Lekarna Tabor, ki kot dežurna lekarna zagotavlja 24-urno neprekinjeno oskrbo z zdravili, se je pred slabim letom zaradi prenove prostorov v neposredni bližini UKC Maribor preselila na Trg revolucije 3. Obnovitvena dela so pri koncu, znan je tudi že datum otvoritve prenovljene dežurne lekarne.

Šlo je za celovito prenovo prostorov

Gre za celovito prenovo prostorov, v katerih posluje ta lekarna že od leta 1989 v zgradbi iz leta 1973. “Zadeva bi bila veliko lažja, če bi gradili na novo, tukaj pa se je pri vsakem posegu pojavilo kaj nepredvidenega. Tudi covid razmere nam niso šle na roko, saj so morali izvajalci upoštevati pogoje. Ker zaradi razmer na trgu niso mogli dobaviti vsega pravočasno, so se zamikali roki pri dobavi opreme. Lokacija ob urgentni poti v UKC, v poslovno stanovanjski stavbi, je zahtevala veliko prilagajanj, iznajdljivosti in tudi dodatnih stroškov pri izvedbi del, še več ob nameščanju in montaži opreme. Kljub vsemu nismo ovirali dostopa do UKC-ja, tudi s stanovalci smo našli skupni jezik. Bili so zelo razumevajoči, za kar jim gre vsa zahvala,” so nam povedali v Lekarnah Maribor.

Lekarniški prostori so podvojeni, postavljeno je robotizirano skladišče

23. novembra lani je stara lekarna zaprla vrata, 2. novembra letos pa odpirajo vrata nove, povsem prenovljene, najsodobnejše in ene največjih lekarn v Sloveniji. “Opravljena je bila celotna prenova obstoječe lekarne z razširitvijo v 1. nadstropje. Že leta 2018 smo odkupili prostore v 1. nadstropju v velikosti 270 m2 in še nekaj prostorov v kleti, tako da smo prostore lekarne dejansko podvojili; iz 328 m2 na 647 m2. Torej, gre za eno največjih in najsodobnejših lekarn v Sloveniji. V prvem nadstropju smo postavili robotizirano skladišče, ki bo olajšalo in skrajšalo izdajo zdravil, farmacevtom pa omogočilo več časa za svetovanje uporabnikom. Prav tako smo v prvem nadstropju povsem na novo opremili laboratorij za izdelavo galenskih in magistralnih zdravil, kar je še ena velika pridobitev tako za zaposlene kot za paciente, ki jih s temi izdelki oskrbujemo.”

Glede na to, da gre za lekarno, ki opravlja tudi dežurno službo, in je odprta 24/7, smo v pritličju povsem na novo postavili celotno oficino – prostor za uporabnike s šestimi izdajnimi mesti, povezanimi z robotiziranim skladiščem v 1. nadstropju, ki omogoča hitro izdajo zdravil.

“Glede na to, da gre za lekarno, ki opravlja tudi dežurno službo, in je odprta 24/7, smo v pritličju povsem na novo postavili celotno oficino – prostor za uporabnike s šestimi izdajnimi mesti, povezanimi z robotiziranim skladiščem v 1. nadstropju, ki omogoča hitro izdajo zdravil. Nova je čakalnica za paciente v času nočnega dežurstva, novost je tudi tako imenovani vrstni red, ki bo uporabnikom omogočal prijazen način pristopa do farmacevta.”

Sprememb v delovnem času lekarne ne bo, še najprej bo na voljo strankam 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Praktično gre za novo lekarno na stari lokaciji, ki bo svoja vrata odprla v začetku novembra. Predviden uradni datum otvoritve je 2.11.2021, ob 11.00 uri, kar pa je povezano z izdajo uporabnega dovoljenja, za katerega so na upravno enoto že podali vlogo. Sprememb v delovnem času lekarne ne bo, še najprej bo na voljo strankam 24 ur na dan, vse dni v tednu. Lekarna Tabor je velikega pomena ne samo za meščane Maribora, ampak za celotno regijo, saj oskrbuje paciente z najbolj zahtevnimi in specifičnimi industrijsko proizvedenimi in magistralnimi zdravili.

Natančna vrednost prenove še ni znana

Dokončna vrednost opravljenih del še ni znana, saj zadnje situacije za dela, ki se končujejo, še niso bile izstavljene. Načrtovana vrednost  celotne investicije je sicer znašala 2, 4 milijona evrov, skupaj s projektno dokumentacijo in z nakupom prostorov v 1. nadstropju (343.000 evrov). “Na osnovi javnega naročila za GOI dela (stroški gradbenih, obrtnih in inštalacijskih del) smo s pogajanji dosegli ceno 1, 2 milijona evrov, projektna dokumentacija in celotna oprema za laboratorij vključno robotiziranim skladiščem pa po razpisu znaša 800 tisoč evrov,” so nam še pojasnili v Lekarnah Maribor.

V času selitve, od 28. oktobra do 2. novembra, bo dežurna lekarna Lekarna Center na Gosposki ulici 12 v Mariboru.

Prostori na Trgu revolucije bodo po preselitvi lekarne namenjeni za skladiščenje vhodnih materialov in lastnih izdelkov Lekarn Maribor. Dejanski izgled (s polnimi policami in vsemi detajli) bo lekarna dobila po selitvi s Trga revolucije, ki bo potekala med 28.10. in 1.11.2021. V času selitve, od 28. oktobra do 2. novembra, bo dežurna lekarna Lekarna Center na Gosposki ulici 12 v Mariboru.

Parkirna mesta je težko zagotoviti

Glede na to, da je lekarna ob uvozu v UKC Maribor, na urgentni poti, je parkirna mesta ob lekarni praktično nemogoče zagotoviti. “Z Uradom za komunalo, promet in prostor na Mestni občini Maribor se dogovarjamo, da bomo zagotovili dve parkirni mesti za kratkotrajno parkiranje do 10 minut. Je pa v neposredni bližini, tik ob lekarni, garažna hiša, tako, da je parkiranje zagotovljeno.”