V Mariboru že nekaj let deluje prav poseben biro, nanoturistična agencija Rajzefiber, ki domačinom in turistom ponuja drugačen in bolj oseben pristop k turizmu.

Ideja za tovrstno institucijo se je porodila pri strokovnjakinji za turizem Tajši Perovič ter arhitektih Robertu Veselku in Kaji Pogačar. Ekipa je v mestu videla potencial, ki doslej obiskovalcem še ni bil prikazan. Želeli so se predvsem izmakniti klasičnemu turizmu in prikazati bisere mesta, ljudi in zgodbe, ki so v Mariboru posebni. Mateja Meh, članica rajzefirbčne ekipe pravi, da ljudje lahko informacije o znamenitostih najdejo na spletu, kar pa pritegne in ostane so zgodbe in doživetja.

Mladi v vodstvu stremijo k razvoju                             

Rajzefiber je eden izmed programov Društva Hiša!, ki ga je že pred leti ustanovila Tajša. Alternativna turistična ponudba v mestu se vseskozi razvija znotraj ekipe v društvu. Vodilna energija za projektom je Katja Beck Kos, pomagajo ji še Vid Kmetič, Maja Pegan, Mateja Meh, Jure Golež, Vito Zakrajšek Čahuk in tudi zunanji sodelavci in izvajalci sprehodov. Na terenu sodelujejo predvsem tisti, ki obiskovalcu lahko Maribor pokažejo v svoji luči, skozi drugačne oči.

Ponudba alternativnih sprehodov je pestra

Na doživetje se lahko podate v rove Cone Tezno ali pa vas popeljejo po skrivnostnih dvoriščih mesta. Ponujajo še Alternativno šoping turo, raziskovanje mestnih grafitov in senzorično dogodivščino na kateri vam pokrijejo oči in vas popeljejo po različnih krajih Maribora. Posebnost je tudi zgodovinski sprehod, kjer se odkrivajo poti Nikole Tesle in samostojno odkrivanje mesta v domeni programa Lov na zaklad. Najbolj obiskan je sprehod po rovih Cone Tezno – obišče ga mnogo šol, podjetij in zaključenih skupin.

Obiskovalci so turisti in domačini

Največ obiska beležijo v času turistične sezone, od maja pa vse do konca oktobra – vrhunec je gotovo čas Festivala Lent. Publika je zelo mešana, veliko je turistov, zanimanje prav tako raste med domačini. Tudi prebivalci mesta ne poznajo vseh skrivnosti, ki so odkrite med turističnimi turami. Maribor se predstavi v drugačni luči in marsikdo ne pozna zgodb rovov Tezno, tajnih dvorišč ali alternativnih kotičkov.

Poseben program ponujajo tudi za otroke

Otrokom v Rajzefiberju ponujajo kar nekaj dogodivščin. Najmlajši se po mestu sprehodijo z Vilo Vesno in škratom Elvisom, ki predstavita vse bajke in pripovedke, ki so se rodile na obronkih našega mesta. Malce starejši pa lahko mesto raziskujejo samostojno, pri lovu za zakladom, ki jih s pomočjo ugank popelje po mestu. Ponujajo tudi možnost, da se med seboj pomerijo ekipe – zmaga tisti, ki premore več znanja o Mariboru.

Načrtujejo Festival sprehodov

V drugi polovici meseca marca že drugič organizirajo Festival sprehodov, kjer v nekaj dneh brezplačno ponudijo vse sprehode iz svojega programa. Do takrat obljubljajo tudi kakšno novo turo: »Razvijali bomo nove sprehode, iskali mariborske bisere, ki bodo zanimivi tako domačinom kot tujcem in se seveda trudili prikazati vse skrite prehode, ozke ulice, zavita stopnišča in strehe z pogledom na naše čudovito mesto.«