Tudi vam Greta kaže jezik in sprašuje, če je vroče? Je. Zelo. Itak.

Tisto fotografijo Grete Thunberg ste že videli, ne? No, ne toliko fotografijo, bolj »meme«. Tisti ja. Ko kaže jezik in vas sprašuje, če vam je kaj vroče. Ampak če vsaj za silo pustimo ob strani debato o podnebnih spremembah. Ker moramo. Ker dejansko je sila. Vroče je. Prevroče. Preverili pa smo, ali je rekordno vroče za junij. Saj vemo, da zna biti ob koncu šole in pred Festivalom Letom pasja vročina. Pa vendar. Tako vroče? Je padel rekord?

Odgovor: ne, v teh dneh ni padel noben temperaturni rekord v Mariboru. Šment. Še to.  Da je čez dan vroče, vemo. Da je nesramno toplo tudi ponoči, pa se neprespano zdi že nenavadno. Ko denimo beležimo 23 stopinj ob 23. uri zvečer. Je to še »normalno« ali je resen odklon? In kaj ima s tem poletni solsticij, najdaljši dan v letu, ki je »trajal« v ponedeljek?

Junijski rekord? Še iz leta 2003

»V ponedeljek, 21. junija, smo na postaji Maribor Vrbanski plato izmerili 33,5 stopinj Celzija, kar je sicer zelo visoka vrednost za junij, a še daleč od rekorda 27. junija 2019 na tej lokaciji (35,6 stopinj Celzija) in junijskega rekorda za Maribor na splošno: 36,0 stopinj Celzija, izmereno 23. junija 2003,« nam je podatke posredoval meteorolog Gregor Vertačnik iz Agencije Republike Slovenije za okolje in prostor.

Se pa podatki vsaj ujemajo z občutkom, da je bilo na najdaljši dan nenavadno toplo tudi ponoči. »Najnižja temperatura zraka je bila v noči z 20. na 21. junij zelo visokih 19,5 stopinj Celzija, smo pa v preteklosti v Mariboru že kar nekajkrat izmerili več kot 20 stopinj.« In zakaj temperature ne padejo niti ponoči? Je razlog v dolžini dneva? »Ni toliko povezano z dolžino dneva, temveč bolj z veliko količino sončnega obsevanja in vetrom, ki ponoči zavira ohlajanje,« je pojasnil Vertačnik.

Iščete »krivca«? Jugozahodnik!

Najbrž pa niti nam laikom ni ušlo, da se zdi, kakor da bolj, kot je vroče, bolj piha veter. »Veter, ki piha z gorskih grebenov – fen, pogosto pripomore k višji temperaturi zraka, zlasti v nočnem času. V Mariboru je pogosto ob jugozahodniku najtopleje tudi zaradi tega, ker jugozahodnik praviloma prinaša topel oziroma zelo topel zrak.«

Vertačnik je poudaril, da še bolj do izraza smer vetra pride ob morju, kjer je ob »zmorcu« (maestralu) vročina omiljena in najvišje temperature namerimo ob šibki burji v sicer že topli zračni masi.

Tropske noči v Mariboru še nismo beležili

Če so v Ljubljani letos že zabeležili tako imenovano tropsko noč, ko se temperatura niti ponoči ne spusti pod 20 stopinj, smo bili v Mariboru »prekratki« za zgolj pol stopinje – vsaj iz nedelje na ponedeljek.

In kako pogost je pojav tropske noči v Mariboru? »Zadnja leta se skoraj vsako poletje pojavi nekaj takšnih nočinam je še na naša vprašanja odgovoril Vertačnik.