Čistilnice so po včerajšnjem vladnem odloku danes spet lahko pričele z obratovanjem. Med njimi je tudi Žajfa v Europarku, kjer se sprašujejo, zakaj so morali zapreti, medtem ko v Avstriji te nemoteno poslujejo ves čas.

Vlada je z včerajšnjim odlokom epidemijo podaljšala za 60 dni, kot izjema pa so svoja vrata ponovno odprle čistilnice. Med njimi je tudi čistilnica Žajfa v Europarku. Direktor Uroš Jereb ob tem opozarja, da bi lahko, glede na vladne odloke, čistilnico odprli že prejšnjo soboto, a so raje počakali dodatna pojasnila gospodarske zbornice. Z današnjim dnem je tako Žajfa ponovno pričela z obratovanjem.

Higieni že prej velika pozornost

“Spremljam dogajanje v Avstriji in primerjam z razmerami pri nas. Čudim se, da nismo mogli odpreti čistilnic, saj so bile v Avstriji ves čas, tudi v času popolnega zaprtja, odprte,” razlaga Jereb in se sprašuje, zakaj jim je vlada prepovedala obratovanje, saj je v čistilnicah povsem mogoče natančno vzdrževati potrebne higienske standarde za omejevanje širitve okužbe z novim koronavirusom.

Naše delo v veliki meri temelji na higieni in ustreznih higieničnih standardih, zato se sprašujem, zakaj nam niso dovolili odpreti čistilnic že prej, saj je pri nas brez večjih težav mogoče dosledno upoštevati zaščitne ukrepe proti covid-19. S higieničnega vidika namreč za nas namreč ni nobenih sprememb. Delamo enako kot prej, le da smo še bolj pozorni na higieno.

“Naše delo v veliki meri temelji na higieni in ustreznih higieničnih standardih, zato se sprašujem, zakaj nam niso dovolili odpreti čistilnic že prej, saj je pri nas brez večjih težav mogoče dosledno upoštevati zaščitne ukrepe proti covid-19. S higieničnega vidika namreč za nas namreč ni nobenih sprememb. Delamo enako kot prej, le da smo še bolj pozorni na higieno,” razlaga Jereb.

Posledice zaprtja vidne tudi na oblačilih

Direktor čistilnice v Europarku je obenem pojasnil, da se k njim vračajo stalne stranke, le da sedaj potrebujejo učinkovitejše čiščenje kot pred epidemijo. “Opažamo, da stranke prinašajo trdovratnejše madeže kot ponavadi, oblačila so veliko bolj umazana, recimo bunde, saj bi jih običajno v času od oktobra, ko smo imeli zaprto, že večkrat prinesli na čiščenje,” pojasnjuje Jereb in hkrati dodaja, da je sedaj njihovo delo zahtevnejše kot običajno.

Prepoved prirejanja zabav in dogodkov zaznavamo tudi v Žajfi, saj se je občutno zmanjšala količina oblačil, ki so jih na čiščenje prinašali ljudje po porokah, družabnih prireditvah, zabavah in podobno. Hkrati nam slednje prinaša velik upad dobička, saj je prav čiščenje tovrstnih oblačil za nas predstavljalo ključni posel.

Ne le aktivnejše čiščenje, v Žajfi opažajo, da so posledice zaprtja opazne tudi v količini oblačil, ki se znajdejo v čistilnici. “Prepoved prirejanja zabav in dogodkov zaznavamo tudi v Žajfi, saj se je občutno zmanjšala količina oblačil, ki so jih na čiščenje prinašali ljudje po porokah, prireditvah, zabavah in podobno. Hkrati nam slednje prinaša velik upad dobička, saj je prav čiščenje tovrstnih oblačil za nas predstavljalo ključni vir dohodka,” dodaja Jereb.