Vsi s stalnim prebivališčem v Avstriji, ki so obiskali v Slovenijo, morajo v 14-dnevno karanteno, razen če pokažejo negativen test na covid-19. Po drugi strani pa se lahko delavci migranti, ki živijo v Sloveniji, v Avstrijo odpeljejo zgolj s potrdilom delodajalca, izmerijo jim tudi temperaturo.

FOTO: Maribor24.si

Pogovarjali smo se z dvema Štajerkama, ki živita na avstrijskem Štajerskem in sta se zaradi ukrepov avstrijskih oblasti znašli v 14-dnevni karanteni. V Avstriji namreč od petka velja, da morajo vsi, ki se v državo vrnejo iz Slovenije, v 14-dnevno karanteno, razen če pokažejo potrdilo testiranja za covid-19, ki dokazuje da so negativni. Testiranja seveda ne morejo opraviti ne v Sloveniji, ne v Avstriji, saj smejo biti testirani le tisti, ki kažejo znake bolezni. Ukrep je precej nesmiseln, saj ni jasno, zakaj ne velja tudi za delavce migrante – če je obisk Slovenije namreč resnično tako rizičen za širjenje okužbe s koronavirusom.

Statistike pravijo drugače: v Avstriji imajo doslej 5,588 okuženih oseb (na dobrih 8 milijonov prebivalcev), pri nas pa smo danes zabeležili že 528. okužbo (dobra 2 milijona prebivalcev). Če število okuženih v Sloveniji prenesemo na avstrijski količnik števila prebivalstva, bi pri nas moralo biti 3.168 okuženih. V Avstriji je namreč na milijon prebivalcev okuženih 620 oseb, v Sloveniji pa 254, s čimer je Avstrija bolj rizična država.

Po novem nadzor tudi na slovenski strani, a zadostuje že nizka temperatura

Sicer je Slovenija na meji z Avstrijo včeraj ob polnoči prav tako vzpostavila 13 kontrolnih točk na nekdanjih mejnih prehodih. Premier Janez Janša je namreč podpisal odlok, ki določa pogoje vstopa iz Avstrije po vzoru ukrepov, ki jih je Slovenija že uvedla na italijanski meji.

Nadzorne točke bodo na nekdanjih mejnih prehodih Gornja Radgona, Kuzma, Holmec, Vič, Jurij, Karavanke, Ljubelj, Trate, Radlje, Gederovci, Šentilj – avtocesta, Šentilj – magistrala in Korensko sedlo.

Vstop v Slovenijo se po tem odloku dovoli tujcu z dokazilom o negativnem izvidu na novi koronavirus, ki ni starejši od treh dni, oz. tujcu s telesno temperaturo, nižjo od 37,5 stopinj Celzija in brez jasnih znakov okužbe zgornjih dihal. Vstop v državo je dovoljen tudi za slovenske državljane in osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Zakaj se torej za vse delavce migrante, ki prihajajo iz večjega žarišča okužbe, na naši meji ne odredijo strožji ukrepi, kot je karantena ali negativen izvid za okužbo s covid-19? Navsezadnje so prav slednji lahko nov vir množičnih okužb pri nas.

Nenapovedani obiski policije, kazni za kršenje so zelo visoke

Vsi, ki pa se v Avstrijo vračajo iz Slovenije, morajo na meji podpisati izjavo, v kateri se zavežejo, da bodo 14 dni ostali v karanteni (razen če pokažejo zdravstveni izvid, ki dokazuje, da so negativni na covid-19, kar pa je skoraj nemogoče zagotoviti). Obenem morajo pripisati svoj naslov in telefonsko številko, saj jih nenapovedano obišče policija, ki preverja, če se ljudje karantene držijo. Kazni za kršenje karantene pa so izjemno visoke in bi se naj višale z vsakim obiskom policije, v kolikor oseba ne odpre vrat. “Na meji mi je policaj rekel, da bolje, če res ostanem doma, sicer se ne bom mogla izkopati iz dolgov in kazni, ki mi jih bo naložila država,” nam je zaupala Štajerka, zaposlena v Avstriji. V karanteni je pristala po obisku tašče v Sloveniji, ki je potrebovala hrano iz trgovine.

Luknja v zakonu: Karantena za delavce migrante s prebivališčem v Sloveniji ne velja

Tudi njen mož je pristal v karanteni, a se je znašel drugače. Ko je paru policija po dveh dneh karantene nepričakovano potrkala na vrata, jima je gospa razložila, da je mož raje ostal v Sloveniji, kjer trenutno biva s svojimi starši, sama pa je ostala v Avstriji. Dejansko se njen mož vsak dan kljub temu vozi na delo v Avstrijo, saj gre za očitno luknjo v zakonu. Za delavce migrante karantena namreč ne velja.

Delavci migranti, ki delajo v Avstriji, živijo pa v Sloveniji, morajo pokazati zgolj potrdilo delodajalca in na meji jih avtomatsko spustijo v Avstrijo. Medtem pa je za tiste, ki živijo v Avstriji in so iz nekega razloga za kratek čas obiskali Slovenijo, odrejena 14-dnevna karantena. 

Izkoristil luknjo v zakonu

Ker se njen mož s tega spektra tako smatra za delavca migranta z bivališčem v Sloveniji, zanj karantena več ne velja. Kot nam je še zaupala, nihče v karanteni ne sme zapustiti svojega bivališča, tudi trgovine ne. Spletna dostava hrane pa, podobno kakor v Sloveniji, zaradi prevelikega števila naročil, praktično ne deluje. V kolikor jim zmanjka hrane, se ljudje v karanteni morajo znajti, kakor vedo in znajo. Sama se je takoj po obisku policije odpravila v trgovino, čeprav sicer ne bi smela, nam še prizna, saj ji drugega ni preostalo.

V karanteno odšla pripravljena

Ena izmed sogovornic, ki je zaposlena v cerkvi v Avstriji, se je nedavno odpravila v Slovenijo preko meje, da bi tukaj opravila večji nakup za mesec dni. Ko se je želela vrniti nazaj v Gradec, kjer živi, pa so ji na meji dejali, da v kolikor nima negativnega izvida, mora v 14-dnevno karanteno. Brez vprašanj, brez ugovorov. Naša sogovornica se je uredbe sicer prej že zavedala, zato je bila na karanteno pripravljena. Sedaj je že nekaj dni doma v karanteni, iz hiše se ne sme premakniti vse do začetka aprila.

“Včeraj sem se vrnila v Gradec in ostajam do 5. 4. v karanteni. Za mene to ni tak problem, saj sem  zaposlena v Cerkvi. Koristim dopust (bo ga pač v poletju malo manj), od doma delam to, kar lahko. Pravkar pripravljam priprave na “online” birmo preko WhatsApp-a. Malo se je treba modernizirati. Ko bo karantena “mimo”, bom mogoče lahko šla v faro (Pfarre Herz-Jesu), če bo že kaj več tam za postoriti. Če se bomo ljudje držali reda, bo ta kriza hitreje mimo. Zdravnika nisem klicala, ker sem bila pripravljena na to. Ravno zaradi tega sem se predčasno vrnila v Graz. Sem točno preštela dni, do kdaj moram biti zaprta v stanovanju. Tukaj veljajo ti strogi ukrepi vse do 15.4. Do takrat pa sem že “svobodna” in pripravljena za “normalno” delo,” nam je zaupala.