Zaradi epidemije bodo letošnji decembrski dogodki marsikje zelo okrnjeni. Nekatere občine imajo zaradi tega višek sredstev, ki jih bodo porabili predvsem v humanitarne namene. V Občini Rače-Fram bodo otroci dobili denar, drugje bodo sredstva namenili socialno šibkim, na voljo bodo topli obroki, ponekod pa bodo posebno pozornost namenili tudi starejšim in osamljenim.

Letošnji december bo zaradi epidemije okrnjen v vseh pogledih. Prepoved druženja, odpadle prireditve in koncerti in ponekod tud skromnejše okrasitve mest so botrovale temu, da je v marsikateri občini ostal del proračunskih sredstev, ki jih bodo sedaj porabili za druge namene. Kot smo že poročali, so se v Občini Rače – Fram letos odločili, da bodo sredstva za decembrske dogodke, ki jih ne bodo izvedli, letos namenili prav vsem otrokom v občini in sicer do 9. razreda. V proračunu je namreč ostalo okoli 60 tisočakov, ki jih bodo razdelili med 1200 upravičenih otrok. Vsak otrok bo tako dobil 50 evrov, s čimer so mnoge starše nenadejano še kako razveselili, o čemer si lahko preberete na tej povezavi. 

Ob tem nas je zanimalo, kako bodo razporedili neporabljena sredstva za decembrske prireditve v drugih občinah in koliko bodo namenili v dobrodelne namene, pa tudi za samo okrasitev posameznih mest in občin.

V Šentilju številni virtualni dogodki, viška sredstev ne bo

“Občina Šentilj bo letos za decembrske okrasitve in prireditve porabila okoli 10 tisoč evrov. O višku sredstev ne moremo govoriti, saj vse prireditve, ki jih izvajamo vsa leta, temeljijo predvsem na delu društev, ki pa finančno ne obremenijo proračuna občine,” so spoorčili iz Občine Šentilj.  

Letošnje decembrsko dogajanje v občini Šentilj bo potekalo v drugačni obliki – preko spleta. Vse dogodke boste lahko spremljali na uradnem facebook profilu občine Šentilj: www.facebook.com/obcina.sentilj.uradna.

V Dupleku ne bodo pozabili na starejše, Božiček pa čaka pisma najmlajših

Letošnji december je drugačen kot pretekla leta, predvsem zaradi vseh omejitev povezanih s koronavirusom. Zato so se tudi v Občini Duplek odločili za drugačno obdaritev otrok, starostnikov in socialno ogroženih, kot so je bili vajeni do sedaj.

“V preteklih letih smo povprečno za božične praznike obdarili približno 300 otrok, kakšno bo število letos, pa bomo videli, saj je odvisno od števila prispelih pisem v Božičkov nabiralnik, ki ga imamo postavljenega na naslovu Občine Duplek. Sama obdaritev bo v vsakem primeru, trenutno pa ne vemo edino na kak način se bo izvedla. Ali bo Božiček šel po domovih, ali bomo določili lokacijo, kjer se bo Božiček oglasil, pa je seveda odvisno od razmer s COVID-19. Božiček se bo po prebiranju vseh pisem, ki mu jih bodo poslali otroci, skupaj s svojimi pomočniki odpravil na pot v petek, 18.12.2020 po vaseh občine Duplek,” so pojasnili za Maribor24.si.

Letošnji december je drugačen kot pretekla leta, predvsem zaradi vseh omejitev povezanih s koronavirusom. Zato so se tudi v Občini Duplek odločili za drugačno obdaritev otrok, starostnikov in socialno ogroženih, kot so je bili vajeni do sedaj.

V sklopu božičnih praznikov pripravljajo v Občini Duplek tudi obdarovanje starejših od 75 let, kar je njihova vsakoletna tradicija. V letošnjem letu skupna prireditev in pogostitve zaradi zaščite starejših občanov pred okužbo s COVID 19 ne bo izvedena, bo pa Občina Duplek starejše občane obdarila.

“Darila bomo po 15. decembru raznosili s pomočjo sodelavcev občinskega urada, režijskega obrata, gasilcev ter Društva upokojencev, seveda prav tako v skladu z vsemi zaščitnimi ukrepi. Kljub vsem omejitvam smo med letom izvedli številne dogodke (prireditve ob občinskem prazniku, otvoritev nove športne dvorane,..) in sredstva, ki bi jih v normalnih razmerah namenili za obnovo in nakup nove praznične dekoracije, pa bomo letos namenili ranljivim skupinam občanov,” so še dodali.

V Lenartu pomagajo skozi celo leto, poskrbeli tudi za računalnike

Tudi Občina Lenart v letošnjem letu ne organizira decembrskih prireditev, zato tudi tovrstnih stroškov ne načrtujejo. Spomnili se bodo pomoči potrebnih in skupaj z ravnateljema obeh šol, vodjo CSD Lenart in humanitarnimi organizacijami socialno šibkim namenili pomoč.

“Res je, da jim pomoč namenjamo tudi sicer tekom vsakega proračunskega leta. Bomo pa glede na sedanjo krizo tudi v tem decembru poskrbeli, da bodo socialni šibki preko CSD dobili dodatno  pomoč pri nabavi nujnih življenjskih artiklov. Poskrbeli smo že za pomoč pri računalniški opremljenosti posameznikov, za del teh potreb bomo poskrbeli  tudi v tem času. Postopke bomo vodili preko šol in CSD in humanitarnih organizacij, saj ne želimo izpostavljati pomoči niti posameznikov,” je pojasnil župan Janez Kramberger.

V Miklažu Miklavževi paketi, preostala sredstva v dobrodelne namene

Za novo decembrsko okrasitev v vseh štirih krajih občine bodo porabili okoli 20 tisoč evrov in dodatnih 1800 evrov za montažo vtičnic. Na postavkah proslave in prireditve imajo za veseli december v Občini MIklavž na Dravskem polju planiranih 7.800 evrov.

“Za Miklavževi pakete za otroke (210 kom) bodo porabili približno 420 EUR. Če bomo obdarili starejše občane, ki so se lani udeležili pogostitve starejših bo to strošek ca. 1.500 EUR. Tako bi naj ostalo vsaj 5.000 EUR. Razmišljamo kot o rezervni rešitvi nakup daril za starejše občane, o vrednosti še nismo sprejeli neke odločitve. Če bo denar ostal, se bo gotovo namenil v druge koristne namene, kjer bo pač potrebno,” je pojasnil župan Egon Repnik. 

V Občini Hoče- Slivnica učencem vrednostni kuponi za kosilo

V Občini Hoče-Slivnica so že novembra polepšali dan šolarjem, in sicer z odločitvijo, da vsakemu šolarju namenijo vrednostni bon za kosilo.

“Sredstva, ki so sicer namenjena prireditvam, bomo tokrat porabili drugače. V sodelovanju z vsemi krajevnimi skupnostmi vam lahko podarimo kupon v vrednosti 6 EUR s katerim do 29. novembra 2020 dobite pri kateremkoli gostincu v naši Občini Hoče-Slivnica nekaj dobrega za svoje pridne želodčke,” je tedaj zapisal župan Marko Soršak. Občina ob tem subvencionira tudi tople obroke za vse otroke oziroma učence Občine Hoče-Slivnica.

V Rušah bodo pomagali socialno šibkim posameznikom in družinam

Dobrodelni bodo tudi v Občini Ruše. Del sredstev, ki so bila planirana za decembrske prireditve in dogodke, bodo namenili  v obliki darilnega prazničnega paketa za socialno šibke posameznike in družine.

“Vstopili smo v praznični december, letos zelo drugačen od prejšnjih, po svoje poseben. Poseben zato, ker nam razmere in ukrepi ne dopuščajo tradicionalnega druženja na ruškem drsališču in izvedbe drugih decembrskih prireditev. Ne dopustimo si, da nas te razmere potrejo, prižgimo lučke v srcih in pomagajmo drug drugemu. Naj nas razmere vodijo k dobrodelnosti in solidarnosti, do tistih, ki jih je to obdobje še posebej prizadelo. Občina Ruše bo zato del sredstev namenjenih decembrskim prireditvam in dogodkom, namenila dobrodelnosti v obliki darilnega prazničnega paketa za socialno šibke posameznike in družine,” so zapisali na svojem facebook profilu.

Maribor – topli obroki in paketi ter zbiranje denarja

Mestna občina Maribor je že v prvem valu epidemije kot ena prvih občin v Sloveniji posrkrbela za osnovnošolce, starostnike in ostale socialno šibke s pripravo toplih obrokov in razdeljevanjem paketov. Za humanitarno dejavnost, povezano s Covid-19, so namenili okoli 13.000 evrov. Humanitarni bodo tudi v času veselega decembra.

V prvem valu epidemije so, kot so pojasnili za naš portal, zagotovili 5311 toplih obrokov (za otroke in odrasle v skupni vrednosti 7300 evrov) ter 300 humanitarnih paketov v vrednosti 6000 evrov. V drugem valu epidemije so do sedaj zagotovili 100 toplih obrokov, ki so bili vredni skupaj 450 evrov ter pet humanitarnih paketov v vrednosti 174,20 evrov. Skupaj so torej na MOM v drugem valu za humanitarne namene do sedaj namenili 650 evrov. 

“Lani smo skupaj z Lions klubom Maribor zbirali sredstva za dečka Matijo (cerebralna paraliza) s prodajo promocijskih kozarcev (cca 8.000 evrov) za operacijo v tujini, letos se povezujemo z društvom Up-ornik, Zvezo prijateljev mladine, Centrom za socialno delo, Centrom za pomoč na domu, škofijsko Karitas in drugimi institucijami, ki skrbijo za ranljive skupine prebivalcev,” so še dodali.

Del donatorskih sredstev, ki so jih pridobili za prireditve Čarobnega decembra, bo kljub okrnjenemu programu tudi letos šlo za dobrodelne namene. Že lani so si namreč na občini zadali, da bo vsak Čarobni december povezan z dobrodelnostjo.

Skupaj z javnim podjetjem Snaga bodo poskrbeli za  starejše osebe iz seznama najbolj ranljive skupine prebivalstva v humatirani akciji Božična vrečka Srečka iz mariborskih tržnic, preko katere želijo polepšati praznične dni tistim, ki si praznikov ne morejo pričarati sami in tistim, ki so osamljeni in jim majhne pozornosti pomenijo veliko,” so za Maribor24.si pojasnili na občini.

V Občini Kungota bodo obdarili vse predšolske otroke

Ker trenutna situacija v državi ne dopušča množičnega zbiranja, letos ne morejo organizirati niti božičkovanja za najmlajše,  bodo pa kljub temu obdarili vse predšolske otroke v občini Kungota. Tisti, ki so vključeni v vrtec v občini, bodo dobili darilo pri obdarovanju v sklopu vrtca, ostale pa prosijo, da oddajo prijavnico, ki jo najdejo na občinski spletni strani, in se med 16. in 20. decembrom v času uradnih ur oglasijo na občini, kjer bodo prevzeli darilo.

Ob tem v kungoški občini letos sodelujejo v akciji Božiček za en dan. To je popolnoma neprofiten projekt, izpeljan v celoti s strani prostovoljcev. Za projektom stoji Zavod 364 in skupina posameznikov, ki iz želje po ustvarjanju dobrega v svetu projekt vodi in v njem sodeluje na vseh nivojih. Podrobneje o projektu na naslednji povezavi.

Z vprašanji o decembrski dobrodelnosti smo se obrnili tudi na druge okoliške občine. Ko jih prejmemo, jih objavimo.