Člani Gledališkega društva Vurberk nas bodo popeljali 150 let nazaj med življenje avstro-ogrskih vojakov.

8. februar je slovenski kulturni praznik, ki ga praznujemo v spomin na leta 1849 umrlega pesnika dr. Franceta Prešerna. V občini Duplek bodo Prešernov dan letos praznovali nekoliko drugače. V počastitev slovenskega kulturnega praznika bo Gledališko društvo Vurberk izvedlo veseloigro o prigodah njihovega rojaka Jožeta z naslovom Prigode topničarja Jožeta iz Zgornjega Dupleka.Člani

Predstava bo v Kulturnem domu Vurberk v torek, 7. februarja, ob 18. uri. Njen ogled bo brezplačen, brezplačne vstopnice lahko občani prevzamejo v tajništvu občine v času uradnih ur. V primeru prostih mest pa bodo vstopnice na voljo tudi na lokaciji pred prireditvijo.

Gledališko društvo je na odrske deske postavilo že šest celovečernih predstav

Gledališko društvo Vurberk nadaljuje skoraj 150-letno gledališko izročilo na Vurberku. Kot skupina deluje od leta 2009, v društvu je 30 članov. V tem času so bili zelo dejavni, saj so pripravili že šest celovečernih predstav: Nasvidenje nad zvezdami, Kulturna prireditev v Črni mlaki, Gospodična Mici, Štajerc v Ljubljani, Partnerska poroka in Trije vaški svetniki ter veliko skečev ob raznoraznih priložnostih. “V ta namen smo ustvarili lik Električarja Majster in Joža, ki že tradicionalno zabavata ljudi s humornimi vložki na različnih prireditvah v občini Duplek in izven nje. Tradicionalno pa vsako leto, v začetku adventa, v sodelovanju z društvi občine Duplek organiziramo tudi Večer pesmi, plesa in humorja,” nam je povedal Dejan Ornik, predsednik Gledališkega društva Vurberk.

Njihova zadnja predstava nas popelje 150 let nazaj

Po dveh letih zatišja zaradi epidemije so se člani društva začeli ponovno sestajati ob pripravi uprizoritve veseloigre Prigode topničarja Jožeta iz Zgornjega Dupleka. Gre za avtorski tekst ene od zgodb iz knjige Vaški godec, ki jo je dr. Breda Mulec, rojakinja iz Dupleka, predstavila javnosti lani junija.

“Predstava na humoren način prikazuje našega rojaka Jožeta iz Dupleka, ki je služil avstro-ogrsko vojsko v letu 1870 v Puli, kjer je doživel veliko zanimivih stvari, ki jih vojaki – kanonisti topniškega polka lahko izkusijo v dolgih treh letih služenja cesarske vojske. V dobri urici in pol gledališkega humorja vas bomo tokrat popeljali 150 let nazaj med življenje avstro-ogrskih vojakov in utrinke domačega življenja ter veselje ob vrnitvi domov,” pravi Ornik. Gre za scensko in kostumsko zahtevno predstavo z lahkotnim tekstom, deloma tudi v domačem »düplškem« narečju, v kateri je angažiranih 20 članov društva ter številni zunanji sodelavci. “Da smo se vživeli v leto 1870, smo potrebovali 30 do 35 aktivnih vaj in priprav. Premiero smo že postavili na oder v dvorani Kulturnega doma Korena, 7.februarja pa jo bomo v okviru kulturnega praznika uprizorili tudi v dvorani na Vurberku.”

Pripravljajo se na gostovanje v Nemčiji

Ornik še dodaja, da bodo z omenjeno veseloigro zagotovo gostovali v kakšni sosednji občini ali kraju. V poletnem času jo bodo odigrali tudi na odprtem gledališču grada Vurberk. Trenutno pa potekajo priprave na gostovanje v Nemčiji v kraju Stuttgart, kamor odhajajo v mesecu marcu. Tam bodo tudi zamejskim Slovencem pripravili dobro uro in pol smeha ter zabave o prigodah na služenju cesarske vojske.

“Naša želja v tem letu je, da bi s to predstavo ljudem pričarali nasmehe na obraze še na mnogih gostovanjih, ki jih načrtujemo do konca leta. Sicer pa smo z mislimi že pri pripravi nove veseloigre – komedije, ki bo naše občinstvo zagotovo nasmejala v letu 2024,” zaključuje naš sogovornik.