V nadaljevanju sojenja zdaj že nekdanjemu mariborskemu županu Andreju Fištravcu zaradi domnevno spornih zaposlitev v prvem letu mandata so danes na mariborskem okrožnem sodišču zaslišali kot pričo njegovega svetovalca Marka Kovačiča. Povedal je, da so zaposlitve terjale takratne izredne razmere na občini.

Tožilstvo je Fištravca in nekdanjega direktorja mestne uprave Marka Žulo v obtožnici obremenilo, da sta v nasprotju s predpisi omogočila zaposlitev Igorja Petelina in Patricije Jankovič, ki naj takrat dela, za katerega sta bila zaposlena, sploh ne bi opravljala. Prav tako naj bi obtožena proti pravilom sklenila podjemno pogodbo s Petelinom za delo, ki bi ga lahko ta opravljal že v okviru svoje predhodne pogodbe o zaposlitvi, s čimer naj bi mu omogočila za 500 evrov višji mesečni dohodek.

Obtožena vztrajata, da sta bili zaposlitvi potrebni, saj so ob njihovem prevzemu vodenja občine veljale posebne okoliščine. Tako je danes povedal tudi Kovačič.

Županova ekipa soočena s povečanim obsegom dela

Kot je dejal, je bila občina po uličnih protestih jeseni 2012, posledičnem odstopu župana Franca Kanglerja in izvolitvi Fištravca za nadomestnega župana v izrednem stanju, občinske službe pa zaradi tega spomladi 2013, ko je prevzela vodenje mesta Fištravčeva ekipa, soočene s povečanim obsegom dela. “Prav tako je bilo treba postaviti nove usmeritve, ki so jih pričakovali občani z izvolitvijo novega župana,” je dejal.

To naj bi bil tudi razlog za njegovo dejavnost na občini. Pojasnil je, da je s Fištravcem sodeloval na fakulteti in mu nato pomagal v volilni kampanji. “Moj namen ni bil, da grem na občino. A ker je bilo toliko dela, sem se vseeno odločil za to,” je dejal. Županu je svetoval na podlagi podjemnih pogodb, saj “zaradi težav s svojimi podjetji” ni želel biti zaposlen.

Petelin je po Kovačičevih besedah sodeloval z njihovo ekipo predvsem na gospodarskem področju, med drugim naj bi občini pomagal pri pripravi strategije krožnega gospodarstva. “Dal je na stran svojo službo in se odločil, da pomaga Mariboru,” je dejal.

Ekipa za pravne akte ter črpanje sredstev EU

Na občini so Petelina po Kovačičevih besedah sprejeli, ker so potrebovali neodvisne strokovnjake in na ta način naj bi se ekipi pridružila tudi Patricija Jankovič. Sodelovala naj bi pri pripravi pravnih aktov in črpanju sredstev EU. “Potrebovali smo nekoga, ki ni bil del tega sistema. Nekoga, na katerega smo se lahko zanesli,” je opisal Kovačič, ki se ga je v javnosti v času županovanja Fištravca držal naziv župan v senci.

Kovačič je nastopil kot zadnja napovedana priča v tem sodnem procesu. Sodni senat pod vodstvom Andreje Lukeš v dokaznem delu čaka le še na podatke z občine o trenutni razvrstitvi zaposlenih v višje plačne razrede s soglasjem župana, da bi tako lahko primerjali stanje z leti 2013 in 2014. Podatke pričakuje do 28. januarja, ko se bo nadaljevala, najverjetneje pa tudi sklenila glavna obravnava.

Fištravec, ki se je po porazu na volitvah konec lanskega leta poslovil z županskega položaja, in Žula, ki je vodenje mestne uprave prekinil konec leta 2014, na predobravnavnem naroku maja letos nista sprejela ponudbe tožilstva, ki jima je v zameno za priznanje domnevne zlorabe položaja v sostorilstvu ponudilo enotno kazen deset mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let.