Zaradi koronavirusa imajo gasilska društva finančni primanjkljaj tudi do 70 odstotkov. Motena je tudi izvedba vaj in izobraževanj. Krizna situacija se pozna tudi pri zvestih donatorjih, saj je finančni primanjkljaj zaradi korona krize čutiti skoraj pri vsaki družini in podjetju.

Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik je pred dnevi opozoril na finančne in druge posledice, ki jih je pustila trenutna epidemiološka situacija. Zaradi prepovedi zbiranja so morala gasilska društva opustiti nekatere dejavnosti, predvsem vaje in dodatna izobraževanja. Nekatera gasilska društva bodo ob sredstva, ki jih zbirajo sami, posebno pomembno vlogo ima ravno mesec december.

Na njih niso pozabili v sedmem protikoronskem zakonu

Premier Janez Janša je sicer pred dnevi sporočil, da bodo prostovoljnim gasilskim društvom, katerih člani v decembrskih dneh običajno prodajajo koledarje oz. zbirajo prostovoljne prispevke, v sedmem protikoronskem zakonu zagotovili nadomestilo v višini lanskih v tem trenutku zbranih prispevkov. »Ker delujejo za skupno dobro, jim bomo skupaj pomagali.«

Brez donacij si ne predstavljajo normalnega delovanja društva

O trenutni situaciji smo govorili s predsednikom PGD Maribor-Studenci Antonom Klemenčičem. V njihovem društvu so se letos odločili o drugačnem načinu zbiranja pomoči, saj si brez nabranih donacij, ne morejo predstavljati normalnega delovanja društva. Povečali so naklado koledarjev, ki so jih ali pa še jih bodo razdelili po gospodinjstvih stanovanjskih hiš skupaj s prošnjo za donacijo na način, s katerim ne bo prišlo do kontakta med občani in gasilci. Žal so bili primorani prekiniti vse dejavnosti v smislu izobraževanj in vaj. Pove, da pogreša smeh otrok na dvorišču in si želi, da bo pomladi spet veselo.

Kako se financirate in ali se bo po vašem mnenju trenutna situacija poznala v vašem društvu?

Do sedaj v društvu nismo imeli nekih posebnih finančnih težav. V vsej zgodovini smo se naučili preživeti s tem, kar nam je bilo na voljo. Viri financiranja so različni. Zraven sredstev, ki jih za našo humanitarno dejavnost namenja Mestna občina Maribor, so tukaj še različna sofinanciranja državnih inštitucij.

Nekaj denarja nam uspe pridobiti z našo gasilsko dejavnostjo, ko opravljamo požarne straže na svojem požarnem rajonu, in prevozi vode. Več kot tretjino našega letnega proračuna pa pridobimo s pridobivanjem sponzorstev in donacij podjetij ter z novoletno nabiralno akcijo, ko obiščemo naše občane z dobrimi željami ob vstopu v novo leto in prinesemo naš koledar. Ta del pa je letos takšen, da nam vodjem gasilskih društev povzroča veliko skrbi in vprašanj kako bo naslednje leto.

Izpad prihodkov bi namreč zelo ogrozil naše načrte in samo upamo lahko, da se bo zadeva na koncu dobro izšla in bomo lahko nadaljevali z načrtovanim napredkom.

Ste razmišljali o drugem načinu zbiranja pomoči?

Decembrska nabiralna akcija je za nas zelo pomembna. Brez teh nabranih donacij si skoraj ne morem predstavljati normalnega delovanja društva. V Upravnem odboru smo se že nekaj časa pogovarjali o različnih scenarijih glede nabiranja sredstev v decembru. Prihajala so tudi različna priporočila in predlogi iz višjih nivojev.

Mi smo sprejeli odločitev, da bomo letos povečali naklado koledarjev, ki jih bomo razdelili po gospodinjstvih stanovanjskih hiš skupaj s prošnjo za donacijo na način, s katerim ne bo prišlo do kontaktov med občani in gasilci. V predelih našega požarnega področja, kjer so pretežno bloki in stolpnice, pa smo na oglasne deske nalepili dopise s prošnjo za donacijo. Donatorjem pa bomo naknadno tudi dostavili koledarje.

Žal si ne moremo privoščiti tako velike naklade koledarjev, da bi lahko pokrili popolnoma vsa gospodinjstva v mestni četrti Studenci in Magdalena. Tudi zato prosim vse občane za razumevanje in upam, da bo odziv občanov na našo prošnjo velik. Kakšen odziv pa bo lahko samo ugibam in upam, da se bom lahko konec leta vsem zahvalil za podporo kot v prejšnjih letih, ko smo pozvonili na vsa vrata in osebno voščili. Smo pa se letos bolj obrnili na podjetja in samostojne podjetnike, ki so nam prisluhnili in se na našo prošnjo za donacijo ali sponzorstvo tudi odzvali.

STUDENŠKI GASILCI VAM V LETU 2021
ŽELIMO PREDVSEM VELIKO ZDRAVJA,
OSEBNEGA ZADOVOLJSTVA IN USPEHOV!

Zaradi odgovornosti…

Objavil/a PGD Maribor Studenci dne Ponedeljek, 30. november 2020

Tako bi se rad tudi njim zahvalil za razumevanje. Z raznimi akcijami in pozivi pa nam slovenskim gasilcem prihaja na pomoč tudi Gasilska zveza Slovenije s pozivom državljanom za donacije 0,5% dohodnine. Tudi tukaj smo kot humanitarno društvo vključeni studenški gasilci, ki pozivamo občane za pomoč tudi na ta način.

Kako trenutno potekajo vaša izobraževanja, vaje?

Žal so vse te dejavnosti do nadaljnjega prekinjene. Nekaterih pomladanskih tečajev še vedno nismo uspeli zaključiti. Le redka izobraževanja na vseh nivojih so se uspela zaključiti. Vse to ne vpliva dobro na tečajnike. Problem je tudi, kako obdržati mlade člane, ki smo jih leta pripravljali in vzgajali, da bodo vstopili v operativne vrste. Sedaj pa ne morejo opraviti osnovnih tečajev, da bi se pridružili operativni enoti. V naši enoti imamo pet takšnih članov, ki si res želijo, da se nam bodo pridružili na intervencijah. V društvu spoštujemo vse ukrepe in navodila, zaradi katerih je društveno delo zastalo. Operativno delo je omejeno na intervencijsko in res nujno potrebno.

Mislim, da bo največji problem nastal ravno pri delu in vzgoji mladine. Pri tem delu smo zamudili praktično eno sezono. Dokler se je dalo, smo vseeno z mladino vztrajali, a je vse ponovno zamrlo. K sreči smo uspeli izpeljati vsaj tradicionalni mladinski gasilski tabor v Izoli. Če kaj pogrešam v teh časih, je to smeh naših otrok na našem dvorišču.

Pa sicer, koliko intervencij beležite v letošnjem letu?

Glede na to, da smo prehod iz starega v novo leto dočakali na večji požarni intervenciji, se je na srečo čez leto pokazalo, da rek “kako pričneš leto, bo celo leto” ne drži. Sodelovali smo sicer na nekaj večjih intervencijah, a je bilo intervencij v primerjavi s prejšnjimi leti manj. Vsaj na tem področju je nam in občanom bilo bolj prizaneseno.

Prihodnje leto boste praznovali 100. obletnico. Se nanjo že pripravljate?

Da, res se pripravljamo na našo okroglo obletnico. Čeprav so priprave težke in je vse zelo negotovo, delamo na tem, kot da bo vse potekalo normalno. Zraven slavnostne seje v mesecu juniju se pripravljamo tudi na izvedbo gasilske veselice, ki bo soupadala tudi s tradicionalnim dnevom gasilcev GZ Maribor. Zraven spada še parada. Skratka nekaj dogodkov, ki jih na Studencih nismo videli že nekaj let. Upam, da bomo vse uspeli realizirati in da bodo občani takrat z nami.

»Za nami je čudno, posebno leto, ki si ga mnogi ne bomo pustili v lepem spominu. Upam pa, da bodo ti turbolentni časi prinesli v našo družbo spet nekaj spoznanja in zavedanja kako hitro smo lahko ljudje potrebni pomoči drugih,« zaključi.

PGD Dvorjane: Iščejo rešitve kako nadomestiti zbiranje sredstev, priprave na zimo opravljene

Poveljnik društva PGD Dvorjane Primož Drozg nam je dejal, da še niso dorekli, kako bodo nadomestili zbiranje sredstev od vrat do vrat, saj je vse odvisno od epidemiološke slike. »Čakamo ali bodo sprostili kakšne ukrepe. Seznanjeni smo z namenom v 7 protikoronskem paketom, da bi naj prejeli prispevke v višini zbranih sredstev preteklega leta, a dokler sredstev ni, ne moremo z gotovostjo vedeti, ali dejansko bodo.«

PGD, ki ima sicer okoli 100 članov od tega 35 operativnih, je bilo primorano odpovedati operativne vaje: »Zaradi varnosti gasilcev smo se odločili, da tovrstnih vaj trenutno ne izvajajo. Med operativno sposobnimi imamo tudi stare več kot 60 let. V sestavi štirih smo preverili le črpalke, agregate, orodje za dimniške požare in vse potrebno za zimo.« Letos so zabeležili 38 intervencij.

PGD Šentilj: Želijo si, da vsako gospodinjstvo prejme koledar

Tudi v PGD Šentilj, ki šteje 80 članov, od tega 38 operativnih, se še niso odločili, kako bodo nadomestili zbiranja. Predsednik PGD Šentilj Grega Plohl nam je dejal, da trenutno delujejo v skladu s predpisi »Najnujnejše v gasilskem domu se opravlja. Pomoč krajanom je nemotena. Kar se tiče zbiranja sredstev, se odločamo med več možnostmi. Najverjetneje se bomo odločili za SMS donacije, poleg tega bomo pošiljali položnice, v kolikor bi si kdo želel donirati na naš TRR.« Njihov cilj je, da vsako gospodinjstvo prejme koledar.

Kar se tiče sredstev predvidenih v sedmem koronskem paketu pa: »Ta novica je sicer zelo spodbudna, a me zanima, kako bo to realizirano. Zanima me tudi, kakšni bodo pogoji, kaj vse bo potrebno priložiti. Šele, ko bo znanih več pogojev, bom to lahko komentiral.« Ob koncu se je zahvalil vse, ki društvu pomagajo na njihovi poti.

Zaradi koronavirusa imajo gasilska društva finančni primanjkljaj tudi do 70 odstotkov

Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije je pred dnevi na novinarski konferenci dejal: »Odpovedana so bila vsa tekmovanja, druženja in prireditve, ki so tradicionalnega pomena in s katerimi društva zbirajo sredstva za nakup nove gasilske zaščitne in reševalne opreme. Posledično so določena društva tudi do ob 70 % lastno zbranih sredstev, kar lahko povzroči hujše posledice v letu 2021 pri osnovnem delovanju društev. Društva trenutno še imajo osnovne finančne pogoje za delovanje, lahko pa se glede na situacijo z epidemijo zgodi tudi drugačen scenarij.«

Društva se lotevajo raznoraznih prijemov pri zbiranju donacij, vendar se pozna tudi krizna situacija pri še najbolj zvestih donatorjih, saj je finančni primanjkljaj zaradi korona krize čutiti skoraj pri vsakem podjetju in družini.

Kot zapišejo na spletni strani zagasilce.si je v letu 2019 ostalo kar 5.2 milijona evrov nerazporejene dohodnine, ki bi jo lahko posamezniki donirali med društva in se je posledično ˝vrnila˝ v državni proračun.

»Dohodnina se vam odmeri v skladu z zakonodajo, tega ne morete spremeniti. Lahko pa del te dohodnine, ciljno usmerite določenemu društvu. Gasilci so v tem letu opravili že več kot 24.788 intervencij, najmanj kar lahko naredite je da njim namenite 3 minute časa in jih s tem podprete pri njihovem delovanju,« zapišejo.

Kako to storite?

  1. Postopek je enostaven, varen in hiter. Ob prijavi v platformo E-Donacije, odgovorite na nekaj vprašanj na podlagi katerih vam aplikacija ponudi možnost doniranja brez lastnega vložka in doniranje dohodnine.
  2. Platforma deluje tako, da ne rabite hoditi nikamor, vse uredite kar prek telefona ali računalnika v nekaj minutah (ne potrebujete nobenih digitalnih potrdil ali certifikatov).

E-donacijo lahko oddate TUKAJ.