Kmalu se začne novo študijsko leto, zato smo preverili, kakšno je stanje glede ponudbe študentske prehrane.

Pri Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) zaznavajo upad med ponudniki študentske prehrane. Bistveno manj se jih je namreč prijavilo na sam razpis in bilo potem tudi izbranih. “Kar nekaj pa je takšnih, ki so zaradi situacije z epidemijo že odpovedali pogodbo in ne nudijo več obrokov za študente ali pa so zaprli svojo dejavnost,” je za STA dejal svetovalec za področje subvencionirane študentske prehrane Matic Ber pri ŠOS.

Letos v Mariboru zgolj 18 prijav na razpis

Kot so nam pojasnili v Študentski organizaciji Univerze v Mariboru (ŠOUM) se je letos na razpis prijavilo 18 ponudnikov študentske prehrane. “Izbora še ni bilo, bodo pa v sistemu dodani lanskim ponudnikom, saj gre za dvoletno razpisno obdobje,” dodajajo. Gre torej za ponudnike, ki se na novo želijo vključiti v sistem v vmesnem obdobju.

Leta 2020 se je prijavilo 88 ponudnikov, izbranih je bilo 64. V ŠOUM opozarjajo, da niso več vsi v sistemu, saj jih je nekaj prenehalo z dejavnostjo. Po njihovi presoji so razlogi za prekinitev dejavnosti v COVID-19 razmerah. Posledično imajo študenti na voljo manjšo izbiro kot pretekla leta.

Študenti koristijo manj bonov

V zadnjem predkoronskem študijskem letu 2018/2019 so po podatkih ŠOS študentje skupno porabili več kot štiri milijone bonov, v lanskem študijskem letu, torej 2019/2020, pa je bilo porabljenih za dober milijon bonov manj.

Do konca junija letos so študenti porabili za slaba dva milijona bonov manj kot lani.

Poleg manjšega koriščenja bonov v Ljubljani je upad opazen tudi v Mariboru. Kot so zapisali na STA, so študenti lani  v primerjavi s predlanskim študijskim letom, ko je bilo unovčenih 922.988 bonov, porabili 281.500 bonov manj. Letos pa so v primerjavi z lani porabili 413.000 manj bonov kot v letu 2019/2020.

V ŠOUM komentirajo upad koriščenja bonov tako: “Zaradi COVID-19 situacije veliko večino študijskega leta ponudniki niso mogli ponujati gostinskih storitev, hkrati pa so se študentje zaradi študija na daljavo izselili in univerzitetnih središč v kraje, kjer ponudnikov subvencionirane študentske prehrane ni.” Dodajajo pa, da po njihovi presoji zgolj zmanjšano koriščenje študentske prehrane s strani študentov ne vpliva na zmanjšano število ponudnikov.

Prehrana osrednjega pomena za študente

Prehrana je v času študija eden ključnih dejavnikov, saj veliko pripomore h koncentraciji ter energiji pri izobraževalnem procesu. “Študentske organizacije ves čas opozarjamo, da so pomembni vsi obroki, že zajtrk, za katerega morajo študentje po večini poskrbeti sami. Pri koriščenju študentske prehrane pa naj bodo pozorni na čim bolj raznovrstne vnose,” poudarjajo v ŠOUM.

V zadnjih letih je na razpisu, kakor z aktivnostmi tekom študijskega leta, vedno več poudarka na zdravem ter uravnoteženem prehranjevanju v času študija.