DNEVNA: Maribor bo končno dobil svoj mestni kino

1 mesec
Nazadnje posodobljeno: 1 mesec
Odkar se je pred petimi leti zaprl kino Udarnik, je Maribor namreč brez kina v strogem mestnem jedru.

Občina je letos vendarle storila korak naprej, s tem ko je nabavila digitalni projektor, a težava ostaja prostor. Mesto za filmske programe se napoveduje v delu načrtovanega Centra Rotovž, a v lokalni filmski skupnosti se bojijo, da bo to le zasilna rešitev.

Da bi Maribor ponovno dobil mestni kino, je pet nevladnih organizacij, ki v Mariboru razvijajo filmsko kulturo – zaenkrat zaradi odsotnosti osrednjega prostora razpršeno po mestu -, lani vzpostavilo konzorcij Film v Mariboru. Za občino so pripravili strateški dokument za razvoj filmskega prikazovanja in festivalov, v katerem so med drugim opredelili pomen mestnega kina za lokalno okolje in predlagali dva modela upravljanja takšnega kina. Želijo si, da bi občina odkupila prostore kina Udarnik, ki je že več let zaprt in na udaru vandalov, in tam ponovno vzpostavila mestni kino.

Art kino bo dobil svoje mesto v Centru Rotovž

Občina pa sicer nov mestni kino načrtuje v kletni dvorani večnamenskega Centra Rotovž, ki naj bi ga v prihodnjih letih vzpostavili na Rotovškem trgu in v njem zagotovili nove prostore Mariborske knjižnice in Umetnostne galerije Maribor.

Maribor s projektom novega Centra Rotovž pridobiva tudi poseben prostor za predvajanje filmske umetnosti, in sicer v  kletnih prostorih Mestne hiše Rotovž, ki bo uredila za namen kinodvorane. Predvideno je predvajanje kakovostnih in zahtevnejših filmskih vsebin, s katero bomo dvigovali filmsko kulturo v mestu,” sporočajo z Mestne občine Maribor.

Art kino spada pod projekt Centra Rotovž, z delovanjem bo pričel po izgradnji Centra Rotovž, ki bo predvidoma leta 2024. Trenutno je namreč v teku javno naročilo za izbor izvajalca gradbenih del za cel kompleks (tako rušitev obstoječih objektov kot gradnjo).

Površina bodočega Art kina bo 597 m2. Vrednost celotne investicije je ocenjena na cca. 25 milijonov evrov. Polovico sredstev bo prispevalo Ministrstvo za kulturo, polovico pa mariborska občina.

Občina že nabavila digitalni filmski projektor

Predstavnica konzorcija Film v Mariboru Urška Breznik je sicer pozdravila idejo, da občina načrtuje mestni kino, a ker naj bi šlo za večnamensko dvorano se boji, da bo premalo prostora za vse.

Vodja občinskega urada za kulturo in mladino Klemen Brvar je pojasnil, da se občina zaveda, da mesto potrebuje mestni kino, zato je tudi šla v nabavo digitalnega filmskega projektorja. Ta je trenutno nameščen v prostorih Lutkovnega gledališča Maribor, saj še čakajo na del opreme. Gre za prenosno napravo, zato jo je mogoče uporabljati na različnih lokacijah. 

Brvar je obenem pojasnil, da bo omenjena kletna dvorana prvenstveno namenjena filmu, saj bo v Centru Rotovž še ena, večja večnamenska dvorana, ki pa bo lahko služila ostalim namenom.

Udarnik še vedno (neuspešno) išče lastnika

Nekdanji legendarni mestni kino Udarnik je skupina zanesenjakov leta 2010 obnovila in poleg programa Slovenske kinoteke oživila tudi letni kino. Leta 1935 je na pobudo otrok lastnice prve mestne kinodvorane Line Guštin arhitekt in nekdanji Plečnikov učenec Vladimir Šubic naredil načrt za Grajski kino na Grajskem trgu 1, navaja Večer. Z nacionalizacijo po drugi svetovni vojni je prostor začelo upravljati Kinopodjetje, ki je med drugim izvedlo dve večji prenovi.

V Udarniku, ki je bil desetletja priljubljena točka v središču mesta, so predvajali številne filme svetovne produkcije, a to se je ustavilo z digitalizacijo kinematografov, saj ekipa Udarnika brez podpore občine ni mogla zagotoviti digitalnega projektorja. Kmalu je postalo zanjo preveč že plačevanje obratovalnih stroškov, zato so bili na začetku leta 2016 prisiljeni dvorano zapreti. Od takrat v Mariboru delujeta le dva multipleksa – Maribox in Cineplexx.

Prostori Udarnika so tako trenutno v lasti države in upravljanju Družbe za svetovanje in upravljanje (DSU). V nekdanji dvorani kina Udarnik so tako vandali v vseh letih zaprtja uničili praktično vse, kar je bilo mogoče uničiti, tudi filmsko platno.

Državna DSU tako legendarni mariborski kino prodaja za dobrih 155 tisočakov. Prvi rok za prijavo na razpis je potekel v začetku oktobra, a družba ni prejela nobene ponudbe za nakup propadajoče dvorane mariborskega kina Udarnik. Razpis bodo najverjetneje ponovili, v koliko bodo spremenili tudi ceno, se še niso odločili.

Mariborska občina pa sicer kljub prizadevanju konzorcija, da bi občina odkupila prostore, v nakup ne namerava, saj novo mestno kinodvorano načrtuje v predvideni gradnji Centra Rotovž. Se pa s kulturnim ministrstvom že nekaj časa pogajajo za brezplačen prenos.