19.septembra, ob 19. uri, in sicer v športni dvorani v Spodnjem Dupleku. “Za koncert veljajo iste vstopnice. Vrata prizorišča se odprejo ob 17.15 uri, pogoj za vstop na koncert je PCT. Prav tako organizator sporoča, da je že rezerviran tudi termin za leto 2022 in bo koncert izveden v nedeljo, 21.8.2022,” je objavljeno na občinski spletni strani.

Grad Vurberk je bil prvič omenjen leta 1238 in je bil v lasti grofov Hollenburgov ali gospodov Vurberških. Proti koncu 17. stoletja so ga Herbersteini spremenili v lovski dvorec. Po prvi svetovni vojni pa je ruski Rdeči križ v gradu uredil sanatorij za pljučne bolezni, ki je deloval vse do druge svetovne vojne. Med drugo svetovno vojno so Nemci grad preuredili v nacistično politično šolo, februarja 1945 pa so ga zavezniki bombardirali in hudo poškodovali. Danes sta ohranjena le še renesančni utrdbeni obroč in obzidje s stolpi in vhodom z renesančnim portalom, na katerem je še viden vurberški grb s črvom ali zmajem.