Udeleženci so imeli priložnost spoznati in degustirati vrhunske izdelke priznane destilerije, med njimi štiri različne grappe, dva gina, viski in vermouth. Dogodek je potekal v sodelovanju z distributerjem Venka Vojo iz Portoroža, ki v Sloveniji zastopa vse omenjene izdelke.

Za posebno vzdušje je poskrbel državni prvak v mešanju koktejlov

Kot je po dogodku pojasnil izkušeni barman Lovro Vetrih, ki je bil tudi eden izmed udeležencev izobraževanja, je masterclass pritegnil 12 "učencev". Kljub temu pa Vetrih dodaja, da bi v prihodnje z veseljem povabili še večje število zainteresiranih. "Če bi kdorkoli želel sodelovati, me lahko kontaktira," pravi.

Po uradnem delu izobraževanja, ki je bilo osredotočeno na degustacijo in predstavitev žganih pijač, je za posebno vzdušje poskrbel državni prvak v mešanju koktejlov, Benjamin Škafar. Škafar je imel v Niagari neke vrste "guest-shift", kar pomeni da barman (iz drugega lokala) za en dan prevzame šank in pripravlja svoje cocktaile. Vetrih pojasnjuje: "Čeprav imamo v Niagari že drugače bogato ponudbo koktejlov, jih je Benjamin tokrat pripravil na svoj način. Nekaj pijač iz degustacije bomo vključili tudi v našo redno ponudbo, a jih bomo tudi mi predstavili na svoj način." Poleg bogate ponudbe pijač pa ne smemo pozabiti na zabavo, ki jo je zagotovil DJ Lukz.

[[image_1_article_70234]]

Grappa je izredno pomemben produkt, ki pri nas ni najbolj znan

Dogodek je bil zasnovan predvsem kot priložnost za degustacijo novih izdelkov in spoznavanje posameznih žganih pijač. Med njimi je Vetrih posebej izpostavil vermouth Gran Bassano, ki je eden izmed redkih narejenih iz rdečega vina, medtem ko se večina drugih vermouthov pripravlja iz belega vina.

Zanimivo je tudi, da se iz 100 kilogramov grozdja naredi 75 litrov vina, ostane pa 25 kilogramov grozdnih ostankov, iz katerih dobimo 3 steklenice grappe.  

Vetrih priznava, da mu je grapa še nekoliko neznana, saj se bolj spozna na rume, gine in viskije. Kljub temu pa poudarja, da je grapa pomemben italijanski produkt, ki pri nas ni dovolj poznan. "Kot vinorodna pokrajina bi se morali bolj ukvarjati z grappo," pravi.

Ekipa se že veseli naslednjega izobraževanja

[[image_2_article_70234]]

Na dogodku so sodelovali trije barmani iz Niagare, nekaj iz ostalih mariborskih lokalov, pridružili pa so jim celo vedoželjneži iz Celja. Zaradi sproščenega vzdušja in dejstva, da je bil dogodek organiziran v ponedeljek, ko imajo mnogi več prostega časa, je bila udeležba zadovoljiva. Ekipa iz Niagare tako že razmišlja o novih dogodkih in izobraževanjih.

Po poletnem "premoru" se namreč s polno paro vračajo, in že načrtujejo naslednji masterclass - posvečen rumu. Vetrih za konec izpostavlja željo, da bi takšni dogodki postali stalnica, saj so med obiskovalci vedno dobro sprejeti.