V Sloveniji se vse bolj zavedamo pomena kakovostne in domače prehrane, poklici, povezani s prehrano in živilstvom, kot so pek, mesar in slaščičar, pa so pri tem ključni za ohranjanje kulinarične tradicije, hkrati pa ponujajo priložnost za ustvarjalnost in stabilno kariero.
Ste vedeli, da povpraševanje po teh poklicih nenehno raste? Še več, ker so to deficitarni poklici, vsi dijaki teh programov med šolanjem prejemajo deficitarno štipendijo vsa tri leta. Če iščete pot, kjer lahko združite ljubezen do hrane in zagotovite svojo prihodnost, so ti programi, ki jih ponujajo tudi na IC Piramida, prava izbira!
Zakaj je prihodnost v poklicih pek, mesar in slaščičar?
- Stabilna zaposlitev in povpraševanje: Trg dela kriči po strokovnjakih, ki obvladajo pripravo svežih pekovskih izdelkov, kakovostnega mesa in slastnih slaščic. Pomanjkanje kadrov pomeni večjo možnost hitrega zaposlovanja.
- Kreativnost in izražanje skozi delo: Vsi trije poklici omogočajo veliko svobode pri eksperimentiranju in ustvarjanju – od novih vrst kruha, tort do unikatnih mesnih izdelkov.
- Prispevek k lokalni skupnosti: S svojimi veščinami pripomorete k ohranjanju lokalnih kulinaričnih tradicij, hkrati pa podpirate trajnostni razvoj.
- Podjetniške priložnosti: Z obvladovanjem teh veščin lahko v prihodnosti odprete svojo pekarno, mesnico ali slaščičarno.
- Deficitarna štipendija: Ker gre za deficitarne poklice, vsi dijaki, ki se vpišejo v programe pek, mesar ali slaščičar, prejemajo mesečno štipendijo skozi celotno obdobje šolanja. To je odlična priložnost, da že med šolanjem pridobite finančno podporo.
Spoznajte programe pobližje in se oglasite na informativnih dnevih na IC Piramida, ki bodo potekali 14. in 15. februarja 2025.
[[image_1_article_73867]]
Kako potekajo programi?
- Praktično usmerjeno učenje: Dijaki večino znanja pridobijo v delavnicah in praksi pri izkušenih mentorjih.
- Sodobna tehnologija in pristopi: Poučevanje vključuje delo z modernimi aparati in inovativne metode, kar pripravi dijake na aktualne trende v industriji.
- Možnosti dodatnega izobraževanja: Po zaključku programa lahko nadaljujete šolanje v programu poklicno tehniškega izobraževanja.
Poklici pek, mesar in slaščičar niso le poklici – so umetnost, ki nas povezuje s tradicijo in omogoča, da ustvarjamo nekaj, kar ljudje cenijo vsak dan. Če imate radi vonj sveže pečenega kruha, estetiko dovršene torte ali užitek pri pripravi vrhunskih mesnih izdelkov, je čas, da stopite na to karierno pot.