Pravljica avtorice dr. Brede Mulec z naslovom Aleksander in vurberški zmaj izhaja iz legende o vurberškem mladeniču čudežnih moči.

Vir: Facebook

Občina Duplek je bogatejša za prvo pravljico z naslovom Aleksander in vurberški zmaj. Pravljico je napisala domačinka dr. Breda Mulec, ilustracije je prispeval sedemnajstletni Vasja Flis, knjiga pa je izšla pri ugledni založbi Didakta.

Breda Mulec: »Pravljica poskuša pričarati čarobnost krajev občine Duplek.«

Recenzijo je napisal pisatelj Tone Partljič, ki je knjigi na pot zapisal te besede: »Vurberški grad nad levim bregom Drave je kar premalo znana zgodovinska in literarna znamenitost. Tu naj bi se skrivala Veronika Desniška z detetom, tu so sežigali čarovnice,… Končno pa je domačinka dr. Breda Mulec napisala vrsto zgodb za otroke o prijateljstvu med dečkom Aleksandrom in kačjim otrokom, zmajčkom Vurkom, s katerim skupaj odkrivata grad z okolico. Zgodbe, ki se navezujejo na ta prostor, izhajajo iz že skoraj pozabljenih legend o sovinih ‘duplah’, splavarjih, razvpitih vurberških energetskih točkah in zakladih. Poleg izvirnih avantur je ganljivo tudi srčno prijateljstvo med dečkom in zmajčkom. Zelo osvežilno branje za stare in mlade.«

Spoznavanje zgodovine skozi pravljične pripovedi

O pravljici Aleksander in vurberški zmaj, ki izhaja iz legende o vurberškem mladeniču čudežnih moči, Mulčeva pravi: »Nekoč pred davnimi časi naj bi na vurberškem gradu prebival mladenič plemiške krvi. Domačini so ga klicali Kresnik. Drugod ga poznajo pod imenom Sveti Jurij. Pravljica se nadaljuje z zgodbo o boju Kresnika z zmajem. Ko mine nekaj stoletij, pa deček po imenu Aleksander ob pobočju vurberškega gradu najde zmajevo jajce iz katerega se je izvalil mali zmaj Vurko. Z malim zmajem sta takoj postala prijatelja. Tekala sta okoli ostankov nekoč ponosnega gradu in raziskovala okoliške kraje. Skupaj sta raziskovala krajevne legende, nastanek gradu in krajev, podzemne vurberške hodnike ter zaklade. Pravljica poskuša pričarati čarobnost krajev občine Duplek. Tako zmaj Vurko na vurberških točkah pozdravi zobobol.«

Breda Mulec

Vurberk je že od nekdaj čudežni kraj

O Vurberku sogovornica doda, da je že od nekdaj čudežni kraj. »Skozi popotovanje po domačih krajih mlada junaka odkrivata dupleško ustno izročilo. Kdo so bile vurberške čarovnice in kdo kunštne žene? V pravljici so zapisane zgodbe o kunštnih ženah, ki še niso bile nikoli zapisane in so del kulturne krajevne dediščine. Že z naslednjimi rodovi bi utegnile iti v pozabo, tako pa dobivajo novo podobo in živijo naprej v obliki pravljice o hudomušnih raziskovanjih malega dečka in njegovega bajeslovnega prijatelja, zmaja Vurka. Ko mlada junaka tekata ob Dravi, spoznavata tudi druge krajevne posebnosti, kot na primer od kod izhaja ime kraja Duplek. Svoje potovanje zaključita na splavu, ko gresta po sledovih dupleških flosarjev in legend o dravskem povodnem možu,« dodaja avtorica pravljice Breda Mulec.

Pravljico krasi 22 čudovitih ilustracij mladega talenta

Tudi ime malega zmaja ima pomenljivo ime: Vurko. Vurko –Vurberk, nekoč Wurmberg. Zmaj Vurko je rumeno – modre barve, kar ga povezuje z občino Duplek.

Breda Mulec: »Tudi ime malega zmaja ima pomenljivo ime: Vurko. Vurko –Vurberk, nekoč Wurmberg. Zmaj Vurko je rumeno – modre barve, kar ga povezuje z občino Duplek.«

»Pravljico krasi 22 čudovitih ilustracij, ki jih je pripravil mladi talent Vanja Flis prav tako iz Dupleka. Izjemno umetniško delo tega mladega, še ne 17– letnega ilustratorja, ki je v celoti doumel sporočilo pravljice. Njegov slog je poseben, igriv, pri ilustracijah je uporabil čudovito barvno paleto, ki mlade popelje v svet domišljije,« je dejala avtorica.

Pravljica v ponos občini, nad njo navdušeni mladi

Na osnovi pravljice že zdaj poteka nekaj aktivnosti, načrtujejo pa tudi nekaj novih, doda Mulčeva, saj so učenci osnovnih šol Dupleka in Korene iz te prve pravljice predstavili zgodbo z naslovom Aleksander in Vurberški zmaj na čarovniških metlah na knjižnem sejmu, ki je potekal novembra lani v Ljubljani.

Breda Mulec: »Slog mladega talenta Vanje Flisa iz Dupleka je poseben, igriv, pri ilustracijah je uporabil čudovito barvno paleto, ki mlade popelje v svet domišljije.«

»S svojo odlično igro so navdušili obiskovalce knjižnega sejma. Odlična pa ni bila samo igra, temveč tudi kostumi in celotna scena, ki so jo učenci naredili kar sami. Sicer pa se mladi obeh šol že pripravljajo na še večji dogodek – Vurkov festival, ki bo potekal 30. maja letos na vurberškem gradu. Pokrovitelj dogodka pa je občina Duplek,« je še pojasnila.

Sicer pa naj bi otroci, pod budnim očesom učiteljic na osnovi scenarija avtorice otroške knjigice Brede Mulec pripravljali pravi gledališki spektakel. Istega dne bodo na gradu potekale Vurkejeve likovne delavnice in športni dogodki. Pričakujejo tudi številne obiskovalce.

Breda Mulec: »O naših prednikih in običajih je vedno manj vedenja, izobraževanje pa se začne že pri otrocih, ki jih očitno kulturno izročilo tudi zelo zanima.«

»To je vsekakor zelo dobrodošlo, saj je o naših prednikih in običajih vedno manj vedenja, izobraževanje pa se začne že pri otrocih, ki jih očitno kulturno izročilo tudi zelo zanima,« je poudarila Mulčeva, ki glede na to, da  je slikanica zelo iskano gradivo tako v knjigarnah kot tudi slovenskih knjižnicah širom po Sloveniji, že začela pripravljati novo knjigo pravljic.